Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Gołąbki sojowe

Tekst i foto Truskawa 18-11-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
20 sztuk15 złprosty80 min.średnio dużo

Składniki:

- 1 opakowanie miesa mielonego sojowego,
- jesną średnią kapustę,
- ok. 3/4 szklanki kaszki mannej,
- jajko,
- przecier pomidorowy (ok. 1/2 słoiczka),
- sól,
- olej,
- woda.

Jak przyrządzić:

Na poczatku trzeba przygotować mięso sojowe tak, aby było zdatne do spozycie(kto je- ten wie, a kto nie wie to niech sobie poczyta jak to sie robi!:-), w międzyczasie można pokroić kapuste na ciekie plastry(albo po prostu ją przeszatkować) i dobrze osolić!Kiedy mięso mielone bedzie już miało postać nieproszkową(czyli po jakiś 15 minutach)dodajemy jajko, wcześniej przygotowaną kapuste i 3/4 szklanki kaszki mannej- wszystko mieszamy, Nastepnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy (tak jak normalne kotlety mielone sojowe)nastepnie przyżądzamy sos-tzn rozrabiamy ok połowę słoiczka przecieru pomidorowego (najlepiej z pudliszek)z wodą(wodę dolewamy do końca słoiczka:-) i układamy kotleciki w naczyniu żaroodpornym po czym zalewamy je tymże sosem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika(150-200 stopni) i pieczemy przez ok 40 min(do zmiekczenia kapusty) kotleciki gotowe. Smacznego!

Potrzebne przybory:

Duża micha do mieszania kapusty z soją, patelnia, coś do krojenia kapusty i naczynie żaroodporne.

Jak podawać?

Kotleciki najlepiej smakują letnie, można je podawać bez niczego ponieważ są naprawde smaczne i pożywne.

Uwagi:

Kotleciki najlepiej smakują (oczywiście według mnie) już po wystygnięciu - sa naprawde pyszne i stosunkowo niedrogie. Wychodzi ich sporo i można się nimi najeść, a kalorii nie mają zbyt wiele!

Czas przygotowania:

Kotleciki smazy się niedługo aż do chwili kiedy się zarumienią, najdłuższy jest czas oczekiwania kiedy są z piekarniku - kotlety są dobre wtedy, gdy kapusta bedzie miękka czyli tak ok po 40 minutach.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.11.2003 Andy

Kotleciki nieątpliwie bardzo ciekawe. Coś czuję, że wykonam je w nabliższym czasie ! :)

Adres internetowy jeszcze ciekawszy (?!) :) :)

Zgłoś 16.11.2004 mysia

Tytuł sugerował gołąbki, a to są kotlety... Gołąbki to farsz zawinięty w liście kapusty!!!

Zgłoś 11.04.2005 Edi

po to wlasnie zajrzalam do tego przepisu zeby sie dowiedziec jak przygotowac "mieso sojowe mielone" zeby sie nadawalo do spozycia... niestety receptura jest utajona...

Zgłoś 19.08.2005 Ewa

Znacznie lepsze gołąbki wychodzą z kotletów sojowych pokrojonych w drobne kawałki zamiast sypkich.

Zgłoś 20.11.2007 mara

Dziewczyna pomylila pojecia - zdaza sie.Aby otrzymac mieso sojowe mielone wystarczy kupic w sklepie "granulat sojowy" (nie mylic z lecetyna sojowa bo tez pisze granulat)na stoisku ze z... Pokaż więcej

Dziewczyna pomylila pojecia - zdaza sie.Aby otrzymac mieso sojowe mielone wystarczy kupic w sklepie "granulat sojowy" (nie mylic z lecetyna sojowa bo tez pisze granulat)na stoisku ze zdrowa zywnoscia pozniej pogotowac w bulionie (ja daje do wody kostke rosolowa,przyprawy ziolowe i czosnek) Ja gotuje ryz mieszam z miesem sojowym przyprawiam, formuje klopsy i zawijam w liscie kapusty jak golabki- pozniej zalewam wczesniej przygotowanym sosem pomidorowym i dusze do miekkosci kapusty.Bardzo dobre - polecam!

Zgłoś 19.06.2013 gość

Ina pisze: 17-05-2012 o 10:59GMO wcale nie powoduje zwiększenia plonf3w ani znnjeiszemia zużycia środkf3w chwastobf3jczych. Oto tekst ze strony Stop-codex (ICPPC):GMO to choroby i obniżenie plon... Pokaż więcej

Ina pisze: 17-05-2012 o 10:59GMO wcale nie powoduje zwiększenia plonf3w ani znnjeiszemia zużycia środkf3w chwastobf3jczych. Oto tekst ze strony Stop-codex (ICPPC):GMO to choroby i obniżenie plonf3w? Badania przeprowadzone przez amerykańskiego nauk