Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Grzanki z łososiem

Tekst i foto Vanessa 16-08-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
połówka na łebka? złprosty5-7 min.nieistotne ;)

Składniki:



- wędzony łosoś w plastrach
- masło
- czosnek
- koperek
- zioła prowansalskie
- bułki (grahamki lub pełnoziarniste, ale CIEMNE)
- natka
- cytryna

Jak przyrządzić:



1. Rozgnieść czosnek, następnie razem z ziołami i koperkiem dodać do masła - wszystko połączyć w jednolitą masę.
2. Rozkroić bułki i powierzchnią "do smarowania" ułożyć na grillu, czekając aż się przypiecze.
3. Zrumienione bułki posmarować przygotowanym masłem i ułożyć na grilu "dupkami", przypiekać tak długo, aż rozpuści się masło.
4. Gotowe pieczywo ułożyć na talerzu.
5. Łososia podzielić na porcje i rozdysponować na bułeczkach, pokropić sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką.
6. Zjeść do ostatniego okruszka :)

Potrzebne przybory:



- nóż do przecięcia pieczywa, cytryny i siekania zieleniny,
- nóż do smarowania masłem.
- talerz

Jak podawać?



Z lampką wytrawnego reńskiego wina o łagodnym smaku

Uwagi:



Celowo nie podałam ilości, bo to zależy od ilości osób, które zasiądą do grzankowej uczty. UWAGA! Polecam potraktować grzanki z łososiem jako przystawkę, a nie danie główne. Zabraniam najadać się! Wszystko po to, by szybko zatęsknić do tego niebiańskiego smaku ;) Smacznego!

Czas przygotowania:



Tak naprawdę czas zależy od poziomu rozgrzania rusztu i grubości bułeczek ;)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.08.2005 dragonfly

Po przeczytaniu przepisu mam ochotę rozpalić grilla i wypróbować łososia w ten sposób. Bardzo lubię rybki ale z tą jeszcze nie eksperymentowałam... Przepis mniami!

Zgłoś 12.09.2005 Wit M.15 Szombierki

Grzanki są wyśmienite, grabulki lizać można jeszcze dodać

lekko oregano...

Zgłoś 30.10.2005 Martana

Prostota zawsze mnie zniewalala. Ta potraweczka jest wysmienita, sycaca i naprawde prosta w przygotowaniu - zycze smacznego Autorce i tym, ktozy interesuja sie przepisem! Pozdrawiam.