Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Golonka z grilla

Tekst i foto Klammer 22-04-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty45 min.?

Składniki:

mala golonka (0,5-0,7 kg), sos chili, czosnek, sol, pieprz, majeranek, bazylia

Jak przyrządzić:

Golonke wkladamy do duzego naczynia, wlewamy sos chili, wycisniety czosnek i przyprawy i nacieramy tym mieso. Po dokladnym natarciu przykrywamy i odstawiamy w zimne miejsce na 24 godziny. Przed wrzuceniem na ruszt usuwamy nadmiar przypraw. W koncowej fazie pieczenia nacinamy skore nozem, zeby mieso dobrze sie wypieklo.

Czas przygotowania:

na grillu
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.08.2005 GS. Koszalin

Opamiętaj się. Golonka ma tyle twardych ścięcien, że musisz je rozpulchnić rozgotowując w wodzie. Cyba , że golonki nie jesz a tylko na nią patrzysz

Zgłoś 23.08.2005 Marek

Czysta ściema, golonkę trzeba normalnie ugotować do miękkości, a potem postępować zgodnie z wymienionym przepisem. Surowa golonka pieczona na grilu 45 min nadaje sie tylko do wybijania szyb sąsi... Pokaż więcej

Czysta ściema, golonkę trzeba normalnie ugotować do miękkości, a potem postępować zgodnie z wymienionym przepisem. Surowa golonka pieczona na grilu 45 min nadaje sie tylko do wybijania szyb sąsiada.

Zgłoś 31.08.2005 karol ełk

zgadzam sie z wami ziomy :] elo

Zgłoś 04.09.2005 waldek

nie próbowałem piec golonki na grilu,ale fantastyczna jest pieczona w piekarniku-bez wstępnego obgotowania. Szczelnie zawinięta w folię aluminiową wymaga około trzech godzin pieczenia; naprawdę ... Pokaż więcej

nie próbowałem piec golonki na grilu,ale fantastyczna jest pieczona w piekarniku-bez wstępnego obgotowania. Szczelnie zawinięta w folię aluminiową wymaga około trzech godzin pieczenia; naprawdę warto. Najważniejsze to marynata.

Zgłoś 07.09.2005 GolonkoFAN

Golonka na grilla co prawda nadaje sie rzeczywiscie dopiero po porzadnym podgotowaniu, dopiero wówczas mozemy postępowac według przepisu ja polecam zostawic goloneczkę w sosie składającego sie z... Pokaż więcej

Golonka na grilla co prawda nadaje sie rzeczywiscie dopiero po porzadnym podgotowaniu, dopiero wówczas mozemy postępowac według przepisu ja polecam zostawic goloneczkę w sosie składającego sie z oliwy z oliwek, wyciskanego czosnku, pieprzu cayenne reszte przypraw według gustu jezeli w tym sosiku dojrzeje wtedy porcjujemy zawijamy w folie aluminiową z warzywami i na grillka po ok 45 minutach (w dobrej temp.) wyciagamy z folii i przypiekamy skórke! zapewniam ze tym szyby u sąsiada nie zbijesz;)

Zgłoś 28.04.2006 pepsi

co Ty wiesz o Golonce?? Ja sie wpier... na surowo wg Twojego przepisu lepiej usiasc na grillu i zjesc jajka na twardo

Zgłoś 18.06.2006 marzena

to jes pyszne tylko w wiekszej ilości bo zrobiłam dwie i zdąrzyłam tylko kęs sprubować

Zgłoś 24.08.2006 chlop83

jeśli weźmie się kawałki goloni pokrojona na porcje, dobrze zamarynowane min 48 h, to polewając je tłuszczem w miarę potrzeb i odrobiną szczęścia sa naprawde świetne. :)

Zgłoś 03.09.2006 Ania

To nieprawda, że golonkę trzeba gotować.Musi długo leżeć w marynacie jak również długo powinna piec się na ,,wolnym" grillu.Robiłam wiele razy,jest pyszna. Co to za mięso z grilla wcześniej... Pokaż więcej

To nieprawda, że golonkę trzeba gotować.Musi długo leżeć w marynacie jak również długo powinna piec się na ,,wolnym" grillu.Robiłam wiele razy,jest pyszna. Co to za mięso z grilla wcześniej ugotowane. Niektórzy jak widać mało wiedzą o grillowaniu :)

Zgłoś 12.09.2006 MAJA

TYM CO CHCA GOTOWAC GOLPNKE PROPONUJE KUPIC GOLONKI WALICHNOWSKI

Zgłoś 26.06.2007 bomba

jadłem golonkę z grila ale ten przepis muszę spróbować

Zgłoś 22.04.2011 maniek

wrzucić golonke w marynatę z dodatkiem peklosoli

strzykawką z grubą igłą wstrzyknąć marynate w golonkę aż jej obiętość pięknie sie zwiększy z każdej strony i leżakować 5 dzionków

a ... Pokaż więcej

wrzucić golonke w marynatę z dodatkiem peklosoli

strzykawką z grubą igłą wstrzyknąć marynate w golonkę aż jej obiętość pięknie sie zwiększy z każdej strony i leżakować 5 dzionków

a dalej to polecam do piekarnika lub na grila

powoli nigdy szybko piec i podlewać bejcą wcześniej według gustu przyrządzoną ,przewraca i podlewać często bo to potrawa naprawdę wymagająca . ot filozofia

a jak chcecie szybko do browara coś łyknąć to poprostu zwyczajna jest najlepsza bo nad golonką trzeba niestety popracować.

Zgłoś 12.08.2010 Anna

Ja ostatnio0 zaczełam piec golonke w piekarniku bez obgotowania. Uprzednio podsmażyłam na patelni - wczesniej leżało dobę w przyptrawach. Po 2 h kiedy mięso jeszcze nie było gotowe zawinęłam w ... Pokaż więcej

Ja ostatnio0 zaczełam piec golonke w piekarniku bez obgotowania. Uprzednio podsmażyłam na patelni - wczesniej leżało dobę w przyptrawach. Po 2 h kiedy mięso jeszcze nie było gotowe zawinęłam w folię aluminiową i jeszcze na 1 h do piekarnika. Wyszło pyszne :)

Teraz robię drugi raz (kolejność odwrotna) - w folii na 1 h a poźniej zobaczymy co dalej ...

Zgłoś 10.10.2011 Karamba

Chyba nikt z was nie wie co to grill czy rożen..

Ja piekłem całe barany na rożnach i zawsze były wyśmienite...

podstawa to trzymać mięso w roztworze soli peklowej...

to zmiękcz... Pokaż więcej

Chyba nikt z was nie wie co to grill czy rożen..

Ja piekłem całe barany na rożnach i zawsze były wyśmienite...

podstawa to trzymać mięso w roztworze soli peklowej...

to zmiękcza mięso i skraca czas pieczenia...

polecam też zastrzyki z wina pól na pół zmieszanego z magą...

mięso naszpikować czosnkiem....(wino egribikaver)

i nie piec na grilu tylko na rożnie nad ogniem....smacznego.....

Zgłoś 31.05.2015 KasiaKa

Uwielbiam golonkę. Takiego przepisu jeszcze nie próbowałam, zazwyczaj robię w piwie, na czym zawsze cierpiała moja wątroba. Ale teraz biorę Essentix z fosfolipidami na wspomaganie, więc myślę, ż... Pokaż więcej

Uwielbiam golonkę. Takiego przepisu jeszcze nie próbowałam, zazwyczaj robię w piwie, na czym zawsze cierpiała moja wątroba. Ale teraz biorę Essentix z fosfolipidami na wspomaganie, więc myślę, że nie zaszkodzi mi tym razem ani sama golonka, ani chili.