Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Grillowane warzywa

Tekst i foto ptysiek2 18-06-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
415 złprosty--

Składniki:

1 marchew młoda, 1 cukinia, 10 małych młodych ziemniaków lub kilka dużych, 4 młode cebulki, 1 świeża papryka, sól, pieprz, odrobina oliwy z oliwek, nieco przyprawy klasycznej do grilla (np. Kamisu), masło 1/4 kostki, 3 ząbki czosnku, folia aluminiowa lub tacki aluminiowe do grilla.

Jak przyrządzić:

Warzywa myjemy, marchwi i ziemniaków nie obieramy, tylko szorujemy szczotką do warzyw pod bieżącą wodą. Cukinię obieramy i kroimy w grube słupki (tak jak dekoracyjnie podaje się na przystawki świeżego ogórka). Tak samo kroimy marchew, paprykę po usunięciu nasion w szerokie podłużne pasy, cebulę w ćwiarki. Układamy na tacce aluminiowej do grilla (tacka ogranicza mocno ciepło, radzę powiększyć nożem dziurki). Jeśli ktoś ma specjalny ruszt do opiekania warzyw - czyli drobną siatkę - to polecam, jeżeli nie, to rozwijamy tyle folii, ile trzeba - podwójną długość, składamy na pół, zawijamy do gory brzegi, tworzy się taka rynienka (lepiej zrobić dwie partie niż jedną za długą).
Układamy ziemniaki (aby się upiekły i zrumieniły w tym samym czasie co reszta warzyw, obgotowuję je w mundurkach lub gotuję do prawie miękkich w lekko osolonej wodzie). Ziemniaki układamy bezpośrednio na ruszcie, resztę warzyw na aluminiowej folii, lekko solimy i pieprzymy, posypujemy przyprawą do grilla lub ziołami (np. bazylią), skrapiamy oliwą i tacki lądują na grillu. W tym czasie obieramy czosnek, wyciskamy do miseczki, dodajemy masło i łączymy. Warzywa staram się przynajmniej raz obrócić na drugą stronę, jeśli się nie uda lub się nie chce, to się nic nie stanie. Kiedy się zgrillują odpowiednio, u mnie po 30-40 minutach (ale ziemniaki wcześniej obgotowane), czyli będą miękkie, wykładam na talerz. Masło czosnkowe służy do wykładania na ziemniaki, podwyższa walory smakowe tego popularnego warzywa.

Potrzebne przybory:

tacka aluminiowa lub folia aluminiowa

Jak podawać?

Na gorąco z masłem czosnkowych. U mnie jedzą jako gorące przekąski lub jako dodatek do szaszłyków, karkówki itp.

Uwagi:

Można dołączyć bakłażana obranego i pokrojonego w grubsze plastry i przygotowanego klasycznie jak poprzednie warzywa albo na obgrillowane nieco plastry bakłażana położyć plaster pomidora, posypać bazylią, poczekać, aż odpoaruje pomidor, i położyć plasterek żółtego sera.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.