Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Grillowany pstrąg na ostro w migdałach

Tekst i foto Zuza Gałuszka 12.10.2009

Świeży pstrąg upieczony na grillu to niebo w gębie. Zanim jednak zapłacimy za niego w sklepie, warto spojrzeć mu głęboko w oczy. Świeża ryba ma oczy błyszczące, nieświeża charakteryzuje się mętnym spojrzeniem. To ważne, bo kilkudniowy pstrąg przestaje być smakołykiem, a staje się kłopotem dla zaproszonych gości. Pstrąg na ostro z dodatkiem płatków migdałowych to propozycja dla wymagających. Smakuje wybornie i na pewno zachwyci gości.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
335 złśredni30 min.średnia

Składniki:

3 pstrągi,
2 łyżki płatków migdałowych,
6 szerokich plasterków wędzonego boczku,
1 papryczka chili,
sól i pieprz,
1 łyżka oleju.

Jak przyrządzić?

Rybę sprawiamy, nacieramy solą i pieprzem.

Papryczkę myjemy, usuwamy nasiona, siekamy, a następnie ucieramy z łyżką oleju.

Powstałą masą nacieramy ryby od wewnątrz.

Owijamy je plastrami boczku i obsypujemy płatkami migdałowymi.

Tak przygotowane wkładamy do specjalnych kratek i pieczemy na grillu około 20 minut, pilnując, by były upieczone równomiernie z obu stron.

Potrzebne przybory:

3 kratki do grillowania ryb.

Jak podawać?

Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.10.2009 embi

super

Zgłoś 13.10.2009 Maja K.

Nie wiem o co chodzi i skąd pochodzicie, ja ze stołecznej Polski. Grillowałam w zeszły weekend na tarasie. Jedliśmy na świeżym powietrzu, a wieczorem przenieśliśmy się do pokoju. Dziś może pogod... Pokaż więcej

Nie wiem o co chodzi i skąd pochodzicie, ja ze stołecznej Polski. Grillowałam w zeszły weekend na tarasie. Jedliśmy na świeżym powietrzu, a wieczorem przenieśliśmy się do pokoju. Dziś może pogoda nienajlepsza, ale sądzę, że w październiku, a nawet w listopadzie w niektóre dni da się jeszcze pogrillować. A jak nie... zawsze można zgrillować rybę w piekarniku z funkcją grilla. W tamtym roku siedzieliśmy przy grillu w listopadzie, bo było kilka bardzo słonecznych i ciepłych przedpołudni.

Zgłoś 13.10.2009 browar

Ryba pycha! A poniższe komentarze na poziomie ZSZ, albo jej brak. Niestety takie mamy pokolenie.

Zgłoś 13.10.2009 tomekk

dla mnie pstrag tylko wypchany pietruszka i maslem, dodatkowo owiniety nie boczkiem a papierem do pieczenia - po odwinieciu skora zostaje na papierze..z tym boczkiem to dziwne - u mnie sie tej s... Pokaż więcej

dla mnie pstrag tylko wypchany pietruszka i maslem, dodatkowo owiniety nie boczkiem a papierem do pieczenia - po odwinieciu skora zostaje na papierze..z tym boczkiem to dziwne - u mnie sie tej skory nie je, a szkoda by bylo boczek wyrzucic....

Zgłoś 27.04.2010 gość

dziękuję za hotelik

Zgłoś 27.04.2010 gość

bliskie spotkania z uczelnią kończą się jedzeniem

Zgłoś 27.04.2010 gość

pomyśl o jedzeniu, lepiej niż o niszczarce i ludo zerstwie

Zgłoś 31.07.2012 oliwka

Zgłoś 13.08.2012 Raz Putin

Odnoszę dziwne wrażenie, ze potrawy na Olewce kilka lat temu były zdecydowanie bardziej zjadliwe.

Zgłoś 15.05.2014 gość

Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem.Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg!. Brak... Pokaż więcej

Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem.Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg!. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes).Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

Zgłoś 15.05.2014 gość

a ja polecam grilowanego pstraga w ziołach

http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/05/grillowany-pstrag-w-zioach.html

Zgłoś 15.05.2014 gość

super rybka i do tego sos serowy, pycha a ja polecam robić sery w domu wg http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/