Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Greckie tzatziki

Tekst i foto Anna 06-01-2010

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
8-106 złprosty15 min.-

Składniki:

1 świeży ogórek (długości około 20 cm), jogurt bałkański 400 ml lub 2 serki homogenizowane naturalne (2 x 200 g), 3 ząbki czosnku, opcjonalnie nieduży pęczek kopru, sól, biały pieprz do smaku.

Jak przyrządzić:

Ogórka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, delikatnie posolić i odczekać aż puści sok. Następnie sok odcisnąć, dodać do ogórka jogurt bałkański (lub serki), przeciśnięty przez praskę czosnek i dla wzbogacenia smaku posiekany koperek. Doprawić pieprzem i solą, wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.

Jak podawać?

Sos tzatziki doskonale pasuje do pieczonych i grillowanych mięs a także do pieczonych ziemniaczków.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.