Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Grochówka - gotuje facet

Tekst i foto Robert S. 28-10-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
ok. 8-średni180 min.-

Składniki:

1 pęczek włoszczyzny albo kup 2 marchewki 1 pietruszka , mały seler i por. 1 kość ze schabu albo korpus z kurczaka na zupę (jak kupisz kurczaka i kości wywar będzie lepszy. ok. 10 ziaren pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego i ze 3-4 liście laurowe. 1 paczka łuskanego grochu albo 0,5 kg grochu łuskanego na wagę. 0,2 kg - mały kawałek wędzonego boczku albo wędzonych żeberek
1 kawałek kiełbasy (zwyczajna, podwawelska) jakaś tania kiełbasa, 1 cebula, majeranek - paczka albo kup najlepiej od chłopa na targu - dwie duże łyżki- albo 3 wedle uznania, kostka rosołowa - kogutek albo warzywna, 5 średnich ziemniaków,
sól na koniec do smaku, łyżka smalcu i mąki (ale bez przesady. Spory garnek 3- 5 litrów - zupa na dwa dni wychodzi.

Jak przyrządzić:

Kości umyj pod zimną wodą, nalej zimnej wody ok pół garnka i wsadź kości. Zagotuj powoli - jak się zacznie gotować to zbieraj łyżką pianę i wywalaj. Jak już nie będzie piany to dodaj przyprawy w ziarnkach- pieprz, ziele i liście laurowe oraz obrane warzywa - marchew, pietruszka , seler. Zrób mały gaz, nakryj pokrywką i niech się 1 - 1,5 godziny spokojnie gotuje. W tym czasie wsyp groch do miski i zalej zimną wodą z kranu i płucz powoli groch aż będzie go widać na dnie miski. Groch niech się moczy. Teraz też na desce pokrój w małą (ok 1x1 cm) kostkę boczek i kiełbasę.
Po godzinie (1-1,5) wyłącz gaz pod wywarem z kości i warzyw, weź talerz i wyjmij widelcem z gorącego wywaru te warzywa i kości. Jak wystygną możesz obrać mięso z kości i wrzucić do wywaru i pokroić 1 - 2 marchewki na plasterki - i do wywaru - i na mały gaz niech się gotuje znowu. Resztę warzyw i kości wywal. Teraz weź namoczony groch, odcedź powoli wodę - i cały groch przesyp do wywaru. Teraz na małym ogniu niech się to wszystko gotuje, jak się zagotuje to łyżką zbieraj pianę i wywalaj. Potem pokrywka na garnek i najmniejszy ogień - mieszać co trochę żeby nie przywierało do dna bo się przypali. Niech się gotuje na małym ogniu około 1- 1,5 godziny. W tym czasie weź łyżkę tłuszczu (smalec, margaryna albo olej)na patelnie i jak się rozgrzeje to wrzuć pokrojone w małą kostkę kiełbasę i boczek - mały gaz i mieszać co chwilę. Jak już się przysmaży i puści tłuszcz to przechyl lekko patelnię aby spłynął tłuszcz na bok i wrzucaj kiełbasę do zupy. Obserwuj czy zupa nie zrobiła się w tym czasie za gęsta - jeśli tak dolej sporo gorącej wody z czajnika. Na ten tłuszcz co zostanie na patelni wrzucasz pokrojoną w małą kostkę cebulę . Mieszasz cebulę co chwila żeby się nie przypaliła - spalona czarna cebula jest gorzka. Jak cebula będzie już taka złota (ładnie pachnie)to wsyp na to łyżkę mąki pszennej (jakiejkolwiek) i mieszaj to wszystko na patelni co chwila . Po chwili, jak się zacznie mąka robić żółta to wszystko z patelni wrzuć do zupy. Mieszaj zupę jakiś czas. Powinna być dość gęsta. Niech się gotuje na małym ogniu Teraz obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę - ok 2x 2 cm - na oko i wrzucamy ziemniaki do zupy. Dodajemy przyprawy - sporo (garść) majeranku, mielony pieprz, sól do smaku. Mieszamy raz po raz - po 15 minutach zupa gotowa.

Potrzebne przybory:

Spory (3-5) litrów garnek, patelnia, miska do moczenia grochu, nóż, deska, itp.

Uwagi:

Soli dodawaj do smaku na sam koniec gotowania. Lepiej nie dosolić niż przesolić. Każdy sobie dosoli na talerzu.

Czas przygotowania:

Próbuj jak się gotuje groch - jak będzie już miękki dawaj kiełbasę i resztę.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.01.2011 kuchcik

brak czosnku(podstawa) i po co zasmazka? po co zageszczać gesta zupe?

Zgłoś 05.02.2009 ja,

Jestem pod wrażeniem...wszystko dokładnie opisane (i to facet gotuje) tylko ta ilość tej zupy...

Zgłoś 09.01.2009 AsiaItalia,

JA NA KURCZAKU GRACHOWKI JESZCZE W ZYCIU NIE JADLAM....POLECAM BOCZEK WEDZONY

Zgłoś 07.11.2008 wdn,

Kolego, jeśli dodasz ze 3 ząbki pokrojonego czosnku, grochówka będzie na pewno super...

Zgłoś 26.11.2009 maks

A ja zamiast kości czy korpusu, gotuję na wieprzowej nodze lub dwóch. Reszta się zgadza.

Zgłoś 24.06.2010 ewa

Jestem pod wrazeniem . Ale po co zageszczac mąką skoro groch zagesci nam wywar?

Zgłoś 04.11.2010 fnulka

Po co zbierać pianę? Przecież to jest białko i samo się zgotuje. Ogólnie niezłe.

Zgłoś 02.10.2010 marcus

Dzieki za przepis jak dla faceta,

a nie experta z tivi.

pozdrawiam

Zgłoś 13.01.2012 grochuwkowy maniak

OM nom nom nom

babciu ta grochuwka jest zajebista ;**

Zgłoś 23.02.2012 unita

Ja nigdy w wojsku nie jadłem grochówki z ziemniakami. Zawsze, nawet gdy gotowaliśmy ją jadąc eszelonem na poligon, była ona gotowana tylko i wyłącznie z makaronem. Bo taka jest najlepsza. Choć ... Pokaż więcej

Ja nigdy w wojsku nie jadłem grochówki z ziemniakami. Zawsze, nawet gdy gotowaliśmy ją jadąc eszelonem na poligon, była ona gotowana tylko i wyłącznie z makaronem. Bo taka jest najlepsza. Choć gotowana na krótkich postojach. Ustawiony garnek na dwóch cegłach między wagonami. Aby po pół godzinnym postoju eszelonu, szybko wsadzać niedogotowaną jeszcze grochówkę do wagonu i owe gorące cegły. Tak ugotowana na kilku grochówka smakowała najlepiej. Ale nigdy nie było w niej ziemniaka, tylko zawsze makaron kolanka. A gotował ją kucharz, który w cywilu był szefem kuchni w rejestracji kategorii S. Poza tym wkładał do niej boczek, kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie. Oczywiście sól, pieprz, majeranek i cała reszta.

Zgłoś 17.03.2012 Renata

Przepis super!! Zrobiłam moze nie do końca "co do joty" ale własnie dzięki tym przyprawom i kwyszła przepyszna jest ta zupa. Czosnek wcale nie jest potrzebny, ale skoro uważacie, że j... Pokaż więcej

Przepis super!! Zrobiłam moze nie do końca "co do joty" ale własnie dzięki tym przyprawom i kwyszła przepyszna jest ta zupa. Czosnek wcale nie jest potrzebny, ale skoro uważacie, że jeszcze bedzie lepsza to go dodam. Wielkie brawa dla Autora:)

Zgłoś 30.03.2012 myszka

Grochóweczka jest wspaniała z grzankami. Oto przepis : pokroić w mniejsze kawałki chleb tostowy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i wyłączyć piekarnik i tak z 2-3 razy. następnie zimne grzanki wł... Pokaż więcej

Grochóweczka jest wspaniała z grzankami. Oto przepis : pokroić w mniejsze kawałki chleb tostowy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i wyłączyć piekarnik i tak z 2-3 razy. następnie zimne grzanki włożyć do szklanego słoika i zakręcić ,będzie duży zapas. (UWAGA: chleb tostowy ma być Polski ) Grzanki podajemy po nałożeniu na talerz zupy.

SMACZNEGO.

Zgłoś 21.05.2012 malu

e tam gadasz z makaronem to wymyślono niedawno zawsze tradycyjna wojskowa grochówka to z ziemniakami i taka gotowaliśmy na kuchniach polowych jak byłem na szkółce kucharskiej .