Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Gołąbki wegetariańskie z rokpolem

Tekst i foto MaJa 11-07-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni20 min.dużo

Składniki:

- 500 g ziemniakow,
- 1/2 l bulionu,
- 8-10 duzych lisci wloskiej kapusty,
- 2 marchewki,
- 2 cebule,
- 50 g pistacji,
- 50 g rotdrobnionego rokpola,
- kilka galazek kopru,
- 2 lyzki oleju.

Jak przyrządzić:

Ziemniaki obrac i ugotowac w bulionie.
przestudzic i zmikoswac. Marchewki obrac i zetrzec na tarce (duze oczka), cebule drobno posiekac. Marchewke, cebule, obrane (takze z tej fioletowej skorki) i posiekane pistacje, posiekany koperek dodac do ziemniakow i wymieszac.
Kapuste zblanszowac ok. 5 min w osolonej wodzie, przestudzic.
Ulozyc na lisciu farsz i formowac golabki.
Kazdy najpierw podsmazyc, a potem przelozyc do naczynia zaroodpornego, zalac woda lub dodtakowym bulionem i piec w piekarniku do miekkosci.

Podawac z sosem grzybowym lub pomidorowym.

Uwagi:

Gotuje w bulionie warzywnym, a zalewam do pieczenia bulionem grzybowym, ale to wg uznania smakowego.

Ja wszystko, lacznie z ugotowanymi ziemniakami wrzucam w robota kuchennego i mam "ciapke" po chwili. Zero siekania i tarcia. Recznie tylko obieram warzywa.

Pistacje albo przepolawiam, albo wrzucam cale do robota. im grubiej pokrojone, tym lepiej, bo fajnie chrupia. Ale to tez kwestia gustu.

Czas przygotowania:

Z robotem kuchennym przygotowanie farszu 5 minut.

Troche roboty pry zawijaniu, gdy ktos nie ma wprawy.

Dominujacy smak w golabkach to rokpol, pieknie chrupia pistacje.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.07.2004 mlodamezatka

kiedy dodać ser?

Zgłoś 23.07.2004 Maja

zapomnialam napisac rzeczywiscie. tez ze wszystkim do ziemniakow. Papka, czyli farsz ma byc ze wszystkiego.

pozdrowienia

Zgłoś 02.08.2004 kac

hmmm...niezla alternatywa,zwlaszcza te pistacje...ale czy to aby nie jest za slone przez udzial rokpolu?

Zgłoś 12.08.2004 Maja

nie jest za slone

Zgłoś 28.08.2004 samkosz

Z przepisu wynika ze ser Rokpol je sie osobno po tym jak golabki okarza sie troche mdlawe :-)) Ale mimo wszystko to zawsze golabki z rokpolem :-))

Zgłoś 10.09.2004 Maja

Jak ktos jest bystry i inteligentny, to sie domysli, ze zapomnialam napisac, ale to jest chyba oczywiste, skoro nie ma rokpola wyszczegolnionego pozniej ( czyli jako zagryzki, badz podstawowego ... Pokaż więcej

Jak ktos jest bystry i inteligentny, to sie domysli, ze zapomnialam napisac, ale to jest chyba oczywiste, skoro nie ma rokpola wyszczegolnionego pozniej ( czyli jako zagryzki, badz podstawowego skladnika sosu czy czegos podobnego ).

pozdrawiam

Zgłoś 18.06.2011 teri

Przecież taki farsz się nie rozpadnie nawet bez jajka, bo ziemniaki są klejące.

Świetny przepis. Aż ślinka cieknie. Chyba jestem głodna. ;D hihihi

Pozdrawiam i życzę powodzenia w dal... Pokaż więcej

Przecież taki farsz się nie rozpadnie nawet bez jajka, bo ziemniaki są klejące.

Świetny przepis. Aż ślinka cieknie. Chyba jestem głodna. ;D hihihi

Pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszych eksperymentach kulinarnych! :)

Zgłoś 03.05.2005 Maja

Do farszu ten ROKPOL (czesto daje jakikolwiem ser z niebieska plesnia. Nie musi byc koniecznie rokpol) . Farsz sie robi ze wszystkiego, zawija sie golabki , podsmaza i piecze w piekarniku zalewa... Pokaż więcej

Do farszu ten ROKPOL (czesto daje jakikolwiem ser z niebieska plesnia. Nie musi byc koniecznie rokpol) . Farsz sie robi ze wszystkiego, zawija sie golabki , podsmaza i piecze w piekarniku zalewajac sosem wg uznania ( pomidorowy, grzybowy etc). Ja po prostu zalewam bulionem warzywnym lub grzybowym.

Zgłoś 11.07.2005 Ja

Zamiast ziemniaków wolałabym dodać bułkę tartą albo płatki jęczmienne np. no i jajka żeby się nie rozpadał farsz,a ziemniaki jako dodatek.

Zgłoś 24.04.2006 nax

mniam mniam