Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Grzybowa z czosnkiem (II)

Tekst i foto Zela 25-01-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
67 złśredni30-50 min.średnia

Składniki:

1 włoszczyzna, suszone grzyby w ilości do woli (im więcej, tym zupa szlachetniejsza), czosnek 3-7 ząbków, mąka, śmietana 18%, sos sojowy, przyprawy: sól, pieprz zielony, lubczyk lub pietruszka, może być pieprz ziołowy, olej

Jak przyrządzić:

Włoszczyznę pokroić w paseczki i gotować. Wcześniej zaparzone we wrzątku suszone grzyby ugotować. Można je pokroić w drobne kawałki, ale to nie jest konieczne, w zależności od ilości użytej do zupy. Wlać ugotowane grzybki do wywaru z włoszczyzny. Wlać 2 łyżki oleju. Dodać czosnek, połowę porcji pokroić w plastry, a resztę ugnieść z solą. Zagęścić zupę śmietaną z mąką. Zagotować. Dodać sos sojowy, przyprawy.

Jak podawać?

Proszę mi wierzyć, że wcale nie trzeba używać ani porcji rosołowej, ani kostki rosołowej do ugotowania takiej czy innej zupy. Bez użycia tych składników zupy również wychodzą wyśmienite, ale co ważniejsze - zdrowsze! Możecie nie martwić się o kalorie i cholesterol.
Smacznego! :))

Uwagi:

Moim zdaniem do tej wersji zupy trzeba użyć dużo więcej czosnku niż do wersji I (patrz również w Czarnej Oliwce).
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.06.2006 szuja

nic nadzwyczjanego - musialam dodac troche vegety bo byla bez smaku, prawdopodnie bylaby lepsza gdyby zrobilo sie ja z normalnych warzyw i dalo sporo suszonego podgrzybka i zdecydowanie w... Pokaż więcej

nic nadzwyczjanego - musialam dodac troche vegety bo byla bez smaku, prawdopodnie bylaby lepsza gdyby zrobilo sie ja z normalnych warzyw i dalo sporo suszonego podgrzybka i zdecydowanie wiecej pieczarek.

Zgłoś 07.06.2006 szuja

ozesz sorki mialam to anisac w tej wersji gdzie orbisz zupe zmrozonki :P

Zgłoś 30.09.2008 Wegeweteran

Przepis jest OK. Ale chce dodać coś od siebie...

Sprawdzony sposób na bulion wegetariański, bez kostek rosołowych ze szkodliwymi wzmacniaczami smaku. Przygotowanie takiej zupy jest dość c... Pokaż więcej

Przepis jest OK. Ale chce dodać coś od siebie...

Sprawdzony sposób na bulion wegetariański, bez kostek rosołowych ze szkodliwymi wzmacniaczami smaku. Przygotowanie takiej zupy jest dość czasochłonne, ale warto...

Miks warzyw (cebule, marchewki, pietruszki, seler, por, lubczyk) kroimy i podsmażamy na tłuszczu przez 20 min. Następnie gotujemy ponad 30 min z dodatkiem cukru. (Jeśli masz czas można i dłużej)

Jeśli decydujesz sie na rosół, warto osobno przyrumienić czosnek z masłem i na koniec dodać do ugotowanego bulionu. To gwarantuje OKA w rosole;)

Pozdrawiam Wegetarian

Zgłoś 05.09.2011 lusjola

gotuje ta zupe od dawna zawsze dodawalam ceulke podsmazana z grzybami ale gdy dodalam wedlug Twojego przepisu czosnek... mmmmmmmm pycha i moja babcia tez chyba go dodawala bo to calkiem mi jej z... Pokaż więcej

gotuje ta zupe od dawna zawsze dodawalam ceulke podsmazana z grzybami ale gdy dodalam wedlug Twojego przepisu czosnek... mmmmmmmm pycha i moja babcia tez chyba go dodawala bo to calkiem mi jej zupe przypomina

Zgłoś 21.12.2010 niesia

robie bardzo podobnie, ale daje duzo smietany i cukie. prawda jest, ze dla nie ktorych ta zupa moze wydawac sie bez smaku, zwlaszcza jesli ktos do wszystkiego musi dawac wegety (fuj!!!) ale zupa... Pokaż więcej

robie bardzo podobnie, ale daje duzo smietany i cukie. prawda jest, ze dla nie ktorych ta zupa moze wydawac sie bez smaku, zwlaszcza jesli ktos do wszystkiego musi dawac wegety (fuj!!!) ale zupa jest pyszna i nie smakuje jak woda z wegieta tylko jak zupa grzybowa!!