Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Gołąbki

Tekst i foto Mada 23-04-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?10 złprosty60 min.?

Składniki:

- mala glowka kapusty,
- 1/2 kg miesa mielonego,
- 2 cebule,
- 1 szklanka grysiku,
- 1 szklanka ryzu,
- 4 jajka,
- sol,
- pieprz,
- kostka rosolowa,
- 4 lyzki przecieru pomidorowego.

Jak przyrządzić:

Kapuste poszatkowac i ugotowac,ryz takze ugotowc,cebule podsmazyc,nastepnie wszystkie skladniki wzmieszac razem i oczywiscie doprawic do smaku,pozniej uformowc nieduze placuszki i obsmazyc na patelni z dwoch stron,przelozyc do garnka i zalac rosolkiem wymieszanym z przecierem pomidorowym i gotowac ok 1 godzinki.

Uwagi:

Obiad na minimum 2 dni gotowy.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.05.2003 manja

Sara, jeśli znasz przepis na lepsze to dodaj i sie nie wymądrzaj. Ale mnie wkurzają takie komentarze!!!

Zgłoś 24.04.2003 Sara

Takie gołąbki to nie gołąbki, żadnej finezji, polotu, ingrediencji ...

... a ten grysik, to już zupełna przesada ...

Zgłoś 06.10.2003 Mario

takich gołąbków to jeszcze nie jadłem

Zgłoś 25.10.2003 Grace

To nie sa golabki,to jest gesta potrawa mieso-ryzowo-grysikowo-kapusciana. Wydaje mi sie ze golabki to jest farsz zawijany w liscie kapusty.

Zgłoś 29.01.2004 wiola

superrrrrrrr moja mama takie robi sa naprawde dobre!!!!!!!!!

Zgłoś 06.03.2004 szyszy

Fakt, to nie są gołąbki.

Zgłoś 23.03.2004 Marcia

może ten przepis nie przypomina takich tradycyjnych gołąbków, ale jak dla mnie ta opcja jest dobra, bo i tak nigdy nie jem tej kapusty, tylko sam farsz :)

Zresztą wypróbuję je za chwilę... Pokaż więcej

może ten przepis nie przypomina takich tradycyjnych gołąbków, ale jak dla mnie ta opcja jest dobra, bo i tak nigdy nie jem tej kapusty, tylko sam farsz :)

Zresztą wypróbuję je za chwilę. :D:D:D:D

Zgłoś 27.06.2004 emilia-nika

do tego przepisu podeszłam z mieszanymi uczuciami. gołąbki wyszły naprawde superr, rodzinka jest zachwycona. wpiszą się na stałe do listy moich dań.

SARA nie krytykój zanim nie spróbuj... Pokaż więcej

do tego przepisu podeszłam z mieszanymi uczuciami. gołąbki wyszły naprawde superr, rodzinka jest zachwycona. wpiszą się na stałe do listy moich dań.

SARA nie krytykój zanim nie spróbujesz!!!

Zgłoś 19.08.2004 Mona

marciaaaa jesli nie jesz kapusty to zrob sobie pulpetow moge zgodzic sie z grysikiem chociaz nie wiem po co?ale te jajka?atak ogolnie spoko

Zgłoś 29.09.2004 olo

gołąbki czy nie gołąbki to nie jest ważne bo smakują naprawdę super, polecam

Zgłoś 23.10.2004 e-soul

fakt, jest TO pewnego rodzaju potrawa na bazie cool'towych golabkow, ale pytanie moje brzmi, " czy sa czy tez nie sa TO " moim skronmym zdaniem, NIE, ale potrawa jest smaczna, pro... Pokaż więcej

fakt, jest TO pewnego rodzaju potrawa na bazie cool'towych golabkow, ale pytanie moje brzmi, " czy sa czy tez nie sa TO " moim skronmym zdaniem, NIE, ale potrawa jest smaczna, proponuje tylko znalesc dla niej wlasciwsza nazwe

smacznego ;)

Zgłoś 23.10.2004 e-soul

widac, za kare mi GOLABKI wycielo, a moze to tylko HTML...

Zgłoś 01.01.2005 oLkA

No fakt ... takie gołąbki są pyszne ... wręcz najlepsze ... !!!!

Zgłoś 30.06.2005 gosia

dobre sa takie gołąbki moja mamcia robiła kiedyś takei i bardzo smaczne były teraz sama będe musia zrobic takie moglam wczesniej znalesc przepis bo wlasnie skonczylam robic tradycyjne gołąbki al... Pokaż więcej

dobre sa takie gołąbki moja mamcia robiła kiedyś takei i bardzo smaczne były teraz sama będe musia zrobic takie moglam wczesniej znalesc przepis bo wlasnie skonczylam robic tradycyjne gołąbki ale to nic innym razem zrobie takie pozdrawiam:]

Zgłoś 20.08.2005 ewita

sory ale to żeczywiscie dziwne gołąbki.....ja robie prosty przepis trochę mięsa wolowego i wieprzowego sama miele ,potem gotuje kapuste ,nakladam miesko ,wkladam do garnka przyprawiam trochętez... Pokaż więcej

sory ale to żeczywiscie dziwne gołąbki.....ja robie prosty przepis trochę mięsa wolowego i wieprzowego sama miele ,potem gotuje kapuste ,nakladam miesko ,wkladam do garnka przyprawiam trochętez jałowcem zalewam przecierem na koncu daję triszkę mąki ,ismietanki 30% jest super .

Zgłoś 21.09.2005 sushi

dla oburzających się: to sa tzw gołąbki golaski:) właśnie takiego przepisu szukałam! wypróbuje na pewno!

Zgłoś 09.10.2005 Ania

Dobre, owszem

Ale za dużo chyba rosołku dałam i rozmamłały się

Ile tego rosołku powinno być?

Na dnie?

Czy zalać do pełna?

Zgłoś 22.10.2005 Plik

To taki frabcuski sposób na gołabki. Jadłem, całkiem niezłe. Trzeba tylko otworzyć na nowe.

Zgłoś 25.10.2005 Marek TG

Może podrzucisz jakiś przepis na pierogi?

Zgłoś 05.11.2005 Ala

To nie są gołąbki , tylko takie NIEWIADOMOCO.Prawdziwe gołąbki to farsz zawinięty w kapustę .Farsz składa się z ugotowanego ryżu, mięsa zmielonego(takie mielone gotowe jest okropnie tłuste)i po... Pokaż więcej

To nie są gołąbki , tylko takie NIEWIADOMOCO.Prawdziwe gołąbki to farsz zawinięty w kapustę .Farsz składa się z ugotowanego ryżu, mięsa zmielonego(takie mielone gotowe jest okropnie tłuste)i podsmażonej cebulki +sól i pieprz do smaku. Farsz zawijamy w lekko obgotowane liście kapusty. takie GOŁĄBKI układamy ciasno w garnku , zalewamy bulionem i gotujemy ok 35 min. Do tego robimy sos pomidorowy, którego podstawą jest sos beszamelowy.

TO SĄ PRAWDZIWE GOŁĄBKI!

Zgłoś 10.11.2005 Bobi

Super że znalazłam ten przepis, uwielbiam potrawy szybko robione a te gołąbki robi się dużo szybciej niż tradycyjne. Niech się nie oburzają ci co twierdzą że to nie są gołąbki. Snoby kulinarnePokaż więcej

Super że znalazłam ten przepis, uwielbiam potrawy szybko robione a te gołąbki robi się dużo szybciej niż tradycyjne. Niech się nie oburzają ci co twierdzą że to nie są gołąbki. Snoby kulinarne

Zgłoś 12.11.2005 Młoda gosposia

Te gołąbki są super. Parę razy już je robiłam. Mam tylko problem z tym, że jak je podsmażamy to one lubią się rozwalać i to jest denerwujące.

Zgłoś 09.12.2005 marta

bleeeeeeee grysik to nie sa golabki tylko peplowina

Zgłoś 01.02.2006 Majka

Ja te gołabki robię od dawna. Proste w przyrządzeniu i bardzo dobre.

Zgłoś 11.02.2006 LUSI H

no moja mam robi podobne bez ryżu są extra te pewnie bedą lepsze

Zgłoś 21.04.2006 hajduczek

Czy na prawdę trzeba to wszystko gotować godzinę?? Nie można np. zrobić to w formie kotletów skoro ryż i kapusta ugotowana a cebulka podsmażona? A do tego zrobić sos pomidorowy?

Zgłoś 18.07.2006 danuta

poprostu pycha

Zgłoś 10.08.2006 swichak

to nie sa gołąbki!!!

Zgłoś 24.08.2006 OOOOOOOOOOOOOO

super ale ja to zrobiłam w jeden dzień

Zgłoś 25.08.2006 judyta

własnie dziś dostałam ten przepis od znajomej z tym,że w nim nic odzielnie się nie gotuje.Poszatkowana kapustę posolić i odczekać aż puści sok ,następnie dobrze odcisnać dodać surową cebulę suro... Pokaż więcej

własnie dziś dostałam ten przepis od znajomej z tym,że w nim nic odzielnie się nie gotuje.Poszatkowana kapustę posolić i odczekać aż puści sok ,następnie dobrze odcisnać dodać surową cebulę surowy ryż icałą resztę składników. Pozostałe czynności bez zmian do momentu gotowania,dusić 20-25min .

acha jest też różnica w ilości składników

2kg kapusty 1 kg mielonego mięsa 1 szklryżu 0,5szk.mannej

reszta bez zmian.

Moim zdaniem są równie pyszne jak tradycyjne ,a mniej czasochłonne i zawsze to jakas odmiana.

właśnie jestem po konsumpcji.-mniam mniam

pozdrawiam wszystkich

Zgłoś 30.08.2006 calista

jadlam takie gołabki tylko kapusta byla włoska pycha pycha i nazywaja sie szybkie goląbki lub meksykańskie nie jest to moj wymysł tylko gdzieś slyszałam ale szczeze powiem ze wole tradycyjne goł... Pokaż więcej

jadlam takie gołabki tylko kapusta byla włoska pycha pycha i nazywaja sie szybkie goląbki lub meksykańskie nie jest to moj wymysł tylko gdzieś slyszałam ale szczeze powiem ze wole tradycyjne gołabki z farszem zawijanym w liście jutro takie zrobie jak cos to zapraszam hehehe

Zgłoś 10.11.2006 kika

a gdzie PRZEPIS NA FARSZ ???

Zgłoś 04.04.2007 vojtass

Drodzy smakosze.Najlepsze gołąbki jakie jadłem są przyrządzane z kapusty włoskiej.Cena prawie ta sama a gołabki niebotycznie lepsze, a takze lepiej je zrobić bo liscie odchodzą od siebie elegan... Pokaż więcej

Drodzy smakosze.Najlepsze gołąbki jakie jadłem są przyrządzane z kapusty włoskiej.Cena prawie ta sama a gołabki niebotycznie lepsze, a takze lepiej je zrobić bo liscie odchodzą od siebie elegancko a zgrubienia nie są takie twarde.Z kapustą postepujemy tak samo jak z biała czyli należy ja ugotować z niewielka iloscia soli i łyzką octu.Ja ścinam tylko zgrubienia albo spłaszczam je poiorąc po nich lekko ubijaczką.Kto spróbuje uzna takie gołąbki za sztandarowe danie.

Zamiast farszu mięsnego można zastosować farsz np pieczarkowy. pokrojone i przesmażone z cebulką pieczarki łączymy z ryżem i doprawiamy do smaku.

pzdr

Zgłoś 11.05.2007 leszek77

to napewno nie są gołąbki a bynajmniej w woj łodzkim się takich nie robi.mięso powinno być zawinięte w liście.

Zgłoś 24.05.2007 Marza

Proponuję spróbować zamiast gotowania, upiec gołąbki w piekarniku PALCE LIZAĆ

Zgłoś 05.07.2007 Kiluch

Ten przepis nie jest na prawdziwe gołąbki. Do Sary: wręcz przeciwnie...pełno w nim polotu i finezji, ponieważ jest to wariacja na temat gołabków. dalej: przepis moze i dobry, ale szukam takiego ... Pokaż więcej

Ten przepis nie jest na prawdziwe gołąbki. Do Sary: wręcz przeciwnie...pełno w nim polotu i finezji, ponieważ jest to wariacja na temat gołabków. dalej: przepis moze i dobry, ale szukam takiego na prawdziwe gołabki(mieso z ryzem zawinięte w liśc kapusty). Do autora przepisu: gratulacje za pomysł, naprawde popieram eksperymenty w kuchni...oby tak dalej

Zgłoś 20.01.2008 krzys

jeszcze tkich nie jadłem,muszę sprubować