Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Grillowana cukinia

Tekst i foto Aleksandra 27-01-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?15 złprosty? min.mało

Składniki:

- 1 duża cukinia,
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
- 3 łyżki suszonej bazylii,
- 2 ząbki czosnku,
- sól.

Jak przyrządzić:

Cukinię umyć, pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Czosnek rozetrzeć z solą, wymieszać z oliwą i bazylią; przygotowaną zalewą natrzeć plastry cukinii i odstawić na 20 minut, aż cukinia puści soki i zmięknie; piec na grillu na złoty kolor. Smacznego!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.04.2004 ancura

przepyszne!!!!ja smarzylam to posmarowane dodatkowo grubsza warstwa z jednej strony parmezanem zmieszanym z wycisnietym czosnkiem z oliwa i pieprzem.

Zgłoś 09.08.2004 marzka

bardzo bardzo dobre:):):):):) pozdrawiam:):)

Zgłoś 28.08.2004 Aga

Pyyyycha :)) ja dodatkowo na kilka minut przed zdjęciem z grilla posypuję startym, miękkim żółtym serem

Zgłoś 11.09.2005 krzyś

właśnie wczoraj grilowałem zrobiłem coś nowego.Cukinia jest pyszna !!!!!

Zgłoś 12.09.2005 Wit M. 15 Szombierki

Można jeszcze trochę posypać oregano...

Zgłoś 14.10.2008 dalila

Wyszło pyszne!!!! Ja nie dałam suszonych ziół tylko grillowałam z samym czosnkiem i piprzem z odrobiną soli. Resztę oliwy wymieszałam ze świeżą bazylią i pomazałam ugrillowana juz i gorącą cukin... Pokaż więcej

Wyszło pyszne!!!! Ja nie dałam suszonych ziół tylko grillowałam z samym czosnkiem i piprzem z odrobiną soli. Resztę oliwy wymieszałam ze świeżą bazylią i pomazałam ugrillowana juz i gorącą cukinię. Pycha!!! W zestawie z grillowanym halibutem i czerwonym winem mieliśmy przepyszną i niezwykle romantyczną kolację:)

Zgłoś 05.09.2008 wiki

no a mi nie wyszła :( była gorzka i jakoś za dużo tych ziół.. dobrze że jeszcze zrobiłam pieczarki i karczek to było co jeść :)

Zgłoś 17.11.2010 iwona1510005

obrzydliwe, zrobiłam w czterech wersjach. Pierwsza wersja wg przepisu powyżej - wyszło jakieś takie bezpłciowe, druga wersja z serem feta - całkiem beznadziejne (ten przepis znalazłam gdzieś na ... Pokaż więcej

obrzydliwe, zrobiłam w czterech wersjach. Pierwsza wersja wg przepisu powyżej - wyszło jakieś takie bezpłciowe, druga wersja z serem feta - całkiem beznadziejne (ten przepis znalazłam gdzieś na necie), trzecia wersja z żółtym serem - nadal nijakie i do tego gumowe no i czwarta wersja z przyprawą do kurczaka - najbardziej zjadliwe. Ale wiem już że wiecej cukini z grilla nie będę robiła

Zgłoś 10.07.2009 viki1076

Cukinia robi się gorzka od przypraw (oregano, tymianek). Sprawdziłam.