Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Grzanki z grzybami, serem i suszonymi pomidorami

Tekst i foto Danka Daniłowska 21.03.2013

Wyobraź sobie chrupiącą, ciepłą kolację po ciężkim dniu pracy. W pojedynkę, we dwoje, z przyjaciółmi, z dziećmi, nie ważne. Grzanki lubią wszyscy. Zazwyczaj są tuczące, ale nie nasze, te są ze zdrowym serem kozim, na orkiszowym pieczywie, z kiełkami. Suszone pomidory dodadzą im południowego smaku. A kurki (lub pieczarki) dopełnią całość. Cieplutkie kanapeczki w mig znikają z talerza.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
114 złprosty20 min.średnia

Składniki:

1 bułka orkiszowa,
garść kiełków (dowolne: lucerny, mieszane, rzodkiewki),
50 g pleśniowego sera koziego,
4 suszone pomidory,
świeże i suszone listki bazylii,
zmielony czarny pieprz,
łyżka oliwy z oliwek,
pół łyżeczki masła,
kilka pieczarek lub kurek w zależności od sezonu.

Jak przyrządzić?

Bułkę orkiszową pokroić na kilka kromek, ser na średniej grubości plasterki.

Pieczarki lub kurki (w sezonie) umyć, osuszyć i podsmażyć na oliwie.

Dosypać soli, smażyć, aż staną się miękkie.

Pod koniec smażenia dodać masło.

Pomidory suszone wyjąć z zalewy i pokroić na drobniejsze kawałki.

Kromki skropić oliwą, położyć na nich plasterek sera, kilka kawałków pomidora suszonego, kilka plasterków pieczarek.

Włożyć do nagrzanego do180 stopni piekarnika i podpiekać, aż ser się lekko rozpłynie po grzance, a pieczywo stanie się chrupkie.

Wyjąć grzanki na talerz, posypać świeżym czarnym pieprzem, posypać bazylią suszoną, na każdą kromkę położyć kiełki.

Zamiast pieczarek możesz zrobić grzanki ze sparzonym pomidorem bez pestek, z bakłażanem, cukinią na przykład na pieczywie razowym lub wielozbożowym.

Jak podawać?

Przed podaniem udekorować listkami świeżej bazylii.

Podawać ciepłe.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.