Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Gnocchi z rozmarynem

Tekst i foto nutella 13-07-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty50 min.?

Składniki:

Na gnocchi:
- 1 kg ziemniaków,
- 35 g masła,
- 2 szklanki mąki,
- 2 jajka.

Na sos:
- 2 łyżki oleju,
- 1/2 szklanki bulionu,
- 10 dag masła,
- 3 łyżki tartego parmezanu,
- 2 ząbki czosnku,
- 10 gałązek rozmarynu,
- sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

1. Ziemniaki obieramy i gotujemy a następnie tłuczemy lub mielimy w maszynce.
2. Ziemniaki mieszamy z roztrzepanymi jajkami i masłem. Dodajemy mąkę.
3. Ciasto wyrabiamy. Na wysypanej mąką stolicy formujemy wałki i kroimy na małe kawałki. Z każdego kawałka formujemy kluski - najlepiej widelcem.
4. Kluski gotujemy wrzucając do osolonego wrzątku, aż wypłyną.
5. Czosnek siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy bulion i chwilkę gotujemy.
6. Dodajemy posiekany rozmaryn i gotujemy ok. 5 minut.
7. Dodajemy masło posiekane na małe kawałki, mieszamy. Ugotowane kluseczki polewmy sosem i posypujemy parmezanem.

Uwagi:

Kluseczki są podobne do polskich kopytek. Świetnie smakują też z sosem pesto, sosami serowymi np. z gorgonzoli, z masłem czosnkowym. Są też rewelacyjne jako dodatek do mięsą.
POLECAM, SMACZNEGO!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.07.2004 ZNAWCZYNI

jEŻELI CHODZI O ORYGINALNY PRZEPIS NA GOCCHI TO TYM SIE RÓZNIA OD NASZYCH KLUSEK I KOPYTEK TYM , ŻE SĄ PRZYGOTOWYWANE BEZ JAJEK.......

Zgłoś 27.09.2004 Bika

Czy nie lepiej nie dodawać mąki, tylko same ziemniaczki uformować w łapciach i usmażyć na oleju, wiem, że to są kalorie ale są takie chrupiące.............

Zgłoś 13.05.2006 Stokrotka

Oryginalne gnocchi robi się wyłącznie z ziemniaków i mąki i doprawia solą. Ponad to ziemniaki gotuje się w łupinach i gorące obiera i od razu mieli. Nie ma żadnych jajek ani masła!

Zgłoś 19.02.2007 włoska robota

Do prawdziwych włoskich gniocchi do ziemniaków dodaje się koniecznie parmezan który nadaje gniocom specyficzny i bardzo charakterystyczny pomaczek. przecież to włoskie kluchy a nie polskie kopyt... Pokaż więcej

Do prawdziwych włoskich gniocchi do ziemniaków dodaje się koniecznie parmezan który nadaje gniocom specyficzny i bardzo charakterystyczny pomaczek. przecież to włoskie kluchy a nie polskie kopytka. smacznego