Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Grillowane brzoskwinie z mozzarellą i rukolą

Tekst i foto Magdalena Pomorska 11.09.2013

Pomysł na lekką i smaczną sałatkę. Sałatki to sprawdzony pomysł na lekki posiłek, który zaspokoi kubki smakowe, a nie wywoła uczucia przejedzenia. Połączenie mozzarelli z intensywnym smakiem rukoli oraz słodkimi, grillowanymi brzoskwiniami tworzy oryginalną mieszankę smaków, która przywołuje kończące się już lato.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
315 złprosty30 min.niska

Składniki:

5 brzoskwiń, 3 garści rukoli, opakowanie sera mozzarella, mała czerwona cebula, 4 łyżeczki białego octu balsamicznego, 2 łyżeczki miodu, 2 łyżeczki musztardy Dijon, 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku, 2 łyżeczki jogurtu greckiego, łyżeczka oliwy z oliwek, szczypta soli.

Jak przyrządzić?

Umyj owoce i rukolę. Usuń z brzoskwiń pestki, pokrój w księżyce i podpiecz na kuchennym grillu z odrobiną oliwy z oliwek. Pokrój cebulę i wymieszaj z rukolą, a następnie dodaj brzoskwinie. Przygotuj sos, łącząc ocet, miód oraz musztardę. Polej nim sałatkę i dodaj jogurt. Posyp szczypiorkiem i ponownie wymieszaj. Dopraw do smaku solą lub pieprzem.

Jak podawać?

Do sałatki możesz podać grzanki lub chlebek pita.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.09.2013 gość

W składnikach ser, a co z nim zrobić już nie napisane?

Zgłoś 11.09.2013 gość

widać ze pokrojony i dodany....