Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Gołabki ziemiaczane

Tekst i foto Misia 27-01-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
15 gołąbków12 złprosty60 min.niska

Składniki:

główka białej kapusty,
0,5 kg ziemniaków,
4 marchewki,
2 cebule,
natka pietruszki,
2 jajka,
pół kubka masła roślinnego,
koncentrat pomidorowy,
olej,
szklanka bulionu,
przyprawy: pieprz, sól

Jak przyrządzić:

Kapustę obgotować, liście ładniej odcedzić. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę i obgotować w lekko osolonej w wodzie przez 10 minut. Następnie ziemniaki, marchewkę, posiekaną natkę pietruszki, jajka, cebulę pokrojoną w kostkę, masło wymieszać i przyprawić do smaku. Układać na liściu po łyżce masy ziemniaczanej, zawinąć i spiąć wykałaczkami, aby się nie otworzyły. Podsmażyć na oleju po obu stronach przez 5 minut. Włożyć do garnka i zalać bulionem i koncentratem pomidorowym. Gotować do miękkości.

Jak podawać?

Gołąbki ułożyć na liściach zielonej sałaty, polać sosem powstałym podczas gotowania i posypać natką pietruszki.

Czas przygotowania:

Uważać, aby ziemniaki nie były zbyt miękkie, wtedy masa nie będzie tak smaczna.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.10.2006 Ulka

cos to nie tak, jakie nadzienie do gołąbkow ziemniaczanych jest krojone w kostki i jeszcze jakaś marchewka, to profanacja tej potrawy. Jadlam pyszne gołąbki ziemniaczane, ale z tartych ziemniakó... Pokaż więcej

cos to nie tak, jakie nadzienie do gołąbkow ziemniaczanych jest krojone w kostki i jeszcze jakaś marchewka, to profanacja tej potrawy. Jadlam pyszne gołąbki ziemniaczane, ale z tartych ziemniaków było nadzienie to dopiero pychota!! Kto ma taki przepis??

Zgłoś 07.12.2006 Ala

Każdy ma swój przepis, nie wszyscy muszą gotować tak samo !! świat należy do odważnych, dlatego brawa dla tych którzy nie boją się próbować nowych rzeczy i eksperymentują