Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Gołąbki domowe na parze

Tekst i foto Luiza 31-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni60 min.?

Składniki:

1/2 kg mięsa mielonego,
200 g ryżu,
1 cebulka,
1 główka czosnku,
liście kapusty pekińskiej lub włoskiej,
sól, pieprz,
koperek,
kilka różyczek kalafiora lub brokółów,
1 marchewka.
Sos:
1 przecier pomidorowy,
2 łyżki mąki,
1 łyżka śmietany,
przyprawy do smaku.

Jak przyrządzić:

Mięso zemleć. Ryż umieścić w pojemniczku, wlać tyle wody, aby przykryć zawartość. Gotować do miękkości. Liście kapusty sparzyć, ścinając twarde części. Cebulę i czosnek rozdrobnić. Ryż z mięsem i przyprawami wymieszać, zawinąć w liście kapusty, formując gołąbki (można związać). Gotować ok. 60 min. Z pozostałej z gotowania wody zrobić sos, dodając i mieszając składniki ze sobą i chwilę gotując. Podawać wg upodabania, przystrajając koperkiem. Smacznego!

Potrzebne przybory:

Do zawinięcia liści można użyć nitki, by się gołąbki nie rozleciały.

Czas przygotowania:

Około 1 godziny, ale z racji tego, że różnie z wielkością i niejednakowo każde mięso się gotuje, może być krócej lub dłużej.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.06.2006 maupkak

Zgłoś 04.06.2006 Tomasz Morus

Owrell i sir Huxley, nie wspominając o jeszcze żyjącym Kurcie Vonnegucie też kochają gołąbki po polsku, bo jak ich nie kochać. A.Db 2666 T. M.