Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Grzybowe risotto z krewetkami królewskimi

Tekst i foto Ola 14-11-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
23? złśredni25 min.?

Składniki:

• 300 g ryżu do risotto Arborio (Riso Gallo - najlepszy ryz do risotto)
• 300 g borowików
• 1 kieliszek białego wina
• 1 posiekana cebula
• 40 g oliwy z oliwek
• 60 g parmezanu
• 1 szczypta kminku
• 100 masła
• 12 krewetek królewskich
• 1 litr warzywnego bulionu

Jak przyrządzić:

Oczyść grzyby. Na patelni o cienkim dnie podsmaż delikatnie cebulę, grzyby i dodaj ryż - mieszając. Dodaj wina i pozwól żeby alkohol wyparował. Gotuj, dodając bulionu i mieszając drewnianą łyżką. Poczekaj aż ryż stanie się al dente.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:

Przygotowanie potrawy moze zajac troche czasu - ja zazwyczaj dodaje wiecej wina i bulionu, czekajac az ryz bedzie gotowy. Potrawa jest wysmienita - polecam ja wszystkim. Rekomendowany ryz - Arborio Riso Gallo, prawdziwy włoski ryz do risotto. Zupelnie inny niz tradycyjne ryze. Dzieki niemu potrawa staje sie kremowa i al dente.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.11.2005 Martusia

A kiedy dodać krewetki?

Zgłoś 08.03.2006 mila

Fakt....co z tymi krewetkami?

Zgłoś 21.10.2015 Bradley

HJxZyn http://www.FyLitCl7Pf7kjQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com