Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Grube ciasto na pizzę

Tekst i foto Rickoo 05-06-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?5 złprosty15 min.?

Składniki:

500 g mąki, 5 dag drożdży, 1 jajko, 3/4 szklanki mleka, szczypta soli, 1 łyżka oliwy z oliwek.

Jak przyrządzić:

Do miski wsypujemy mąkę, następnie wbijamy jajo, rozdrabniamy w palcach drożdże, zalewamy wszystko mlekiem. Wyrabiamy ręcznie ok. 10 minut, w międzyczasie dodajemy szczyptę soli. Łyżkę oliwy wcieramy w ręce i ugniatamy ciasto jeszcze 5 minut. Ciasto formujemy w płaski okrąg, średnica wg uznania. Zalecana ok. 40 cm. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Po dokładnym wyrobieniu można od razu rozkładać na blasze.

Potrzebne przybory:

miska bądź stolnica

Jak podawać?

Według uznania z różnymi dodatkami.

Uwagi:

Do ciasta można dodać łyżeczkę oregano lub bazylii.

Czas przygotowania:

Ciasto jest puszyste, wyrasta nawet do 3 cm - to dużo jak na pizzę.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.06.2007 Gosc

jest super.Mam ten przepis juz od kilku lat,piekę często.Palce lizać!

Zgłoś 06.06.2007 gość

Jest super.Mam taki sam przepis juz od kilku lat.Pieke często.Palce lizać!

Zgłoś 17.10.2007 ewa59

Tak,tak jest super też mam taki przepis od wielu, wielu lat. Zawsze się udaje.

Zgłoś 03.11.2007 MegSve

Rewelacyjny przepis!Od lat szukalam tego przepisu i w koncu zaryzykowalam i opkazalo sie,ze moje pragnienia zostaly zapsokojone:D

Zgłoś 25.07.2008 moogie

a ile nalezy je piec w piekarniku i w jakiej temperaturze?

Zgłoś 17.10.2009 Rickoo

Ciasto pieczemy do wyrośnięcia...jest to jak najbardziej ciasto drożdżowe więc musi być chrupkie na zewnątrz i puszyste w środku. Oczywiście zwracamy uwagę na dodatki, które ułożymy na cieście.<... Pokaż więcej

Ciasto pieczemy do wyrośnięcia...jest to jak najbardziej ciasto drożdżowe więc musi być chrupkie na zewnątrz i puszyste w środku. Oczywiście zwracamy uwagę na dodatki, które ułożymy na cieście.

Optymalnie 20-25 minut - temp.245*C

Zgłoś 25.02.2010 aga

do ciasta można dodać granulowany czosnek

Zgłoś 25.03.2011 aga

Niestety jakoś nie wyszło tak jak chciałam, wyrosło ale trochę zbyt dużo mąki i zbyt było to zbite :-(