Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Grochówka

Tekst i foto Gosia 04-07-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty60 min.?

Składniki:

- paczka grochu łuskanego połówki,
- kilka ziemniaków, ilość zalezy od upodobań,
- włoszczyzna,
- cebula,
- 10 dkg wędzonego boczku,
- kawałek ciemnej wędzonej kiełbasy,
- mąka,
- sól,
- pieprz,
- majeranek,
- natka pietruszki.

Jak przyrządzić:

Groch zalewamy 1,5 l zimnej wody, stawiamy na gazie. Uwaga: mieszamy od dna, lubi przywierać! W miare możliwości zbieramy z wierzchu malo apetyczną pianę. Do gotującego się powoli grochu dorzucamy: marchewkę, pietruszkę, seler (co się akurat ma) drobno starte; pokrojone ziemniaki; wędzoną kiełbasę w dość dużych kawałkach; sól do smaku. Gotujemy do miękkości. Boczek wędzony drobno kroimy, wytapiamy, dorzucamy posiekaną drobno cebule, pięknie rumienimy. Posypujemy mąką robiąc zasmażkę (można dolać troche wody) i zagęszczamy gotującą się zupę. Przyprawiamy pieprzem, majerankiem, zieloną pietrzuszką.

Uwagi:

Jeśli akurat o niczym nie zapomniałam, to powinna wyść z tego prawdziwa wojskowa grochówka jaką gotowała moja babcia. Smacznego!

Czas przygotowania:

Nie jest to pracochłonne. Zupa gotuje sie sama, my tylko dorzucamy kolejne składniki, w międzyczasie można zajmować się czymkolwiek :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.12.2010 grochóweczka

przepis jest super ;D polecam każdemu,właśnie wypróbowałam i jest fantastyczna

Zgłoś 02.09.2003 Anka

A ja robie "zolnierska"grochowe podobnie jednak najpierw gotuje rosol z miecha i warzyw, przecedzam i dalej j.w.

Zgłoś 25.09.2003 ANDRZEJ

Przydało by się dodać ząbek czosnku wtedy nabierze wyrazistego smaku

Zgłoś 27.09.2003 agajab

ktos tu proponowal zageszczenie zupy. przeciez wlasnie od tego jest zasmazka. pozdrawiam

Zgłoś 09.11.2003 Lidia

Ja gotuję najpierw porządny wywar tak jak do każdej zupy. Potem dodsaję wymoczone troszkę połówki grochu , podgotowuje i dopiero daję ziemniaki. Na koniec wkładam podsmażony boczek, cebulkę i tr... Pokaż więcej

Ja gotuję najpierw porządny wywar tak jak do każdej zupy. Potem dodsaję wymoczone troszkę połówki grochu , podgotowuje i dopiero daję ziemniaki. Na koniec wkładam podsmażony boczek, cebulkę i troszkę kielbaski. Posypuję majerankiem. Zasmażki nie dodaję absolutnie. Po co mi papa!

Zgłoś 03.03.2004 Anka45

Ja proponuje groch najpierw namoczyć. Po kilku godzinach "spuchnie" i swietnie sie rozgotuje w krótkim czasie. Pycha.

Zgłoś 15.07.2011 Barburynka

Przepis prosty i skuteczny! Zupa - palce lizać...dziękuje!

Zgłoś 29.09.2004 bolo

KUCHARZE Z 21 BRYGADY STRZELCOW PODCHALANSKICH W RZESZOWIE dajcie przepis!! tylko przeróbcie go na 4-6 osobową zupkę, a nie na 2000 osobową porcję.

Zgłoś 02.12.2004 masaro

A jak ugotować grochówę bez namaczania :-) ?

Zgłoś 03.12.2004 macius

co to znaczy groch łuskany?i jak to połowki?

Zgłoś 06.01.2005 Ana

a groch łuskany połówki jest lepszy i co najważniejsze szybciej się gotuje!

Zgłoś 19.01.2005 kucharz niedzielny

mmmm....jaka grochóweczka

Zgłoś 19.01.2005 kucharz niedzielny

ps.co robia faceci w magazynie dla kobiet?

Zgłoś 22.01.2005 PEPE

ŚWIEŻY- jeśli chodzi o ścisłość!!!

Zgłoś 07.02.2005 kaśka

Zupa jest naprawdę świetna. Mój debiucik z grochówką. Nawet teściowa się zalapala i przeżyla.

Zgłoś 12.02.2005 adam

szkoda tylko ze przepis (słowo w słowo) brzmi jak w wikipedii. ozdobniki na koncu inne :)

Zgłoś 01.03.2005 Henio

Aby nie "gazowa?" artystycznie po grochówce ja zalewam groch wrz?tkiem i potem t? wod? wylewam. Ale tak jest wtedy gdy ma by? w domu cicho ;-))

Do grochówki uzywam grochu NIE ?... Pokaż więcej

Aby nie "gazowa?" artystycznie po grochówce ja zalewam groch wrz?tkiem i potem t? wod? wylewam. Ale tak jest wtedy gdy ma by? w domu cicho ;-))

Do grochówki uzywam grochu NIE ?uskanego. Zdobywam wtedy niepowtarzaln? struktur?.S? smakosze co daj? pó? na pó? groch ?uskany (po?ówki) by otrzyma? swoista emulsje i nie ?uskany aby co? zostalo z grochu. Gotowa? nale?y najd?u?ej z zup, bardzo wolno na najmniejszym dopuszczalnym ogniu. Z marczhwek? nie przesadzam by nie byla za s?odka. Czosnej w duzych ilo?ciach daj? pod koniec gotowania. W zupie nie musi byc kie?basa lub wedzonka (boczek, ogonówka itp.) Doskona?a jest na kazdym mi?sie, ale...prawie rozgotowanym. A, teraz, ta tajemnica wojskowego kucharza to dodany na 20 minut przed wydaniem ...makarano, krajanka. Oczywiscie nie za du?o, ale ma by? widoczna. Majranek na ko?cu, przetarty. Wazna jest skarmelizowana (przypalona) cebula na boku p?yty. Uwa?a? aby zupa nie by?a za gesta. Nalezy zrobic tyle aby wystarczy?o na ...dokladk?. Kochana grochówka jest na golonce. Ale, co tam, po co tyle gadania. Ide zala? groch...

Zgłoś 05.03.2005 fryta

zasmażka jest nie zdrowa .Pamiętajcie o tym ,to beeee

Zgłoś 08.03.2005 edward6

Do grochówki należy dodać majeranek!!!!!!! . O czosnku pisał juz ktoś wcześniej. Ten przepis na grochówkę jest typowo kobiecy. Przede wszystkim trzeba przygotować groch łuskany i niełuskany pół... Pokaż więcej

Do grochówki należy dodać majeranek!!!!!!! . O czosnku pisał juz ktoś wcześniej. Ten przepis na grochówkę jest typowo kobiecy. Przede wszystkim trzeba przygotować groch łuskany i niełuskany pół na pół. I gotować grochówę na wywarze z wędzionych kości . A kiełbasę i boczek dodaje się na końcu. Groch w wywarze gotuje sie tak długo aż się rozgotuje. Zupa robi się w twedy gęsta no i nie wzdyma .

Zgłoś 19.03.2005 masaro

edwardo, a te kości to se sam wędzisz ? no i dziwne coby boczek i kiełbasę razem z grochem moczyć

Zgłoś 11.06.2005 darek

w mojej paroletniej praktyce spotykałem sie z wieloma rodzajami,sposobami na grochówke ale w kazdej był majeranek jak i czosnek czesto dodawany jako ostatni składnik,roztarty z solą,aby jego sma... Pokaż więcej

w mojej paroletniej praktyce spotykałem sie z wieloma rodzajami,sposobami na grochówke ale w kazdej był majeranek jak i czosnek czesto dodawany jako ostatni składnik,roztarty z solą,aby jego smak był wyrazisty.Zawsze wywar był na wedzonce lub na kostkach wedzonych.

Zgłoś 01.08.2005 Geniu

Stało się tak, że nagle musiałem zacząć dla siebie gotować. Przepis fantastyczny. Przypomniałem sobie smak grochówki jaką gotowała moja maja!!! Serdeczne dzieki!!!

Zgłoś 04.08.2005 olekvilno

pierwszy raz sie biore do gotowania zupy, co to wloszczyzna? to w koncu co kiedy dodaje sie? jutro sproboje, moze ktos pomoze bardzo szczegolowym opisem poczynan! pozdrowienia od litewskiej kuch... Pokaż więcej

pierwszy raz sie biore do gotowania zupy, co to wloszczyzna? to w koncu co kiedy dodaje sie? jutro sproboje, moze ktos pomoze bardzo szczegolowym opisem poczynan! pozdrowienia od litewskiej kuchni!

Zgłoś 10.08.2005 margo

Wczoraj po raz pierwszy robiłam grochóweczkę... Wyszła rewelacyjna... Ale dlatego, że dokładnie przeczytałam Wasze wypowiedzi i zrobiłam mieszankę wszystkiego... I jeszcze coś... tę grochówecz... Pokaż więcej

Wczoraj po raz pierwszy robiłam grochóweczkę... Wyszła rewelacyjna... Ale dlatego, że dokładnie przeczytałam Wasze wypowiedzi i zrobiłam mieszankę wszystkiego... I jeszcze coś... tę grochóweczkę robiłam z sercem... Z moim Kochaniem... Pozdrawiam i życzę sukcesów kulinarnych...

Zgłoś 25.08.2005 rangers

Zamiast grochu dodalem troche orzeszkow o niebo lepsze polecam

Zgłoś 31.08.2005 Dorothee

Dziś miałam swój grochówkowy "pierwszy raz" .. ;) Skorzystałam z tego przepisu i powiem szczerze, że nie wiedziałam, że potrafie tak dobrze gotować.. Co prawda nie zrobiłam zasmażki (b... Pokaż więcej

Dziś miałam swój grochówkowy "pierwszy raz" .. ;) Skorzystałam z tego przepisu i powiem szczerze, że nie wiedziałam, że potrafie tak dobrze gotować.. Co prawda nie zrobiłam zasmażki (bo uważam, że nie była potrzebna), ale i tak smakowało rewelacyjnie.. :) Polecam!

Zgłoś 20.10.2005 Dycha

Grochóweczka jest super , dzięki :)

Zgłoś 19.12.2005 anizza

Wyszła pyszna, dziękuje za przepis było warto:)

Zgłoś 03.01.2006 pawlos

nima to jak grochowka wojskowa

Zgłoś 05.01.2006 baran

gotuje cos podobnego pycha

Zgłoś 12.01.2006 omni

a ja do grochówy nie dodaję ziemniaków , tylko osobno robię prażuchy - u mnie w domu zawsze sie to robiło do tej zupy.

Robi się to tak :obieram ziemniaki i gotuję w osolonej wodzie ( norm... Pokaż więcej

a ja do grochówy nie dodaję ziemniaków , tylko osobno robię prażuchy - u mnie w domu zawsze sie to robiło do tej zupy.

Robi się to tak :obieram ziemniaki i gotuję w osolonej wodzie ( normalnie , jak na II danie ) - jak woda się zagotuje - uwaga -zasypuję całość mąką przenną - trochę więcej niż pół szklanki na kilo ziemniaków -ja to robię na oko (im więcej mąki tym prażuchy będą bardziej gumowate ) , gotuję te ziemniaki z mąką do miękkości - na koniec można trochę zamieszać żeby nie było surowych grudek mąki , trzeba też uważać żeby się nie przypaliło bo mąka wessie całą wodę-to wszystko zgniatam tłuczkiem żeby powstała jedna masa . Potem z tej masy formuję łyżką kluski , maczając ją za każdym razem w gorącym tłuszczu - może to być tłuszcz z boczku który wytapiamy na zasmażkę . Można też te prażuchy polać częścią tłuszczu z boczkiem - albo cały wykorzystać na zasmażkę - jak kto woli . Nakładamy kluski na talerz i zalewamy zupą - pycha !

Zgłoś 21.02.2006 kasia

dobre polskie jedzonko,a zwlasscza jak siemieszka za granica

Zgłoś 23.01.2006 masaro

dodajcie do swojej grochóweczki garść suszonych śliwek zamiast wędzonego boczku to posmakujecie co to zupa grochowa

Zgłoś 31.01.2006 Ilona

Dzieki za ten przepis,grochóweczka jest przepyszna i zgadzam sie ze jest to typowa storopolska,wojskowa grochówka. Polecam super przepis... Pychota!!

Zgłoś 01.02.2006 Maras

Właśnie kończy się gotować :)))

Jest smaczniejsza niż jadłem kiedykolwiek do tej pory!! Moja rada, nie zapomnijcie o świeżej pietruszce... nadaje zupie wygląd klasy A. Pozdrawiam i Poleca... Pokaż więcej

Właśnie kończy się gotować :)))

Jest smaczniejsza niż jadłem kiedykolwiek do tej pory!! Moja rada, nie zapomnijcie o świeżej pietruszce... nadaje zupie wygląd klasy A. Pozdrawiam i Polecam!!!

Zgłoś 09.03.2006 miro

No znawcy trmatu,za chwilę biorę sie za grochówke.Zrobię MIX.Jeżeli nie wyjdzie to macie przegrochówkowane!!!

Zgłoś 15.03.2006 grochówkojad

Powiem tak robiłem ta grochówe ! PACZKA NA !

Zgłoś 24.03.2006 krzych69

Nie będą oceniał tego przepisu, bo to normalne, że każdy gotuje inaczej.

Może więc wtrącę dwa słowa, co ja robię inaczej:

Otóż nie dodaję ziemniaków, a grochówkę podaje z grzankam... Pokaż więcej

Nie będą oceniał tego przepisu, bo to normalne, że każdy gotuje inaczej.

Może więc wtrącę dwa słowa, co ja robię inaczej:

Otóż nie dodaję ziemniaków, a grochówkę podaje z grzankami z bułki (kostka). Co do warzyw - daję wyłącznie startą marchewkę i pokrojony w talarki por (białą część). Nie daję również zasmażki, groch robi swoje.

Pozdrawiam kucharzy (nawet tylko pasjonatów) - nie kócharzy!

Zgłoś 27.03.2006 Matylda

Ja do -ociak : a kto by chciał jechać do ciebie i próbować twoją zupę. Jeżeli tak gotujesz jak piszesz, to dziekuję bardzo .

Zgłoś 06.04.2006 Jacek S

Uważam że przepis podany jest w sposób rzeczowy, treściwy, czytelny, bez zbędnego popadania w szczegóły, oczywiście róznorodność sposobó przyprawiania i podawania jest duża, tak duża jak ilość s... Pokaż więcej

Uważam że przepis podany jest w sposób rzeczowy, treściwy, czytelny, bez zbędnego popadania w szczegóły, oczywiście róznorodność sposobó przyprawiania i podawania jest duża, tak duża jak ilość sfrustrowanych życiem ludzi komentujących przepisy kulinarne.

Zgłoś 14.06.2006 obozowiczka Ola

Jak to fajnie,że znalazłam przepis na "wojskową" grochówkę!Kuchnia na o2.pl uratowała moje życie!Otóż 19 czerwca wyjeżdżam z moją klasą na obóz a dziewczyny w pierwszy dzień biwaku mus... Pokaż więcej

Jak to fajnie,że znalazłam przepis na "wojskową" grochówkę!Kuchnia na o2.pl uratowała moje życie!Otóż 19 czerwca wyjeżdżam z moją klasą na obóz a dziewczyny w pierwszy dzień biwaku muszą przygotować grochówkę-same!-dla wszystkich na kolację.Wielkie dzięki.Pozdrawiam.

Zgłoś 09.03.2007 Darek

Przepis suuper. Dzieki. Ugotowalem, a skoro mi smakuje to musi byc naprawde super. Wlasnie skonczylem gotowac. polecam w trakcie gotowania dodac jedna suszona papryczke chili i pod koniec gotowa... Pokaż więcej

Przepis suuper. Dzieki. Ugotowalem, a skoro mi smakuje to musi byc naprawde super. Wlasnie skonczylem gotowac. polecam w trakcie gotowania dodac jedna suszona papryczke chili i pod koniec gotowania wyjac. Podkresla smak.

Zgłoś 12.09.2006 smakosz

a ja najbardziej z grochówki lubie ładną i słodką kuchareczke bo po niej się nie tyje hehe - smacznego

Zgłoś 27.09.2006 móha f cóksze

pychota... grochówka tylko na wędzonce... mój grochówkowy debiut wyszedł rewelacyjnie;) dzięki wam. Pozdrawiam.

Zgłoś 30.01.2011 maua

Fajny przepis z powodu że:

Łatwy i czytelny sposób przygotowania (uczę się sztuki gotowania) więc takie przepisy cieszą mnie najbardziej :)

Wyszła naprawdę smaczna i pożywna zupka ... Pokaż więcej

Fajny przepis z powodu że:

Łatwy i czytelny sposób przygotowania (uczę się sztuki gotowania) więc takie przepisy cieszą mnie najbardziej :)

Wyszła naprawdę smaczna i pożywna zupka :)

Zgłoś 02.12.2010 gefreiter

Gosia , to Twoja babcia w wojsku była ? jako kto ?

Zgłoś 15.11.2006 Przem

Na koniec gotowania dodajcie małą łyżkę koncentratu pomidorowego.

Zgłoś 11.11.2006 chemik

A jak tam produkcja biogazu po takiej grochówce?

Zgłoś 30.10.2006 mila

ja nie dodaję zasmażki a żeby zagęścić grochówkę część grochu dodaję wcześniej część póżniej, pierwsza część się rozgotowuje zagęszczając zupę

Zgłoś 02.12.2006 Waldek

Bardzo mi smakuje i mojej żonie też.

Kazdy przepis jest niezły chodzi poprostu o przypomnienie składników. Pozdrawiam

Zgłoś 18.10.2008 Adam

Moj przepis wygladal jak powyzej. Jako zageszczenia uzylem posiekanego podsamzonego podgardla, cebuli i maki. Na koniec dodalem posiekany czosnek, majeranek, pietruszke oraz pokrojona podwawelsk... Pokaż więcej

Moj przepis wygladal jak powyzej. Jako zageszczenia uzylem posiekanego podsamzonego podgardla, cebuli i maki. Na koniec dodalem posiekany czosnek, majeranek, pietruszke oraz pokrojona podwawelska. Zupa wyszla ekstra!

Zgłoś 07.02.2007 Sylwia23

Zupa wyszla pyszna . I zrobilam ja bardzo szybko :) Polecam ten przepis

Zgłoś 06.02.2007 Lajlunia

To prawda, komentarze są rozbrajające:)

:Pozdrawiam Kaprala

Zgłoś 03.01.2007 Kapral

Ech, darmozjady... Co wy wiecie o grochówce... Przed wojną to były grochówki! Najlepsze były na świni trafionej pociskiem przeciwpancernym. Jeśli nie to przynajmniej na zręcznie dźgniętym bagnet... Pokaż więcej

Ech, darmozjady... Co wy wiecie o grochówce... Przed wojną to były grochówki! Najlepsze były na świni trafionej pociskiem przeciwpancernym. Jeśli nie to przynajmniej na zręcznie dźgniętym bagnetem hitlerowcu! O. tak, łza się w oku kręci. To dopiero jest grochówka wojskowa, cywilna wasza mać niefrontowa! Spocznij!

Zgłoś 08.01.2007 Tomek Czereśniak

Kiedyś w czasie wojny mój kolega z załogi niósł grochówkę w termosie na plecach i właśnie ta grochówa a dokładnie termos uratowała mu życie. A strzelał niemiecki snajper. Pamiętam jak dziś jedli... Pokaż więcej

Kiedyś w czasie wojny mój kolega z załogi niósł grochówkę w termosie na plecach i właśnie ta grochówa a dokładnie termos uratowała mu życie. A strzelał niemiecki snajper. Pamiętam jak dziś jedliśmy samo geste, a przeprawa przez Odrę była niebawem...

Zgłoś 08.10.2007 kozaczi

Wedzone kosci-oto jest serce grochowki!

Zgłoś 16.01.2007 mała

przepis ok. proponuję podac grochówkę z kapustą kiszoną. Gotujemy kapustę. Studzimy, kroimy drobniutko, doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Nakładamy na talerz i zalewamy gorącą grochówką. Su... Pokaż więcej

przepis ok. proponuję podac grochówkę z kapustą kiszoną. Gotujemy kapustę. Studzimy, kroimy drobniutko, doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Nakładamy na talerz i zalewamy gorącą grochówką. Super. To takie urozmaicenie grochóweczki. Smacznego.

Zgłoś 18.01.2007 RENIA

Uśmiać sie można z Waszych komentarzy. Przepisy na wojskową grochówkę są rózne i naprawdę wszystkie są dobre (próbowałam), poprostu kwestia przypraw i smaku. Jeżeli ktoś myśli inaczej to podajci... Pokaż więcej

Uśmiać sie można z Waszych komentarzy. Przepisy na wojskową grochówkę są rózne i naprawdę wszystkie są dobre (próbowałam), poprostu kwestia przypraw i smaku. Jeżeli ktoś myśli inaczej to podajcie przepis na tą "jedną -jedyną" grochówę i będzie po kłopocie. Chcę sprostować: kwestia składników, przypraw i smaku. POZDRAWIAM

Zgłoś 19.01.2007 Ewito

Oj ludzie ludzie, i po sprzeczać o to która zupka lepsza- ilu ludzi na tym świecie- tyle smaków. Wszystkie zupki są dobre. A w grochówce chodzi o ten specyficzy smak, który uzyskamy dodając zaws... Pokaż więcej

Oj ludzie ludzie, i po sprzeczać o to która zupka lepsza- ilu ludzi na tym świecie- tyle smaków. Wszystkie zupki są dobre. A w grochówce chodzi o ten specyficzy smak, który uzyskamy dodając zawsze dużą ilość majeranku oraz czosnek i oczywiście surowy wędzony boczuś.I o cóż sie wykłucać dzieciaczki. Świat jest pyszny, gdy wszyscy się kochamy!!! Życzę wszystkim niepowtarzalnych podniebnych rozkoszy.Pozwdawiam- Ewcia.

Zgłoś 15.02.2010 camillsen

Po raz pierwszy gotowałam tę zupkę. Ale wyszła przepyszna. Jestem z siebie dumna. Teraz czekam na gości i ocenę. Dziękuję za przepis, jest super!!!

Zgłoś 27.01.2007 jacinto

Oprócz tych śliwek, orzeszków i bananów proponuję dodać jeszcze szczyptę proszku IXI i parę kropelek płynu Ludwik!!! Ludzie, czy wyście na głowy poupadali?!

Zgłoś 27.01.2007 mycha

zamiast gotować, czytam komentarze.... dobre!!! ;-)

Zgłoś 14.03.2007 mosak61

całe szczęście ja jestem dopiero przed eksperymentami ale jestem pewien że po prostu trzeba trafić po prostu w guust jak we wszystkim cokolwiek się robi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nie tylk... Pokaż więcej

całe szczęście ja jestem dopiero przed eksperymentami ale jestem pewien że po prostu trzeba trafić po prostu w guust jak we wszystkim cokolwiek się robi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nie tylko w kulinariach.

Zgłoś 03.04.2007 AndyKos

Do TOMEK CZEREŚNIAK!

Jak już piszesz komentarz, to wysil się na coś mądrzejszego.

Gustlik niósł KRUPNIK!!!!!!! nie grochówkę

Pozdrawiam

Zgłoś 19.04.2007 Tadeusz

Wszystko wszystkim,ale walory smakowe typowej wojskowej grochówki podnosi kilka czyli 5-7 ziarenek jałowca dodanych w trakcie gotowania a pod koniec należy je jeszcze rozgnieść.Życzę wszystkim s... Pokaż więcej

Wszystko wszystkim,ale walory smakowe typowej wojskowej grochówki podnosi kilka czyli 5-7 ziarenek jałowca dodanych w trakcie gotowania a pod koniec należy je jeszcze rozgnieść.Życzę wszystkim smacznego...

Zgłoś 28.09.2007 zygmunt

właśnie gotuje wg tego przepisu. Po zjedzeniu przez rodzine wyrazimy opinię.

Zgłoś 19.11.2008 Agnieszka

Super grochowka, goraco polecam! Wyszla przepyszna nawet bez dodawania kielbasy tylko z samym boczkiem.

Zgłoś 25.10.2007 Marzenusia

Zobaczymy co z tego wyjdzie,brzmi dobrze.

Zgłoś 05.11.2007 Zopekman

-a dlaczego luskany groch ? Czy wasze Babcie tez tak gotowaly ? No.. -chyba ze, tydzien wczesniej zaczynaly luskac groch z lupinek. Podobno groch w lupinkach wywoluje ''wiatry'�... Pokaż więcej

-a dlaczego luskany groch ? Czy wasze Babcie tez tak gotowaly ? No.. -chyba ze, tydzien wczesniej zaczynaly luskac groch z lupinek. Podobno groch w lupinkach wywoluje ''wiatry''.A zdrowo chyba tak puscic sobie ''wiatra'' po smacznej grochowce ? ..-i humor zaraz jakos lepszy sie robi.

Zgłoś 16.02.2008 fabix

Mam objekcję co do "wojskowości" tej zupy. Wojskowa grochówka jest moim zdaniem bardzo gęsta, co osiąga się przez dodanie dużej ilości grochu (koniecznie niełuskanego), oraz zasmażki. ... Pokaż więcej

Mam objekcję co do "wojskowości" tej zupy. Wojskowa grochówka jest moim zdaniem bardzo gęsta, co osiąga się przez dodanie dużej ilości grochu (koniecznie niełuskanego), oraz zasmażki. Wszystkie warzywa powinny być grubo krojone, a kiełbasa i boczek podsmażone wczesniej na patelni.

Zgłoś 16.04.2011 Uwielbiam zupy

Zupy to najlepsze co może być, prościzna do gotowania a niebo dla podniebienia. Właśnie jem grochóweczkę :) Pychotka. Według własnych upodobań :) Ale zawsze wracam do tego przepisu by czegoś nie... Pokaż więcej

Zupy to najlepsze co może być, prościzna do gotowania a niebo dla podniebienia. Właśnie jem grochóweczkę :) Pychotka. Według własnych upodobań :) Ale zawsze wracam do tego przepisu by czegoś nie zapomnieć :) Pierwszy raz dałam suszone śliwki i wyszło wyśmienicie :) Ale jednak wolę tradycyjną wersję :D

Zgłoś 22.06.2011 madzi

PROPONUJE DODAC TROCHE KMINKU:) ABY PÓZNIEJ MÓC SWOBODNIE ODDYCHAC

Zgłoś 21.10.2008 miras

nigdy grochówki się nie zagęszcza mąką lub zasmażką

trzeba tak długo gotować by zupa sama zgęstniała.

Zgłoś 19.11.2008 darunia

przepis super zupa spoko dzieki

Zgłoś 30.09.2008 Anka

I tak o to ze staropolskiej grochówki zrobiliście parafialną i międzynarodową soup...

Zgłoś 15.11.2008 e-MIGRANT

Zapewne wojskowa grochówka ugotowana w wojsku przez wojskowych kucharzy smakuje najlepiej. Mimo to, panowie z Brygady Strzelcow Podhalanskich mogliby czasem spojrzec znad menażki z zupą na mapę ... Pokaż więcej

Zapewne wojskowa grochówka ugotowana w wojsku przez wojskowych kucharzy smakuje najlepiej. Mimo to, panowie z Brygady Strzelcow Podhalanskich mogliby czasem spojrzec znad menażki z zupą na mapę aby sprawdzić, jak naprwadę nazywa się region od którego nazwę wzięła ich jednostka.... Podchale, w odróżnieniu od Podhala, niektóym może sie kojarzyć z chałą co najwyżej, a nie z Tatrami i wyborna grochówką...

Ku chwale Ojczyzny, mili rzołnieże...:)

Zgłoś 29.11.2008 młoda

:-))))))))))))))) normalnie nie mogę!!! chciałam się dowiedzieć jak ugotować grochówkę, wszystko jedno jaką, a uśmiałam się przy tym jak nigdy!

Zgłoś 13.01.2008 cezary

dobra jest taka, w ktora sie napierdzi z tej poprzedniej

Zgłoś 22.01.2008 Art

Zygmunt (4 komentaże wcześniej) chyba zszedł był :) miał upublicznić swoje doznania po zupce.

Zgłoś 08.02.2008 kuchnia polowa

witam kucharzy i proszę o pomoc

muszę ugotować 50 litrów grochówki proszęile czego

na taki "garnuszek" może jakiś kucharz wojskowy

Zgłoś 04.03.2008 Grochówka Wiesława

Jest to grochówka robiona "od lat",ale po kolei:

3litry wody,do tego kostki wędzone 0,5-0,7 kg i gotujemy wywar.Po0,5 godz dodajemy 1 kostkę rosołową,łyżkę przyprawy kucharka, 3... Pokaż więcej

Jest to grochówka robiona "od lat",ale po kolei:

3litry wody,do tego kostki wędzone 0,5-0,7 kg i gotujemy wywar.Po0,5 godz dodajemy 1 kostkę rosołową,łyżkę przyprawy kucharka, 3 listki laurowe oraz 3 ziarenka ziela angielskiego oraz 1 marchewkę i 1 pietruszkę (średnie) ,pokrajane w plasterki i tak gotujemy ok 0,5 godz.DO tak gotującego wywaru dodajemy 4-5 średnich ziemniaków pokrajanych w kostkę i dalej gotujemy ok 20 min.A teraz o grochu : może być cały lub łyskany i można go przygotować na 2 sposoby ( zawsze go przygotowuję w osobnym garnku ) :

- moczymy groch na noc i na drugi dzień gotujemy do miękości

-zalany zimną wodą zagotowujemy i gotujemy 5 min,a następnie odstawiamy z ognia na 1 godz(przykryty pokrywką) i następnie po 1 godz gotujemy do miękości- to dla tych co zapomnieli groch zamoczyć,ale efekt jest taki sam

Przesmażamy 0,3kg wędzonego boczku i 0,5 kg cienkiej kiełbasy pokrajanych w kostkę

Rozpuszczam 1 torebkę zupy grochowej w proszku np.winiary w zimnej wodzie i wlewam do gotującego wywaru a po zagotowaniu dodaję przeamażoną kiełbaskę z boczkiem i dosypuję garść dowolnych kluseczek oraz daję dużą łyżkę przetartego w rękach majeranku.Po 10 min dodaję groch i po zagotowaniu grochóweczka palce lizać jest gotowa.Można do smaku dodać magii

Zgłoś 08.04.2008 wampi

Ten przepis jest naprawde dobry, wedlug niego zupka wychodzi pyszna:)

Zgłoś 05.07.2011 Kamila_91

Extra grochóweczka! Właśnie zrobiłam i zajadamy!! Dzieki

Zgłoś 24.04.2008 guma

zupka dobra , ale nie zmienia to faktu że jest to tylko zupka a najmniejszego pojęcia nie mam kto i dlaczego nazwał ją wojskową. koła wojskowej grochówki to ona nawet nie leżała. za moich czasów... Pokaż więcej

zupka dobra , ale nie zmienia to faktu że jest to tylko zupka a najmniejszego pojęcia nie mam kto i dlaczego nazwał ją wojskową. koła wojskowej grochówki to ona nawet nie leżała. za moich czasów w wojsku kucharze do grochówki w czasie gotowania dorzucali szyszki sosnowe albo jałowiec co dawało niezwykły smak i aromat. ogólnie zupa nieskomplikowana i smaczna.

Zgłoś 28.04.2008 davids

da sie zrobic grochowke z nniewytopionym boczkiem ?? czy bedzie smaczna

Zgłoś 02.09.2008 Jurek 40-latek

...prosty przepis,macie racje....tylko nie zapomnijcie o czosnku(ząbek) zawsze na końcu podajemy roztarty albo posiekany,mała łyżeczka koncentratu pomidorowego (podkreśla smak), nie wiem jak wy... Pokaż więcej

...prosty przepis,macie racje....tylko nie zapomnijcie o czosnku(ząbek) zawsze na końcu podajemy roztarty albo posiekany,mała łyżeczka koncentratu pomidorowego (podkreśla smak), nie wiem jak wy ale ja dodaje jeszcze taki makaron muszelki( bardzo małe muszelki) wspaniale podkreśla smak!!! byle nie za dużo tych muszelek,wystarczy garstka...a reszta przepisu tak jak piszecie :2 listki liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego ,parę ziaren pieprzu czarnego( może i być go więcej).włoszczyzna suszona albo naturalna,bulion na kostkach i 1 torebka zupy grochowej( jako zagęszczenie) jeśli mało to mąką zagęścić no i na koniec majeranek.......pychota!!

Zgłoś 23.09.2008 jacinto

Jesli pozostawisz yellow na kilka dni w ciemnym, cieplym i wilgotnym miejscu to po kilku dniach stanie sie on green - gwarantuje! - i to bez wzgledu na dlugosc i szerokosc geograficzna. Nie badz... Pokaż więcej

Jesli pozostawisz yellow na kilka dni w ciemnym, cieplym i wilgotnym miejscu to po kilku dniach stanie sie on green - gwarantuje! - i to bez wzgledu na dlugosc i szerokosc geograficzna. Nie badz wiec, prosze, parafialny!

Zgłoś 04.12.2008 Teodora

Ta GROCHÓWKA jest wyśmienita !!!!!!!!! Moja mama właśnie ją zrobiła i jest przepyszna!!!!!!!!!

Zgłoś 04.12.2008 mamusia Teodorki

Bardzo się cieszę córeczko!!!

Zgłoś 05.12.2008 robak

Bardzo dobra grochówka mi wyszła, Pochwalił mój kolega smakosz, miłosnik militariów i wojskowosci. Ochrcilem ten przepis "Military peasoup" i proponuje ruszyc z nim na podbój NATO. A... Pokaż więcej

Bardzo dobra grochówka mi wyszła, Pochwalił mój kolega smakosz, miłosnik militariów i wojskowosci. Ochrcilem ten przepis "Military peasoup" i proponuje ruszyc z nim na podbój NATO. A jutro ide z grochowką do sąsiadki, miłosniczki grochówki.

P. s. Czy nie wypadałoby dodac czosnku?

Zgłoś 28.10.2009 myk

ta, najlepsza jest grochowka wieslawa, na samych kostkach rosolowych i zupkach z torebki :)))

Zgłoś 05.12.2009 tez dzis robie grochówke

co do komentarzy - szacun, najbardziej mialam bekę z mamusi Teodorki. Pozdrawiam wszystkich komentujacych!

Zgłoś 22.02.2010 kkk

ile to jest "paczka grochu"? kilogram? pół?

Zgłoś 26.09.2009 goldi

a ja gotuję na wędzonych żeberkach

Zgłoś 03.08.2009 Jean maron

Bierzemy pół litra spirytusu i idziemy z wiarą do lasu szukać dzikiego grochu. Po bezowocnych poszukiwaniach rozrabiamy trunek z wodą ze strumienia i delektujemy się chłodnym napitkiem.Po wielu ... Pokaż więcej

Bierzemy pół litra spirytusu i idziemy z wiarą do lasu szukać dzikiego grochu. Po bezowocnych poszukiwaniach rozrabiamy trunek z wodą ze strumienia i delektujemy się chłodnym napitkiem.Po wielu godzinach wracamy do domu... bez grochu, ale z rezonem. A nasze kobiety z politowaniem i satysfakcją częstują nas już gotową przepyszną grochówką. Głód jest najlepszą przyprawą. Na koniec leżymy brzuchami do góry trzymając ręce na piersiach dziewczyny a niebo jest przy tym błękitne.

Zgłoś 19.07.2009 masny

Przepraszam!!!Czy twoja babcia była kucharzem w wojsku???

Zgłoś 08.09.2009 Neciq

Witam

Bardzo polecam ten przepis na grochówkę, wyszło wyśmienicie !!! Na początku musiałem podwoic ilość składników ( duuzy garnek :) ) Tak więc 3 litry wody, 2 paczki grochu itd... Zastan... Pokaż więcej

Witam

Bardzo polecam ten przepis na grochówkę, wyszło wyśmienicie !!! Na początku musiałem podwoic ilość składników ( duuzy garnek :) ) Tak więc 3 litry wody, 2 paczki grochu itd... Zastanawiałem się ile zetrzeć tych warzyw ale jak uzbierał się cały talerz "sałatki" ( z górką ) to wystarczyło idealnie ( 4 marchewki 3 pietruszki pol selera i cebulka pora ). Nie dodawałem zasmażki bo zupka wyszła bardzo gęsta ( wręcz dolałem na końcu 2 szklanki wody, żeby ją rozcieńczyć ). Podsmażyłem cebulkę akurat ale boczek troche za słabo ( no cóż - doświadczenie na przyszłość ) ale to delat :D. Pieprz, sól majeranek do smaku.

Dziekuje serdecznie za przepis i jeszcze raz POLECAM wszystkim.

Zgłoś 26.08.2009 anna

ja robie grochówkę właśnie tak tylko po ugotowaniu dorzucam sporo zgniecionego czosnku. Rewelacja po prostu

Zgłoś 01.01.2010 Bobien

Grochówkę wojskową to jadłem w wojsku w latach 60-tych

w dwóch jednostkach. Raz jak byłem na szkólce pół roku i w jednostce docelowej. W każdej z nich grochówka była z makaronem "wst... Pokaż więcej

Grochówkę wojskową to jadłem w wojsku w latach 60-tych

w dwóch jednostkach. Raz jak byłem na szkólce pół roku i w jednostce docelowej. W każdej z nich grochówka była z makaronem "wstążki" , był boczek, były ziemniaki i była gęsta jak to mówiliśmy łyżka stała pionowo. Mam taką pracę że, jeżdżę po całym Kraju i zaglądam do barów przydrożnych z grochówką wojskową, były różne taka jak wojskowa i taka że rosół był gęstszy ale nie spotkałem żeby była z makaronem a szkoda. Tyle mojej refleksji. Pozdrawiam! Bobien

Zgłoś 03.01.2011 Ela

Zawsze gotuję według tego przepisu,zupka przepyszna,jednak ja nie dodaję już zasmażki , gotuję ją dość długo, wtedy zupa sama z siebie jest już gęsta, bardzo polecam ten przepis