Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Gołąbki z młodej kapusty

Tekst i foto Danka Daniłowska 25.06.2013

Kapusta, zwłaszcza ta młoda, to samo zdrowie, smakuje pod każdą postacią, a jej obróbka cieplna jest znacznie krótsza niż tej jesiennej. Jeśli lubisz gołąbki, szczególnie te z młodej kapusty, przygotuj je z niecodziennym farszem. Dzięki kompozycji z śliwek, orzechów, imbiru gołąbki zyskują słodycz i delikatność, a jednocześnie mają wyrazisty smak.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
827 złśredni120 min.średnia

Składniki:

2 główki młodej kapusty, szklanka kaszy gryczanej, 30 dag mielonego mięsa, 30 dag wątróbki drobiowej, 100 g suszonych śliwek, 2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich, 2 cm świeżego imbiru, 2 cebule, 2 marchewki, pietruszka, pęczek koperku, 2 ząbki czosnku, sos pomidorowy, łyżka masła, łyżka kwaśnej śmietany, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Kapustę dokładnie umyć, wykroić głąb, sparzyć wrzątkiem i natychmiast opłukać zimną wodą. Oddzielić liście, z każdego wykroić twardy nerw u nasady. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Wątróbkę drobno pokroić. Masło rozpuścić na patelni, dodać cienko pokrojony imbir, czosnek, chwilę smażyć. Na koniec dodać na krótko wątróbkę. Kaszę połączyć z wątróbką, mięsem mielonym, śliwkami, dodać orzechy, przyprawić solą i pieprzem. Farsz dokładnie wymieszać. Na każdym liściu ułożyć farsz i zawinąć gołąbki. Cebulę, marchew, pietruszkę pokroić w duże kawałki, przyprawić solą i pieprzem, dodać pokrojony koperek. Przygotować naczynie żaroodporne, wyłożyć dno liśćmi kapusty, na to ułożyć warzywa, następnie ciasno układać gołąbki. Zalać gołąbki sosem pomidorowym wymieszanym ze śmietaną. Piec w piekarniku w 200 stopniach około 1,5 godziny.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.08.2013 gość

Mniam,przygotuję te gołąbki nakolację

Zgłoś 20.09.2013 polesław

nie wiem co wybrać :(

Zgłoś 21.07.2014 Marta

Uwielbiam gołąbki z kaszy gryczanej, są pyszne, ja kupiłam w Lidlu ser fetę Pilos i robię z serem. Polecam dodać go do farszu.

Zgłoś 09.04.2017 Majka

Przepyszne gołąbeczki. Uwielbiam :) wyśmienicie smakują z domowym sosem pomidrowym, ale nie zawsze jest czas na zrobienie takiego, można posiłkować się np. goyowym primo gusto sosy są moim zdani... Pokaż więcej

Przepyszne gołąbeczki. Uwielbiam :) wyśmienicie smakują z domowym sosem pomidrowym, ale nie zawsze jest czas na zrobienie takiego, można posiłkować się np. goyowym primo gusto sosy są moim zdaniem the best :)

Zgłoś 11.10.2017 Olinek

Zawsze sama robię sos do gołąbków, do bulionu dodaje pomidory w puszce przyprawy cebulkę... po ugotowaniu wszytko miksuję. Jak nie mam akurat bulionu, ani warzyw żeby go ugotować to sięgam po go... Pokaż więcej

Zawsze sama robię sos do gołąbków, do bulionu dodaje pomidory w puszce przyprawy cebulkę... po ugotowaniu wszytko miksuję. Jak nie mam akurat bulionu, ani warzyw żeby go ugotować to sięgam po gotowy bulion od Krakusa - ma na prawdę dobry skład.