Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Grzybowo-ziemniaczane kotlety

Tekst i foto ramoneska 01-04-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prostyokoło 60 min.-

Składniki:

2-3 suszone grzybki, namoczone uprzednio w 100 ml mleka, 2 duże pieczarki, cebula, ziemniaki (ile kto zje), koperek, natka, sól, pieprz, jajko, bułka tarta.

Jak przyrządzić:

Pokruszone suszone grzybki moczymy w mleku przez kilka godzin, następnie gotujemy przez ok.10 minut. Pieczarki i cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy, aż się lekko zrumieni. Kartofle ubijamy dolewając resztki mleka z grzybami, dodajemy pieczarki z cebulą, przyprawy oraz jajko i mieszamy, aż powstanie kleista masa. Formujemy kotleciki, jak to się robi z tradycyjnym mielonym, panierujemy w tartej bułce i smażymy.
Smacznego!!

Potrzebne przybory:

Garnek, patelnia, tłuczek.

Jak podawać?

Zazwyczaj podaję z różnymi surówkami i sosem pieczarkowym, jeszcze bardziej sycące są, gdy poda się je z kalafiorem. Kiszki wypchane aż miło, na ładnych parę godzin, i to bez mięsa:)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.