Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Grecka zupa z soczewicy

Tekst i foto sfiga 07-11-2010

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty--

Składniki:

soczewica - pół paczki, 2 pomidory, 2 marchewki, 2 średnie cebule (najlepiej czerwona), 2-3 ząbki czosnku, 2 łyżki octu winnego, koncentrat pomidorowy, dwa liście laurowe, ziele angielskie, pół szklanki oliwy z oliwek, sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

Moczymy na noc soczewicę w wodzie, żeby zmiękła, następnie gotujemy jakieś 20 min. i odlewamy wodę, która zrobi się jakby brudna, odcedzamy i zalewamy ponownie wodą i znowu gotujemy, w tym samym czasie, dodajemy liść laurowy, ziele ang., marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki, cebulę pokrojoną w piórka, czosnek starty lub pokrojony, startego na tartce pomidora (bez skorki), oliwę i ocet winny i koncentrat pomidorowy, może być cały lub pół słoiczka, gotujemy około godzinki aż zmiękną warzywa, jeśli potrzeba, uzupełniamy wodą, dodajemy sól, pieprz.

Jak podawać?

Podajmy gorącą zupę z fetą.

Uwagi:

Ja tą zupkę robię na oko, raz wychodzi lepiej, raz gorzej, ale jest przepyszna, szczególnie teraz zimą, Grecy dodają zazwyczaj do tej zupki plasterek fety i chleba.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.12.2010 Tola

Ja często gotuję zupę z soczewicy jednak nigdy jej nie moczę, a gotuje się dość szybo.Nie odlewam brunatnej wody bo w niej jest dużo wartościowych składników z soczewicy.Tez dodaję cebulę i ma... Pokaż więcej

Ja często gotuję zupę z soczewicy jednak nigdy jej nie moczę, a gotuje się dość szybo.Nie odlewam brunatnej wody bo w niej jest dużo wartościowych składników z soczewicy.Tez dodaję cebulę i marchewkę,jednak doprawiam imbirem suszonym i tymiankiem czasem curry -zupa jest rozgrzewająca i sycąca.