Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Grochówka wojskowa

Tekst i foto Rencista 13-02-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty90 min.?

Składniki:

60 dag grochu (najlepiej łuskanego),
40 dag boczku wędzonego,
40 dag kiełbasy,
30 dag mięsa wieprzowego,
20 dag marchwi,
30 dag ziemniaków,
1 pietruszka,
kawałek selera,
liść laurowy, majeranek, ziele angielskie, pieprz, sól, natka pietruszki, ząbek czosnku

Jak przyrządzić:

Wieprzowinę, kiełbasę i boczek pokroić w niewielkie kosteczki. Przesmażyć osobno i dodać do grochu. Warzywa pokroić w kosteczkę i również dodać do grochu. Dodać przyprawy. Ugotować do miękkości warzyw. Natkę pietruszki pokroić i dodać po ugotowaniu.

Smacznego.

Uwagi:

Uważać na groch, aby się nie przypalił. Często mieszać.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.03.2006 Beata

Prawdziwa grochuwa :) super!

Ja lubie jak boczus jest naprawde tlusty

natomiast groch mocze na noc ... czy Wy rowniez?

Zgłoś 16.03.2006 Greg

Ja rowniez lubie moczyc na noc :):)

Zgłoś 24.03.2006 nitka

Jeśli groch jest w połówkach, nie trzeba moczyć. Ja gotuję wywar namięsie wieprzowym, potem dodadje groch, potem starte na tarce marchewke, seler i pietruszkę (oczywiście listek laurowy i ziele ... Pokaż więcej

Jeśli groch jest w połówkach, nie trzeba moczyć. Ja gotuję wywar namięsie wieprzowym, potem dodadje groch, potem starte na tarce marchewke, seler i pietruszkę (oczywiście listek laurowy i ziele angielskie) jak groch jest w mniarę miękki, dodaje ziemniaki w kosteczkę, następnie podsmarzam wędzony boczek z cebulką, dodaję do zupki na koniec, sól pieprz, majeranek (rozcieramy w dłoniach dla lepszego aromatu i gotowe :)

Zgłoś 27.03.2006 poslubiona armii

Smaczna fakt. Ale to nie wojskowa. Sekretem wojskowej jest szyszka!!! Tak to nie pomyłka, na spory gar wystarczy jedna leśna szyszka i wtedy jest tradycyjna wojskowa grochówa. Nie w kazdej jedno... Pokaż więcej

Smaczna fakt. Ale to nie wojskowa. Sekretem wojskowej jest szyszka!!! Tak to nie pomyłka, na spory gar wystarczy jedna leśna szyszka i wtedy jest tradycyjna wojskowa grochówa. Nie w kazdej jednostce mozna teraz taką zjesc;(

Zgłoś 28.06.2006 bodzio132

A majranek

Zgłoś 28.11.2008 Kuchcik

Trzeba iść z postępem. Zamiast czekać przez noc aż groch zmięknie ( nie zawsze skutecznie ), należy zalać wrzątkiem w misce i przykryć. Po 15-20 min przekręcić przez maszynkę. Wrzucić do garnka,... Pokaż więcej

Trzeba iść z postępem. Zamiast czekać przez noc aż groch zmięknie ( nie zawsze skutecznie ), należy zalać wrzątkiem w misce i przykryć. Po 15-20 min przekręcić przez maszynkę. Wrzucić do garnka, niech się zupa goruje. Spocznij!

Zgłoś 25.08.2006 marcys1

Też byłem w wojsku i do tego jako kucharz,ale o żadnych szyszkach nie słyszałem! Natomiast grochówkę ,którą robiłem w wojsku, a teraz w domu smakuje wszystkim(nie chwaląc się).

Zgłoś 23.02.2007 krzych69

Zdradzić Wam tajemnicę smaku żołnierskiej grochówki i czemu jest nie do podrobienia? Po prostu w wojsku gotuje się ją w ogromnym kotle. W szkole na praktykach często przyrządzaliśmy pieczeń z mi... Pokaż więcej

Zdradzić Wam tajemnicę smaku żołnierskiej grochówki i czemu jest nie do podrobienia? Po prostu w wojsku gotuje się ją w ogromnym kotle. W szkole na praktykach często przyrządzaliśmy pieczeń z mięsa wieprzowego lub wołowego. Uwierzcie, że nie zawsze było to mięso prima sort oraz nie było takich przypraw jak dzisiaj. Jednak jakie z tych pieczeni wychodziły sosy..... Palce lizać. Dziś myślę, że tajemnicą ich smaku było to, iż przyrządzało się je w wielkich elektrycznych patelniach. Mimo 20 lat prób, w domowym garnku nigdy nie udało mi się wydobyć takiego sosu z pieczeni, jaki pamiętam z tych praktyk.

Zgłoś 14.11.2006 jacobs

Żeczywiście kucharze 21 brygady dobrze gotują a tradycja jest z czasów , gdy Brygada stacjonowała w Krakowie a szyszka musiała byc w grochówce bo taki przepis był jeszcze przedwojenny, najlepiej... Pokaż więcej

Żeczywiście kucharze 21 brygady dobrze gotują a tradycja jest z czasów , gdy Brygada stacjonowała w Krakowie a szyszka musiała byc w grochówce bo taki przepis był jeszcze przedwojenny, najlepiej smakowała ma poligonie w Czerwonym Borze. Sluzyłem w tej rygadzie w Krakowie a grochówka robiona prze zemnie według tego przepisu jest bardziej niż wyborna.

Zgłoś 28.11.2006 ela

to jest najlepsza moja zupa polecam wszystkim smacznego

Zgłoś 29.12.2006 wik

najlepsza grochówka byla w wyzszej szkole oficerskiej wojsk inzynieryjnych we wroclawiu, byla niesamowicie pyszna nikt jeszcze takiej nie gotuje i szkoda

Zgłoś 17.05.2007 łysy

próbuje zrobic ta grochowke z waszych dosciadczen ale wiem ze to nie bedzie to co z kotla poprostu pamietam ze w wroclawiu jak bylem lub chelmnie to jak sie mylo kocial to szpachtulka z dna a ... Pokaż więcej

próbuje zrobic ta grochowke z waszych dosciadczen ale wiem ze to nie bedzie to co z kotla poprostu pamietam ze w wroclawiu jak bylem lub chelmnie to jak sie mylo kocial to szpachtulka z dna a ponac to podstawa przypalic bo za duzo tego mysle ze sie nie otruje pozdrawiam

Zgłoś 20.11.2008 garkotłuk

mniam mniam

Zgłoś 17.10.2007

Tylko wtedy jest najlepsza i najbardziej smakuje gdy jest gotowana na poligonie w kuchni polowej opalnej drewnem, a nie w jednostce gotowana na parze, na kuchni gazowej lub elektrycznej. Wtedy n... Pokaż więcej

Tylko wtedy jest najlepsza i najbardziej smakuje gdy jest gotowana na poligonie w kuchni polowej opalnej drewnem, a nie w jednostce gotowana na parze, na kuchni gazowej lub elektrycznej. Wtedy nazwać ja można "żołnierską grochówką". Po prawie trzydziestu latach służby mogę to autorytatywnie stwierdzić.

Zgłoś 24.11.2008 slawanek

PRAWDZIWA grochówka wojskowa jest gotowana w zamkniętym "termosie" (a więc pod ciśnieniem) w polowej kuchni na kołach podczas marszu z koszar na poligon (lub do innego rejonu). Podczas... Pokaż więcej

PRAWDZIWA grochówka wojskowa jest gotowana w zamkniętym "termosie" (a więc pod ciśnieniem) w polowej kuchni na kołach podczas marszu z koszar na poligon (lub do innego rejonu). Podczas tego marszu grochówka jest gotowana pod ciśnieniem i cały czs "wstrząsana" a nie mieszana. I to jest tajemnica niepowtarzalnego smaku grochówki wojskowej - oczywiście oprócz właściwego doboru produktów. Smacznego.

Zgłoś 24.11.2007 NAAK

Beata nie chudziłaś do szkoły grochówka to ,,ó'',,,,,,,,,,,,,, jest super pamiętam smak z wojska.........

Zgłoś 03.12.2007 kasia

Ja dziś robie pierwszy raz grochówke. a po opisach wywnioskowałam że jest dobra. mam nadzieje że mężowi będzie smakowała.

Zgłoś 03.12.2007 kasia

grochówka właśnie kończy się robić i jest pyszna.

Zgłoś 19.12.2007 Janusz

Kochani mówie co chcecie na temat wojskowej grochówy, osobiście dwa razy swoim życiu jadłem prawdziwa wojskowa grochówe. Do dzis pamietaj jej przecudowny smak kollor nie wspomne zapachu.

<... Pokaż więcej

Kochani mówie co chcecie na temat wojskowej grochówy, osobiście dwa razy swoim życiu jadłem prawdziwa wojskowa grochówe. Do dzis pamietaj jej przecudowny smak kollor nie wspomne zapachu.

Pierwszy raz jadłem prawdziwa grochówę jako dziecko w 1963 roku mialem wówczas 12 lat a było to w jednostce wojskowe w Miłkowej koło Nowego Sącza LUDZIE NIEBO W GęBIE. od tej pory minęło sporo lat. Aż dopiero jako dorosły człowiek majac lat 30 jadłem po raz drugi tę cudowną zupe a było to w miescie Będzin gdzie harcerze na otwarcie lata młodości ugotowali identyczna jak ta z 1963 roku w Miłkowej powiedzcie mi prosze czy mam jeszcze szanse gdziekolwiek w Polsce zjeść taka zupę o której poeci powinni wiersze pisać. Dziś mmam lat 57 i poruszam sie tylko na wózku inwalidzkim ale myślę ,że są jeszcze w tym naszym kochanym kraju kuchmistrze bo to nie kucharze lecz kuchmistrzez, którzy potrafia takie cudo stworzyc. Bo taka zupa to nie jest gotowanie grochówki lecz tworzenie arcudzieła a do tworzenia takich arcydzieł to juz potrzebny jest arcymistr dziekuje życze smacznego

Janek

Zgłoś 19.01.2008 Daniel z Korczyny

A jakie pierdzenie jest po tej grochówce to szok.... :)

Zgłoś 04.03.2008 dziki

Wojskowa jest super, ale musi być naprawde gęsta. Gęsta jak sos a nie jakies siki weroniki...

Zgłoś 16.03.2008 janekb

JANEK,

Bardzo przyjemnie bylo przeczyac z jakim zachwyceniem wspominasz grochowe kora jadles jekies am lata temu. Je wlasnie szukam przepisu zeby taka wspanialosc ugotowac. Czy nie jest ... Pokaż więcej

JANEK,

Bardzo przyjemnie bylo przeczyac z jakim zachwyceniem wspominasz grochowe kora jadles jekies am lata temu. Je wlasnie szukam przepisu zeby taka wspanialosc ugotowac. Czy nie jest to zadziwiajace, ze taka prosta grochowa wywoluje emocje. Bez watpienia zupa ta jest wspaniala. Ale tez wez pod uwage to, ze pewne po bieganiu po polach czy lasach byles niezle wyglodzony.

Napewno bedzie nam smakowala, moj syn lubi wszystkie zupy jakie ja ugotuje.

Pozdrowienia,

Janek

Zgłoś 23.04.2008 dziadziobax

witam,wszystko ładnie opisane,ale w żadnej z tych receptur nie ma odniesienia do finalnej ilości zupy powstałej z takich przepisów.Dlaczego niema informacji że jest to przepis na np.10 czy 15 po... Pokaż więcej

witam,wszystko ładnie opisane,ale w żadnej z tych receptur nie ma odniesienia do finalnej ilości zupy powstałej z takich przepisów.Dlaczego niema informacji że jest to przepis na np.10 czy 15 porji zupy po 400gram

Zgłoś 28.04.2008 daiwds

ej da sie zrobi z tlustym boczkiem????????????

grochowe????????

Zgłoś 12.07.2008 j23

ja najpierw gotuję wywar na podsmażonym boczku i kiełbasie z cebulą i czosnkiem, groch łuskany dodaje na końcu, żeby sie nie przypalił na dnie - gotuję do momentu osiągniecia własciwej konsysten... Pokaż więcej

ja najpierw gotuję wywar na podsmażonym boczku i kiełbasie z cebulą i czosnkiem, groch łuskany dodaje na końcu, żeby sie nie przypalił na dnie - gotuję do momentu osiągniecia własciwej konsystencji

Zgłoś 17.09.2008 Jan58

Do grochówki dodaję parę grzybków suszonych ma lepszy aromat.

Pozdrawiam

Zgłoś 27.01.2010 Barbiger

Grzyby w grochówce? Zbrodnia...

Zgłoś 30.01.2010

grochÓwka!!!!!!

Zgłoś 14.03.2010 BenJo

Jaka ilo wody potrzebna jest do skorzystania z podanego przepisu. Na forach są setki przepisów ale nie spotkałem się jeszcze z dokładnym opisem.

Szukam piekarni/piekarza wypiekającego chle... Pokaż więcej

Jaka ilo wody potrzebna jest do skorzystania z podanego przepisu. Na forach są setki przepisów ale nie spotkałem się jeszcze z dokładnym opisem.

Szukam piekarni/piekarza wypiekającego chleb w formie misek do zup.

Za wiadomość dziękuję.

tel1434543gmail.com

Zgłoś 27.05.2010 cezar

gotowałem w jw kłodzko (piechota)na naszą zupe zjeżdżali sie z całego garnizonu nawet dowódca jednostki czechów przywiózł podobno nikt nie jadł smaczniejszejszej z kolegą za zupe zostaliśmy odzn... Pokaż więcej

gotowałem w jw kłodzko (piechota)na naszą zupe zjeżdżali sie z całego garnizonu nawet dowódca jednostki czechów przywiózł podobno nikt nie jadł smaczniejszejszej z kolegą za zupe zostaliśmy odznaczeni i zegarek casio dostaliśmy zupa wyszła przez przypadek i do teraz nikt nie wie jak ją robiliśmy ale podziele sie z wami było to w 1997r wieczorem po kolacji piliśmy dość sporo jak to w woju a że kompiel była raz w tygodniu to wpadliśmy na pomysł kompiel w kotle było fajnie procenty + ciepła woda = urwanie filmu i nie posprzątaliśmy po sobie woda została rano wpada szef a my ledwo żywi zadyma zdrowa i pyta o te ścieki w kotle a ziomek mu mówi że to na zupe szef dar morde strasznie a ja mówie do kolegi co my teraz zrobimy poszliśmy na kuchnie i dawaj mówi grochowa będzie najwięcej to majeranku daliśmy o i taka tajemnica zupa ponoć wyśmienita wszyscy wychwalali tylko my jej nie jedliśmy ale robiliśmy ja stale w poniedziałki i wtady najwięcej wojska było na stołówce nie wspomne o kadrze trzy miesiące ją robiliśmy i za każdym razem była kompiel wyszliśmy do cywila i nikt nie dowiedział sie jak ją robiliśmy kolege znalazłem na NK do dziś płacze ze śmiechu jak wymyślił grochówe

pozdrawiam Rafała i szefa napewno już jest porucznikiem por.Kiźny

Zgłoś 03.06.2010 dylu

nie znasz sie na gotowaniu

Zgłoś 08.07.2010 lulu

Ja też się w nocy moczę