Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Grzanki z parmezanem, rukolą i figami

Tekst i foto Basia Nowak 16.09.2013

Ciepła przekąska o oryginalnym smaku. Grzanki z serem i ketchupem to standard, który mógł się już znudzić. Warto więc urozmaicić tradycyjne grzanki o nowe składniki, które stworzą oryginalne smak. Takie kanapki na ciepło z rukolą, parmezanem i dżemem figowym to dobry pomysł na szybką i pyszną przekąskę.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
110 złprosty20 min.wysoka

Składniki:

4 kromki chleba na naturalnym zakwasie, ¾ szklanki startego parmezanu, 3 łyżki dżemu figowego, 2 suszone figi drobno posiekane, kilka gałązek rukoli, masło lub oliwa z oliwek, opcjonalnie: ocet balsamiczny.

Jak przyrządzić?

Przygotowując grzanki w opiekaczu lub grillu, najpierw posmaruj chleb masłem, nałóż dżem, kilka kawałków figi, rukolę i ser. Opcjonalnie dodaj kilku kropli octu balsamicznego. Przykryj drugą, posmarowaną masłem kromką i zapiecz. Przygotowując grzanki na patelni podsmaż je na oliwie z oliwek na średnim ogniu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.