Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Guacamole

Tekst i foto Mimia 10-08-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty15 min.?

Składniki:

- 1 miekkie awokado,
- 1 cebula,
- 2-3 zabki czosnku,
- natka pietruszki,
- sok z ok. 1/4 - 1/2 cytryny,
- duzy pomidor (twardy),
- sol, pieprz.

Jak przyrządzić:

Awokado obrac ze skory, zgniesc na mase widelcem mieszajac z sokiem z cytryny. Dodac drobno pokrojona cebule i czosnek przecisniety przez praske. Posolic, popieprzyc, zmiksowac blenderem na jednolita mase. Pomidora obrac ze skory, pokroic drobno, natke tez pokroic i dodac do masy. Wymieszac dokladnie.

Uwagi:

Pasuje idealnie do kukurydzianych czipsow tortilla albo do krakersow. Smakuje najlepiej schlodzone.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.09.2003 myrra

Do gotowego guacamole dobrze jest włożyć pestkę z avokado - wtedy sos nie ciemnieje.

Zgłoś 04.05.2011 Paula

Ja robiłam z innego przepisu ale też z pomidorem i cebulą i wyszło po prostu coś ohydnego i kwaśnego. Nie wiem jak to teraz uratować. Pewnie będę musiała wyrzucić.

Zgłoś 08.07.2004 Cebuli mowie NIE!

Jeszcze nie widzialam Guacamole z cebula..... ja zawsze robie bez cebuli. W ten sposob sos zachowuje dluzej swiezosc i smak!

Zgłoś 20.02.2006 Cilantr

Kolendra jest obok avocado drugim dodatkiem w tym dipie. Bez niej ten sos nie ma sensu! Samo Guacamole jest jakby zbyt surowe dla naszych polskich podniebień - ja dodaję serek homogenizowany. Py... Pokaż więcej

Kolendra jest obok avocado drugim dodatkiem w tym dipie. Bez niej ten sos nie ma sensu! Samo Guacamole jest jakby zbyt surowe dla naszych polskich podniebień - ja dodaję serek homogenizowany. Pycha!!!

Zgłoś 26.08.2004 ancilla

Polecam sok z limonki zamiast z cytryny

Zgłoś 28.11.2004 lodowata

Z tą cebulą to raczej nie przesadzajcie, ale nieźle wychodzi z białą zamiast zwykłej. Wiem, że nie ma tego w przepisie ale pokrojona drobno papryka i jajko na twardo potrafią zrobić z tego sosu ... Pokaż więcej

Z tą cebulą to raczej nie przesadzajcie, ale nieźle wychodzi z białą zamiast zwykłej. Wiem, że nie ma tego w przepisie ale pokrojona drobno papryka i jajko na twardo potrafią zrobić z tego sosu fajną pastę do kanapek etc. Jednak najlepiej smakuje oczywiście z nachos.

Zgłoś 19.02.2005 agata

z pomidora najlepiej pozbyć sie środka wtedy bedzie mniej wodniste, a cebula jest do tego naprawdę niezła bo avokado przeciż samo w sobie jest mdłe. Ja dodaje pare kropel tabasco .

Zgłoś 29.10.2005 Asha

Do prawdziwego meksykańskiego guacamole powinno się dodać kolendry.

Zgłoś 14.03.2006 czesc

tak naprawde nie jadlam tego przwdziwego guacamole ani tego "polskiego" i nie maoge sie wypowiedziec ale awokado niebo w gebie samo w sobie tylko z sola czy bodatkami brzmi pysznie,naz... Pokaż więcej

tak naprawde nie jadlam tego przwdziwego guacamole ani tego "polskiego" i nie maoge sie wypowiedziec ale awokado niebo w gebie samo w sobie tylko z sola czy bodatkami brzmi pysznie,nazwa jak gatunek jaszczurki ; ide robic

pozdrawiam

Zgłoś 22.07.2006 mamma mia

czekam az pokaze sie moj przepis... pracuje w drogiej najstarszej mexykanskiej restauracji w anglii jako szef kuchni... osobiscie (wedlug oryginalnego przepisu) polecam kolendre i cebule a zamia... Pokaż więcej

czekam az pokaze sie moj przepis... pracuje w drogiej najstarszej mexykanskiej restauracji w anglii jako szef kuchni... osobiscie (wedlug oryginalnego przepisu) polecam kolendre i cebule a zamiast cytryny limonke (sok z limonki utrzymuje zielony kolor a nie tak jak ktorys z internautow twierdzi pestka) pozdrawiam

Zgłoś 27.10.2006 Danka

Byłam w Meksyku i prawdziwi meksykańscy kucharze uczyli mnie przyrządzać guacamole. Jeśli nie ma tam limonki, cebuli, zielonej papryki i posiekanej naci kolendry (oczywiście bazą jest avocado), ... Pokaż więcej

Byłam w Meksyku i prawdziwi meksykańscy kucharze uczyli mnie przyrządzać guacamole. Jeśli nie ma tam limonki, cebuli, zielonej papryki i posiekanej naci kolendry (oczywiście bazą jest avocado), to to nie jest guacamole. O pomidorach w tej potrawie pierwsze słyszę.

Podane z tortillą jest ucztą dla podniebienia. Kto twierdzi inaczej, to jadł chyba coś innego.

Zgłoś 07.01.2008 Iwi

Po przeczytaniu wszystkich komentarzy do mojego guacamole użyłam: awokado, czosnek, kolendrę, natkę pietruszki, sól, pieprz. Wyszło boskie. Kolendra rzeczywiście niezbędna. Potem eksperymentował... Pokaż więcej

Po przeczytaniu wszystkich komentarzy do mojego guacamole użyłam: awokado, czosnek, kolendrę, natkę pietruszki, sól, pieprz. Wyszło boskie. Kolendra rzeczywiście niezbędna. Potem eksperymentowałam z dodatkiem twarożku i też było pyszne. Dziękuję za przepis i bardzo pomocne komentarze.

Zgłoś 07.01.2008 Iwi

Aha, sok z cytryny też wlałam, ale trochę mniej niż w przepisie.

Zgłoś 05.02.2008 miaka

A ja zrobilam tylko z polowki avokado i zamiast czosnku, soli dodalam taki czosnek w kostce :) bardzo uzyteczna rzecz. Dopieprzylam i dolalam odrobinke soku z cytryny, zeby nie sciemnialo. Nie m... Pokaż więcej

A ja zrobilam tylko z polowki avokado i zamiast czosnku, soli dodalam taki czosnek w kostce :) bardzo uzyteczna rzecz. Dopieprzylam i dolalam odrobinke soku z cytryny, zeby nie sciemnialo. Nie moglam w domu znalezc kolendy, wiec moj sos pozostanie niepelnowartosciowy, ale i tak jest pyszny, bo juz na kams go testowalam :D. Dziekuje za przepis!

Zgłoś 03.12.2008 georgos

mieszkam naCyprze iwszelkie greckie potrawy w polsce smakowaly inaczej niz tutaj.Tak samo jest z guacamole wszyscy go robia po swojemu jezeli wam smakuje tak jak robicie to dobrze bowazne jest z... Pokaż więcej

mieszkam naCyprze iwszelkie greckie potrawy w polsce smakowaly inaczej niz tutaj.Tak samo jest z guacamole wszyscy go robia po swojemu jezeli wam smakuje tak jak robicie to dobrze bowazne jest zeby smakowalo temu co robi no coz co kraj to obyczaj uwiezcie mi jestem zawodowym kucharzem

Zgłoś 03.12.2008 georgos

mieszkam naCyprze iwszelkie greckie potrawy w polsce smakowaly inaczej niz tutaj.Tak samo jest z guacamole wszyscy go robia po swojemu jezeli wam smakuje tak jak robicie to dobrze bowazne jest z... Pokaż więcej

mieszkam naCyprze iwszelkie greckie potrawy w polsce smakowaly inaczej niz tutaj.Tak samo jest z guacamole wszyscy go robia po swojemu jezeli wam smakuje tak jak robicie to dobrze bowazne jest zeby smakowalo temu co robi no coz co kraj to obyczaj uwiezcie mi jestem zawodowym kucharzem