Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Gołąbki z kaszą gryczaną

Tekst i foto Ewa Kubicka 19.12.2005

Przygotowanie ich wymaga sporo czasu i pracy. Smak wynagradza poniesione trudy. W niektórych regionach naszego kraju, tak przyrządzone gołąbki podaje się podczas Wigilijnego wieczoru.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
625 złśredni240 min.niewiele

Składniki:

- 1 główka kapusty białej.

Farsz:
- 1 szklanka kaszy gryczanej,
- 40 g grzybów suszonych,
- 1 łyżka majeranku (suszonego) lub 2 łyżki świeżego,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 cebula,
- sól,
- 1 łyżka oleju.

Sos:
- ½ l wywaru z grzybów,
- ½ łyżki mąki lub ½ pojemnika śmietany 12%,
- sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

1) Grzyby myjemy i moczymy i w wodzie. Po przelaniu przez sitko (by ustrzec się piasku i paprochów) nastawiamy do gotowania wywar grzybowy. Warto zrobić to nieco wcześniej, np poprzedniego dnia.



2) Z kapusty usuwamy wierzchnie liście. Odcinamy głąb w miarę możliwości jak najdalej. Obgotowujemy w wodzie tak długo, aż liście dadzą się odcinać i zsuwać z główki nie nastręczając szczególnych problemów.



3) Kaszę gryczaną gotujemy na części wywaru grzybowego, z odrobiną masła , tak jak zwykle, uważając jednak, by nie rozgotować jej zanadto. Odstawiamy do ostudzenia.



4) Na patelni z łyżką masła smażymy drobno posiekaną cebulę. Gdy stanie się szklista, dodajemy zmiażdżony czosnek. Dokładamy kaszę gryczaną i kilka drobno pokrojonych grzybów. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy majeranek, mieszamy dokładnie i odstawiamy z ognia.



4) Wybieramy ładne i nieuszkodzone liście kapusty. Skrawamy nożem główny, najgrubszy nerw. Do liści wkładamy sporą łyżkę przygotowanego farszu i zwijamy w klasyczne gołąbki.



5) Na dno naczynia do zapiekania wlewamy kilka łyżek wywaru grzybowego. Wykładamy je liśćmi kapusty i układamy ciasno przygotowane gołąbki. Zalewamy doprawionym solą i pieprzem wywarem z drobno pokrojonymi grzybami. Na wierzch kładziemy kilka wiórków masła. Wkładamy przykryte do piekarnika na 40 min.



6) Po wyjęciu z piekarnika, zlewamy sos z gołąbków do garnuszka i doprawiamy go mąką lub śmietaną. Zalewamy sosem gołąbki i wkładamy do ciepłego jeszcze piekarnika na chwilę.

Jak podawać?

W naczyniu, w którym zostały przygotowane. Nie potrzebują żadnych dodatków.

Uwagi:

Jak wszystkie gołąbki – te również zyskują na smaku po ponownym podgrzaniu.
<br><br>
Jeśli mamy własne grzyby, koszt potrawy jest niewielki. Jeśli musimy je kupić, danie staje się znacząco droższe.


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.02.2006 E.L.A

Napewno nie wiecie ,że kaszę powinno się jadac raz w tygodniu i nie muszą królowac ziemniaki na naszym stole,Ja często robię gulasz z kaszy mieszam wieprzowinę z wołowiną i robię sos pycha!!!Mi... Pokaż więcej

Napewno nie wiecie ,że kaszę powinno się jadac raz w tygodniu i nie muszą królowac ziemniaki na naszym stole,Ja często robię gulasz z kaszy mieszam wieprzowinę z wołowiną i robię sos pycha!!!Mięso robie pod cisnieniem żeby wołowina dorównała miękkością wieprzowinie.

Zgłoś 19.03.2006 lamia

jak żadnej mąki...a co jest w przepisie???????a co dodajesz ,zeby zagęścić sos???

Zgłoś 20.12.2005 alabc

To moje ulubione gołąbki wigilijne i jeszcze drugie robione tak jak te ale z pęcakiem . Na te z pęcakiem czekam cały rok bo robie je tylko na wigilje ale są pycha właśnie na drugi dzień .

... Pokaż więcej

To moje ulubione gołąbki wigilijne i jeszcze drugie robione tak jak te ale z pęcakiem . Na te z pęcakiem czekam cały rok bo robie je tylko na wigilje ale są pycha właśnie na drugi dzień .

Zgłoś 20.12.2005 kasia

pychota brak słów mniam mniam

Zgłoś 21.12.2005 milka

Do kaszy gryczanej dodaje starte ziemniaki, farsz jest bardziej scisly.To sa golabki tylko wigilijne , na drugi dzien przysmazone ,niebo w gebie.

Zgłoś 25.12.2005 dudus

kapusta ma byc kiszona. I tylko w kiszonej sa smaczne.CO do kaszy gryczanej nie mam nic,bo wole takie zawijaki z kasza kukurydziana.

Zgłoś 31.12.2005 miś

najlepsze są z kaszą i mięsem mielonym + sos pomidorowy

Zgłoś 02.01.2006 Yena

Przepysznie te zdjątka wyglądają w weekend robie te gołąbki! Będę zajadać!Uwielbiam kaszę gryczaną. Polecam też kotlety mielone z kaszy gryczanej, tak samo sie robi jak z mięsa tylko jedno jajko... Pokaż więcej

Przepysznie te zdjątka wyglądają w weekend robie te gołąbki! Będę zajadać!Uwielbiam kaszę gryczaną. Polecam też kotlety mielone z kaszy gryczanej, tak samo sie robi jak z mięsa tylko jedno jajko wiecej.Pychotka!

Zgłoś 03.01.2006 Magda

No... KOCHANA PANI EWO!!! W KOŃCU PRZEPIS :) A już się bałam, że zapomniała Pani o dziale, w którym Pani pisze... Cieszę się niezmiernie, że z nastaniem Nowego Roku powróciła Pani do podawania n... Pokaż więcej

No... KOCHANA PANI EWO!!! W KOŃCU PRZEPIS :) A już się bałam, że zapomniała Pani o dziale, w którym Pani pisze... Cieszę się niezmiernie, że z nastaniem Nowego Roku powróciła Pani do podawania nowych przepisów... i liczę, że teksty typu układanie serwetek czy sny o grzybach przejdą już do przeszłości... Pozdrawiam serdecznie i czekam na nowe, fajne i przepszne receptury...

Zgłoś 03.01.2006 krzyś

Potrawa znakomita, komentarze (jak zwykle) ŻAŁOSNE!!!

P.S. Można spróbować z kapustą włoską.

Zgłoś 04.01.2006 kierownik

a po świętach można do farszu z przepisu zamiast oleju do smażenia użyć drobno siekany wędzony boczek, do smaku odrobinę kurczaka. Tak przygotowany farsz ostudzić następnie dodać 1 -2 surowe ja... Pokaż więcej

a po świętach można do farszu z przepisu zamiast oleju do smażenia użyć drobno siekany wędzony boczek, do smaku odrobinę kurczaka. Tak przygotowany farsz ostudzić następnie dodać 1 -2 surowe jajka wyrobić na jednolitą masę. Dalej postępować jak w przepisie. Jajka powodują związanie farszu, dlatego tak przygotowane gołąbki można ugotować lub udusić w sosie np. pomidorowym. Sprubójcie sami. Smacznego.

Zgłoś 04.01.2006 leelou

moja Babcia takie robiła, baaardzo dawno temu... sama zapomniała już przepisu. dziękuję :-)

Zgłoś 05.01.2006 Ania

Gołąbki są po prostu pychotka

Zgłoś 05.01.2006 darek

Do Dudusia.

Narobiliście mi smaku na te gołąbki. Powiedz jednak Dudusiu, gdzie można kupić całe główki kiszonej kapusty?

Pozdrawiam

Zgłoś 06.01.2006 kuchareczka

darek..nie rozśmieszaj mnie..kapuste mozesz kupić całą w kazdym warzywniaku..<lol2>

Zgłoś 06.01.2006 kuchareczka

a kiszonej..:P to możesz sobie pozlepiać;]

Zgłoś 06.01.2006 kuchareczka

takie puzzle:P

Zgłoś 06.01.2006 klops

wciagnolby cos takiego, mniammm

Zgłoś 06.01.2006 kuchareczka

widze ze wyglada smakowicie ,jutro chyba spróbuje nigdy w życiu czegos takiego nie jadam ani nie przygotowywałam.Ja zazwyczaj robie mięso + ryż w proporcji 70%ryżu-30% mięsa gotuje w kiszonej k... Pokaż więcej

widze ze wyglada smakowicie ,jutro chyba spróbuje nigdy w życiu czegos takiego nie jadam ani nie przygotowywałam.Ja zazwyczaj robie mięso + ryż w proporcji 70%ryżu-30% mięsa gotuje w kiszonej kapuscie bo bez tego nie ma smaczku potem na talerz odrobina soli i mniam mniam mniam

Zgłoś 08.01.2006 poważna

Nie wygłupiajcie się danie jest pyszne .Można też zrobić takie gołąbki z kaszą gryczaną i serem.

Zgłoś 10.01.2006 Grazyna

Wczoraj zrobiłam te gołąbki tylko kapuste białą zamieniłam na włoską (lepiej odchodza liście). Sa pyszne.

Zgłoś 12.01.2006 murad

kapusta jest pyszna i smaczna smacznego

Zgłoś 12.01.2006 vasylkova

Co prawda nie przepadam za kasza gryczana, ale uwazam ze golabki z nia, to bardzo ciekawe danie, niestety w Polsce prawie nie znane.

Mieszkam we Lwowie i tutaj takie golabki to obowiazko... Pokaż więcej

Co prawda nie przepadam za kasza gryczana, ale uwazam ze golabki z nia, to bardzo ciekawe danie, niestety w Polsce prawie nie znane.

Mieszkam we Lwowie i tutaj takie golabki to obowiazkowe danie wigilijne tych, ktorzy obchodza ja 6.01.

Rzeczywiscie golabki zawijane w kiszona kapuste sa bez porownania lepsze, jednak nie wiem jak ja dostac - ani tu, ani w Polsce nigdy nie widzialam. Ludzie, u ktorych jadlam takie galabki, sami ja kisili :)

Zgłoś 15.01.2006 zdziszka

Zgłoś 15.01.2006 zdziszka

teraz głowek kiszonej kapusty nie ma jeśli chcesz to na dno garka układamy kapuste kiszona i na wierzch zamiast liści ni za dużo bo bedą za kwaśne tak cienko jak liscie można połozyć na wierzchu... Pokaż więcej

teraz głowek kiszonej kapusty nie ma jeśli chcesz to na dno garka układamy kapuste kiszona i na wierzch zamiast liści ni za dużo bo bedą za kwaśne tak cienko jak liscie można połozyć na wierzchu jeszcze biała kiełbase surową są przepyszne

Zgłoś 22.02.2006 grażyna

pyszne robię te gołąbki od wielu lat tylko raz w roku na Boze Narodzenie.

Czasem dodaję ryż są też pyszne

Zgłoś 16.01.2006 yena

Do beczki z poszatkowaną kapustą (przygotowaną do kiszenia )wkłada się całe główki kapusty i wszystko kisi się razem, moja mama tak robiła i zawsze było pyszne.

Zgłoś 17.01.2006 krysia

na dnie naczynia w którym gotujemy gołąbki dodajemy garść kapusty kiszonej -pycha

Zgłoś 18.01.2006 Mięsożerca

A gdzie tutaj jest mięso !!! to pewnie smakuje jak kolejna wpadka WEGETARIAN

Zgłoś 19.01.2006 Anusia :)

Do 41 myszów!

Facet ty to możesz człowiekowi obrzydzić przyjemności wynikające z jedzenia gołąbków!

Zgłoś 19.01.2006 Mięsożerca

Lubie coś pomlaskać, ale nie same jażynki. motto "To co jesz, tym się stajesz" !!! :)

Zgłoś 20.01.2006 IWCIA

NIGDY NIE SLYSZALES O GOLABKACH Z KASZY?ZAL MI CIE. MOJA BABCIA ROBILA GOLABKI Z KASZA GRYCZANA I TEZ GOLABKI Z TARTYCH ZIEMNIAKOW-TE BYLY PYCHA ALE NIESTETY NIE ZAPISALAM PRZEPISU A BABCI JUZ N... Pokaż więcej

NIGDY NIE SLYSZALES O GOLABKACH Z KASZY?ZAL MI CIE. MOJA BABCIA ROBILA GOLABKI Z KASZA GRYCZANA I TEZ GOLABKI Z TARTYCH ZIEMNIAKOW-TE BYLY PYCHA ALE NIESTETY NIE ZAPISALAM PRZEPISU A BABCI JUZ NIE MA NIESTETY.POZDRAWIAM. DO TYCH CO MUSZA JESC MIESO- TO DO KASZY I GRZYBOW MOZNA DODAC MIESO MIELONE I JUZ PO KRZYKU. SMACZNEGO.

Zgłoś 20.01.2006 Borys

A moja babcia jak okrasiła gołębie z szmalcem i dodała dwa Golonka z piwkiem, to wtedy była wyżerka !!!

Zgłoś 20.01.2006 zdziszka

IWCIA zdobęde gołąbki z ziemniaów i podam przepis bo moja mama robi z jakiego jestes miasta

Zgłoś 21.01.2006 dr

jak mozna używac takich słów przy komentarzu, po prostu chamstwo, takie słowa to nie tutaj

Zgłoś 23.01.2006 Biały

Bardzo świetny przepis.Robiłem juz takie gołąbki naprawde są wspaniałe.Farsz z kaszą gryczaną robiłem w różnych kofiguracjach w tym z mięsem.Czytając komentarze doszedłem do wniosku,iż niektórzy... Pokaż więcej

Bardzo świetny przepis.Robiłem juz takie gołąbki naprawde są wspaniałe.Farsz z kaszą gryczaną robiłem w różnych kofiguracjach w tym z mięsem.Czytając komentarze doszedłem do wniosku,iż niektórzy widzieli kapustę kiszoną jedynie poszadkowaną.

Zgłoś 25.01.2006 koko

Bardzo pyszne jutro robie na obiad

Zgłoś 26.01.2006 vera

golabki sa przepyszne, juz od dawna robie, jak nie mam grzybkow to dodaje pieczarki, pyszota.

nie wiem o co sie rozchodzi komentatorom(nie wszystkim , rzecz jasna), ktorzy zamiast pisac c... Pokaż więcej

golabki sa przepyszne, juz od dawna robie, jak nie mam grzybkow to dodaje pieczarki, pyszota.

nie wiem o co sie rozchodzi komentatorom(nie wszystkim , rzecz jasna), ktorzy zamiast pisac cos serdecznego, pisza pozal sie Panie Boze denne komentarze. radze spozytkowac pieniazki wydawane na broadband na edukacje, przyda sie., moze kulinarna!!!

Zgłoś 31.01.2006 Bieszcz

szanowni smakosze kasza gryczna nie lubi zadnych innych smakow nawet malo posolona jest wysmienita wiec wszelkie dodatki - wybaczcie sa tak samo niesmaczne przy kaszy gryczanej jak podniebieni... Pokaż więcej

szanowni smakosze kasza gryczna nie lubi zadnych innych smakow nawet malo posolona jest wysmienita wiec wszelkie dodatki - wybaczcie sa tak samo niesmaczne przy kaszy gryczanej jak podniebienia tych smakosz

Zgłoś 21.03.2006 awe

ta potrawa jest bardzo smaczna.Osoby, które nie lubią jarskich potraw nie muszą jeśc i komentować, że to jest okropne.Rada wejdź w potrawy mięsne i wtedy wyrażaj swoje opinie.

Zgłoś 03.02.2006 aniag

u mnie takie gołąbki robi sie na wigilię (tradycja przyszła zza Buga razem z moimi przodkami).Do ugotowanej kaszy dodaję starte surowe ziemiaki. Dla mnie super !!!!

Zgłoś 06.02.2006 Chuck Norris

To ja wymyśliłem ten przepis (pozostałe zresztą też)

Zgłoś 06.02.2006 Grażynka i spółka KLAN

Mój Maciuś uwielbia głąby z kaszą,ale Rysio na sam widok głąbów ma zawroty głowy i żyga po kątach jak pies :)

Zgłoś 06.02.2006 agolabek

a jaka ma byc temperatura w piekarniku aby golebie nie upiekly sie na czarno bo przepis apetycznie wyglada

Zgłoś 07.02.2006 Asia

Dziękuję za przepis!

Wypróbowałam - coś pysznego! Polecam wszystkim szczególnie odgrzewane na drugi dzień!

Zgłoś 11.02.2006 Sanita

Witam!

Chciałam dodać że zrobiłam te gołąki ale dodałam do tego przepisu nie dużą ilość mięsa mielonego znacznie lepsze były.Pozdrawiam

Zgłoś 13.02.2006 iwa

niektórzy widac są tym jak pisza ,jak sie wyrażają ,masakra

ale goląbki pyszne

Zgłoś 07.03.2006 magda

znam te gołąbki ale są jeszcze lepsze z kapusty włoskiej

Zgłoś 10.03.2006 lamia

zrobiłam to danie dwa razy,za pierwszym razem...pieczenie w kuchence-nic nie dało-kapusta wciaz była za twarda,a sos ze smietaną to była pomyłka:)ale juz za drugim razem...sos z mąka i duszenie ... Pokaż więcej

zrobiłam to danie dwa razy,za pierwszym razem...pieczenie w kuchence-nic nie dało-kapusta wciaz była za twarda,a sos ze smietaną to była pomyłka:)ale juz za drugim razem...sos z mąka i duszenie gołabków na gazie.......super rewelacja wszystko.Farsz musze pochwalić dodatkowo -jest tak pyszny,że moge go jesc bez kapusty:) pozdrawiam

Zgłoś 13.03.2006 byleco

nie lubie kaszy gryczanej ale gołąbki z kaszą jaglaną i mięskiem podane z sosem grzybowym - pycha!!!

Zgłoś 15.03.2006 bet

wygląda super. tylko komentarze zniechęcają. Co to za głupole piszą. Pewnie nie widzą nawet jak się kanapki robi.;-) no i wode na herbate pewnie tez przypalaja

Zgłoś 17.03.2006 szpinak

uwaga sprzedaję dwie tajemnice gospopdyni mistrzynwszelkiej maści gołąbków pirso - do obgotowywania główki kapusty

dodać szklankę rosołu , drugo - do gołąbków przed wstawieniem

d... Pokaż więcej

uwaga sprzedaję dwie tajemnice gospopdyni mistrzynwszelkiej maści gołąbków pirso - do obgotowywania główki kapusty

dodać szklankę rosołu , drugo - do gołąbków przed wstawieniem

dopiekarnika wlać szklankę kwasu z pod kapusty kiszonej

ado sosów ŻADNEJ MAKI !!!!!

Zgłoś 17.03.2006 szpinak

uwaga sprzedaję dwie tajemnice gospopdyni mistrzyni wszelkiej maści gołąbków pirso - do obgotowywania główki kapusty

dodać szklankę rosołu , drugo - do gołąbków przed wstawieniem

Pokaż więcej

uwaga sprzedaję dwie tajemnice gospopdyni mistrzyni wszelkiej maści gołąbków pirso - do obgotowywania główki kapusty

dodać szklankę rosołu , drugo - do gołąbków przed wstawieniem

do piekarnika wlać szklankę kwasu z pod kapusty kiszonej

a do sosów ŻADNEJ MAKI !!!!!

Zgłoś 29.03.2006 marta

Głąbki z kaszy gryczanej ,powinno sie robić zamiast ryżu .Polacy mało interesują się zdrowym odżywianiem.Kochamy mięsko,a potem chorujemy i nie znamy przyczyny.Francuzi nazywają nas świniami,szw... Pokaż więcej

Głąbki z kaszy gryczanej ,powinno sie robić zamiast ryżu .Polacy mało interesują się zdrowym odżywianiem.Kochamy mięsko,a potem chorujemy i nie znamy przyczyny.Francuzi nazywają nas świniami,szwedzi mówią,że mamy śmierdzące mleko i dziewczyny.Czyż nie wstyd?W tV w programie "Pytanie na śniadanie"demonstrowane są potrawy mięsne,nigdy zdrowe-wegetariańskie.Jak mamy być zdrowi?Lubimy się leczyć i kochamy lekarstwa.W państwach zachodnich ludzie nie chodzą zbyt często do lekarza,bo po co?Trzeba znależć samemu przyczynę choroby.Każdy powinien znać samego siebie.My mamy własną mentalność i jeszcze daleko nam do postępu zachodniego.

Proszę przeanalizować własne postępowanie.

Zgłoś 29.03.2006 babcia

Zgłoś 04.04.2006 tessa

Nie zagęszczam sosu mąką,lecz miksuję jarzyny z wywaru i wlewam do sosu.

Zgłoś 12.04.2006 ad rem-marta

po przeanalizowaniu własnego postępowania dochodzę do wniosku, że mam własną mentalność i daleko mi do postępu zachodniego. Z czego się bardzo cieszę. Mniej z opinii Francuzów i Szwedów, choć to... Pokaż więcej

po przeanalizowaniu własnego postępowania dochodzę do wniosku, że mam własną mentalność i daleko mi do postępu zachodniego. Z czego się bardzo cieszę. Mniej z opinii Francuzów i Szwedów, choć to pewnie Twoje badania, a nie ichniego CBOS-u. Na "pytanie na śniadanie" odpowiedzmy sobie sami, a nie zabierajmy głosu z katedry eksperta. Gratuluję dobrego samopoczucia mentalnego.

To a propos gołąbków...

Zgłoś 17.04.2006 madzia

Z pęczakem są lepsze

Zgłoś 06.06.2006 Krystyna

Te gołąbki są smaczne dzięki CI za ten przepis DROGA EWUNIU;;;;;;;;

Zgłoś 16.10.2006 tuśa

kochani, a jakie pyszne sa takie właśnie gołąbki ( ja dodaję oprócz grzybów podsmażonych do farszu także trochę pieczarek ) i zawijam w czerwonej kapuście - sosik taki sam do polania tylko zagęs... Pokaż więcej

kochani, a jakie pyszne sa takie właśnie gołąbki ( ja dodaję oprócz grzybów podsmażonych do farszu także trochę pieczarek ) i zawijam w czerwonej kapuście - sosik taki sam do polania tylko zagęszczam śmietanką słodką nie mąką - pycha mniam mniam i robię często , nie tylko w wigilie , bo nie jem mięska........

Zgłoś 05.11.2006 kija

Dodaje tarty surowy ziemniak,wiąże kasze. te gołąbki nieraz pozwoliły mi przeżyć do wypłaty.Są tanie,syte i podzielne. A najważniejsze bardzo smaczne

Zgłoś 07.02.2007

napewno sa smaczne , mam suszone grzyby i kasze , zrobie j napewno

Zgłoś 08.10.2007 konrad

zamiast normalnej kapusty można użyć kaputę pekinską a z pozoslałej główki kapusty można zrobić sałatkę.

Zgłoś 06.04.2007 Dziunia

znam te golabki sa pyszne.zawsze robila je moja BABCIA teraz kiedy jej nie ma robi je moja ciocia ale to juz nie ten sam smak choc i tak sa wyjatkowe.trzeba sprobowac abyy sie przekonac.

Zgłoś 14.05.2007 kiszone

Szkoda, ze w Polsce nie ma calych kiszonych glowek kapusty, sa napewno w Rumunii. Kto kisi sam kapuste w beczkach, moze razem z nia ukisic cale glowki. Ale jest na to prosta rada. Golabki z kisz... Pokaż więcej

Szkoda, ze w Polsce nie ma calych kiszonych glowek kapusty, sa napewno w Rumunii. Kto kisi sam kapuste w beczkach, moze razem z nia ukisic cale glowki. Ale jest na to prosta rada. Golabki z kiszona kapusta maja inny smak i mozna miec prawie takie same golabki sposobem. To moj pomysl sprawdzony wielokrotnie.

Na kazdy lisc kapusty nalozyc troche, np. lyzke kiszonej kapusty, na to wybrany farsz i zawijac. Golabki uklada sie w naczyniu do zapiekania na wiekszych lisciach kapusty i przesypuje warstwy kiszona kapusta, oraz podlewa sokiem z kapusty i rosolem. Zapewniam, ze nie beda za kwasne. Na wschodnich kresach Polski robilo sie golabki bez sosu, tylko polane cebulka albo boczkiem. Kto lubi z sosem, niech robi osobno i polewa podajac.

Rada co do oddzielania lisci z glowki.

Ostrym i cienkim nozem nalezy wykroic caly glab naokolo tak, aby liscie nie mialy z nim stycznosci. Wtedy bardzo latwo oddzielic kazdy lisc. Potem mozna sparzyc krotko liscie, zeby sie daly zawijac, sciac glowny nerw i ulozyc go na dnie naczynia. Glab posiada najwiecej wartosci odzywczych, dlatego po wykrojeniu nalezy surowy dac dzieciom do jedzenia, lub jesc samemu. Wyrzucajac wyrzuca sie to, co jest najcenniejsze z calej kapusty.

Zgłoś 01.07.2007 Śrrubka

Jak lubicie kaszę gryczaną, polecam Wam hreczniaki. To oczywiście kotleciki z kaszy grycznej i sera. A gołąbki chyba muszę wypróbować, takich jeszcze nie jadłam, a próbowałam masę przeróżnych :)... Pokaż więcej

Jak lubicie kaszę gryczaną, polecam Wam hreczniaki. To oczywiście kotleciki z kaszy grycznej i sera. A gołąbki chyba muszę wypróbować, takich jeszcze nie jadłam, a próbowałam masę przeróżnych :) nie jem mięsa i poszukuję fajnych przepisów.

Zgłoś 26.11.2007 jeenii

są bardzo dobre, z tym że w mojej rodzinie gołąbki piecze się w piekarniku przez ok. godziny, smakują o niebo lepiej.

Zgłoś 22.12.2007 Palomablanca

Do E.L.A.

Po co czytasz przepisy wegetarianskie?

Rozumiem, ze jestes trupozerna? Wiec nie pouczaj innych, czy maja jesc kasze, czy tez ziemniaki, skoro wieprzowina wg Ciebie jest ... Pokaż więcej

Do E.L.A.

Po co czytasz przepisy wegetarianskie?

Rozumiem, ze jestes trupozerna? Wiec nie pouczaj innych, czy maja jesc kasze, czy tez ziemniaki, skoro wieprzowina wg Ciebie jest taka zdrowa!

Zgłoś 26.02.2011 maja

Gołąbki w liściach kiszonej kapusty są pyszne ale najlepsze kiedy są duszone przez calutką noc w duchówce p[ieca. Palce lizać. Niestety ja już nie mam pieca. Liście kiszonej kapusty kupiłam w do... Pokaż więcej

Gołąbki w liściach kiszonej kapusty są pyszne ale najlepsze kiedy są duszone przez calutką noc w duchówce p[ieca. Palce lizać. Niestety ja już nie mam pieca. Liście kiszonej kapusty kupiłam w dobrym warzywniaku w moim mieście 10-12 liści kosztuje 6,50 i bez problemu z kiszeniem. Dzisiaj będę robić starym sposobem z gryczaną kaszą, mięsem mieszanym i cebulą a grzybki nie koniecznie.Zobaczymy czy będą tak samo pyszne jak te sprzed laty.

Zgłoś 12.09.2012 Monika

Moja rodzinka będzie jeść je dzisiaj na obiad.Gołąbki siedzą w piekarniku.Dzięki za przepis;)

Zgłoś 05.03.2012 Iwona

wspanialy smak a co najlepsze vegan.. zadne zwierze nie musialo cierpiec, aby zaspokoic moje podniebienie..