Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Gołąbki z ryżem i oliwkami w liściach szpinaku lub botwiny

Tekst i foto Tomek 05-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
5-66-8 złwymagający60 min.niska

Składniki:

liście szpinaku lub botwiny - 20-25 szt.,
ryż - 150 g,
oliwki zielone - 10 szt.,
oliwki czarne - 10 szt.,
czuszka - pół strączka,
natka pietruszki - garść,
jajo - 1 szt.,
bułka tarta - 2 łyżki,
pieprz - do smaku,
ocet balsamiczny lub oliwa ziołowa - 2 łyżki

Jak przyrządzić:

Ryż dokładnie umyć. Ugotować na małym ogniu pod przykryciem w 300 ml osolonej wody.
Oliwki zalać gorącą wodą i odstawić na trochę, aby usunąć z nich smak solanki.
Oliwki, czuszkę i natkę pietruszki posiekać drobno.
Ryż doprawić do smaku pieprzem, wymieszać z posiekanymi składnikami oraz jajkiem i bułką tartą.
Liście botwiny/szpinaku dokładnie umyć.
Krótko obgotować liście na parze (najlepiej partiami, po 3-4).
Rozłożyć je na pergaminie, nakładać na każdy po półtorej łyżeczki farszu, zwijać gołąbki.
Gotowe gołąbki gotować jeszcze 10-15 minut na parze.
Podawać na zimno jako zakąskę posmarowane z wierzchu odrobiną ziołowej oliwy lub octu balsamicznego.

Potrzebne przybory:

wkładka do gotowania na parze lub parowar

Jak podawać?

Na gładkim białym talerzu narysować szlaczek oliwą lub octem balsamicznym. Układać po 3-4 gołąbki, dekorować natką pietruszki.

Uwagi:

Gołąbki można robić z botwiny lub szpinaku. Liście szpinaku są jednak dużo mniejsze od liści botwiny, więc należy użyć ich więcej. Używamy tylko największych, kształtnych i nieporwanych liści.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.