Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Grillowany boczek

Tekst i foto Zuza Gałuszka 29.07.2010

Na grill wrzucamy częściej wędzony boczek, bo nie bardzo wiadomo, co robić z surowym. A wystarczy pociąć go na odpowiednio płaskie kawałki i zmacerować w świeżym majeranku z dodatkiem octu jabłkowego. Kto lubi karkówkę, polubi także boczek w takiej wersji. W poszukiwaniu nowych pomysłów na grilla spróbujmy surowego boczku. Jest tańszy od innych mięs i dobrze przyrządzony smakuje wyśmienicie.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
615 złprosty30 min.wysoka

Składniki:

1 kg surowego boczku,
1 pęczek świeżego majeranku,
3/4 szklanki octu jabłkowego,
sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Mięso myjemy.

Nie oczyszczając z tłuszczu kroimy na cienkie kawałki i wkładamy do miski.

Majeranek myjemy i obieramy z listków.

Listki w całości dodajemy do mięsa.

Wlewamy tam ocet jabłkowy.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Dokładnie mieszamy.

Odstawiamy na kilka godzin, od czasu do czasu obracając mięso, by dobrze się zmacerowało.

Tuż przed grillowaniem, w miarę możliwości, oczyszczamy kawałki mięsa z listków majeranku.

Kładziemy na ruszcie.

Pieczemy kilkanaście minut, pilnując by równo się zarumieniły.

Jak podawać?

Podajemy z pieczonymi ziemniakami i sałatą.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.08.2010 witek pr.

Droga Pani Zuzo.

Chętnie czytam kolejny Pani przepis. Prawdę powiedziawszy większość prezentowanych na tym forum propozycji kulinarnych sprawdza się w rzeczywistości, niekoniecznie tak, ja... Pokaż więcej

Droga Pani Zuzo.

Chętnie czytam kolejny Pani przepis. Prawdę powiedziawszy większość prezentowanych na tym forum propozycji kulinarnych sprawdza się w rzeczywistości, niekoniecznie tak, jak je widzą i komentują prezentujący się tu internauci. Wprawdzie do zalewy w której ma się "pławić" boczek (będą żarty) dodałbym listek (dajmy następną pożywkę wesołej gromadce z marnej olewki) bobkowy, ziele (też sobie podworują) angielskie oraz czosnek (tu komentarze powinny nawiązać do zbiorowej i gigantycznej, eksplozywnej /słowotwórstwo/ defekacji) to zgadzam się z Panią, że czasem oszczędność środków prowadzi do sukcesu z uwagi na swoją prostotę i brak wyszukania (też sobie pojadą). Odnajduje się wówczas zapomniany smak, w tym przypadku mięsa, który większość kiepskich pseudo kucharzy zabija nadmiarem przypraw (życzę powodzenia marna olewko).

Mam jednocześnie nadzieję, że nie przejmuje się Pani twórczością radosnej gromadki, którą pozwoliłem sobie nazywać marną olewką. To co produkują na tym forum jest w pewnym sensie uzasadnione. Czasem insiracją jest niezręczne/wieloznaczne Pani sformułowanie, czasem nieprzemyślana kompozycja fotografowanej potrawy. Jeden post i dalej już leci samo. Trzeba przyznać, że wypowiedzi osób skupiających się wokół marnej olewki (pomijam żałosne wtręty przygodnych dupków) w zasadzie charakteryzuje rzadko spotykany dziś brak chamstwa, agresji, dosyć swoiste ale jednak poczucie humoru oraz polot i merytoryczna zawartość. Trochę luzu i dystansu do siebie pozwala przejść nad tym do porządku dziennego a nawet się pośmiać. Życzę Ci tego Pani Zuzo z całego serca i czekam na następne, mam nadzieję, że fajne propozycje kulinarne.

Przy okazji dla marnej olewki serdeczne spluarg.

Zgłoś 30.07.2010 Obserwator

"Podajemy z pieczonymi ziemniakami i sałatą."

Bardziej przypomina mi to koperek... ;-//

Zgłoś 02.08.2010 Maciuś z Klanu

Panie Wiku pr. prose mi powedziec co to znacy splurag, bardzo prose!

Zgłoś 02.08.2010 Grażynka z Klanu

Maciek melepeto!

A mówiłam, że pan nie odpowie, potem chcą, żeby młodzi byli wykształceni, obeznani z językami obcymi...

W tym internecie sobie poszukaj gamoniu i zostaw to piwo! Pokaż więcej

Maciek melepeto!

A mówiłam, że pan nie odpowie, potem chcą, żeby młodzi byli wykształceni, obeznani z językami obcymi...

W tym internecie sobie poszukaj gamoniu i zostaw to piwo!

Zgłoś 30.07.2010 Palula

Jakas dziwna ta kompozycja - dwie pyry, ogor i sterczacy koper?

Hmm...

Zgłoś 25.10.2011 kks1965

serze

Zgłoś 29.04.2012 mariola1975

Podałam dzisiaj takie ziemniaczki i boczek z grilla ale do tego sprawdził się sos cacyki z mojego ulubionego jogurtu Pilos z Lidla,naprawdę pycha.

Zgłoś 02.05.2014 gość

Dawniej zawsze miałam problem, po tak tuczących potrawach. Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zg... Pokaż więcej

Dawniej zawsze miałam problem, po tak tuczących potrawach. Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy.,,. a chudłam. Waga nie wróciła:) Chcesz się dowiedzieć więcej? zajrzyj

idealnafigura.com/gberes

Zgłoś 02.05.2014 Alefa

A gdzie ty widziała listki w majeranku że chcesz je obrywać, aa?

Masz tyle wspólnego z prawdziwym gotowaniem co Kalisz z wychowywaniem dziecka.

Pławiono czarownice p WITEK spławiano... Pokaż więcej

A gdzie ty widziała listki w majeranku że chcesz je obrywać, aa?

Masz tyle wspólnego z prawdziwym gotowaniem co Kalisz z wychowywaniem dziecka.

Pławiono czarownice p WITEK spławiano drewno a boczek można zalać zalewą z lisciem laurowym - bo bobkowego nie znam a ziele angielskie w przeciwieństwie do laurowego to owoc tegoż.

Bez polotu kończąc wtręcę o luz i dystans do siebie pomaga wypuszczenie powietrza>nadecie szkodzi choć lubie indyki. .

Zgłoś 03.05.2014 gość

znowu przepisujesz ze starej książki kucharskiej ?a umiesz to zinterpretować czy unia rozum odebrała?

Zgłoś 03.05.2014 gość

dobry boczek to tłusty boczek , w unii można taki jeść ? nie zaszkodzi unijnemu organizmowi?

Zgłoś 04.05.2014 boczek

mi rowniez przepis sie bardzo podoba:) i co najwazniejsze smakuje! ja lubie tez boczkiem owijak parowki, np. na grilla, bardzo lubie miesko od Kani, jest pycha:)