Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Gujasz czyli węgierska zupa gulaszowa

Tekst i foto klifee 24-10-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-6? złprosty90 min.średnia

Składniki:

1 kg mięsa wieprzowego chudego,
3 spore cebule,
6 dorodnych marchewek,
3 pietruszki,
pół średniego selera (dobrze dodać kilka gałązek naci),
6-7 ziemniaków,
6 łyżeczek słodkiej papryki w proszku,
1 łyżka pasty z ostrej papryki (może być ostra papryka w proszku),
olej lub smalec w zależności od upodobań - tyle by po roztopieniu przykrywał dno dużego garnka,
1 jajko i mąka do zagniecenia malutkich klusek, sól, woda.

Jak przyrządzić:

1. Siekamy cebulę bardzo drobno i wrzucamy na tłuszcz. Mieszamy co jakiś czas, szklimy kilka minut.
2. Kroimy mięso w kostkę 2x2.
3. Podduszoną cebulkę zestawiamy z ognia, dodajemy paprykę słodką i ostrą i mieszamy masę aż wszystko się połączy. Masa musi mieć przyjemny, intensywnie czerwony kolor.
4. Dodajemy mięso i zalewamy całość wodą. Woda musi pokrywać mięso. Dusimy do momentu aż mięso zaczyna mięknąć.
5. Wrzucamy do garnka pokrojone w grube kawałki warzywa (marchew, pietruszkę i selera) i oczywiście dolewamy do garnka wody, tak by pokryła warzywa. Ziemniaki gotują się szybciej więc dodajemy je po jakichś 15 minutach, gdy marchew i reszta warzyw jest na wpół miękka.
6. Na koniec, gdy ziemniaki zaczynają dochodzić, dodajemy małe kluseczki, które robimy w czasie, gdy zupa się gotuje. (Wbijamy 1 jajko i wgniatamy w nie tyle mąki ile się da, by uzyskać gładkie, dość ścisłe ciasto. Odrywamy kawałeczki i formujemy szybko w palcach kulki. Kulki obtaczamy w odrobinie mąki, żeby się nie posklejały w trakcie ich robienia).
7. Wszystko razem musi się pogotować jeszcze ok. 10 min. od chwili wypłynięcia kluszeczek na wierzch. Wówczas solimy do smaku i dosmaczamy ostrą papryką o ile uznamy, że potrawa nie jest dość ostra.
(UWAGA: podczas próbowania należy zamieszać i pobierać płyn z głębi garnka, nie z samego wierzchu, bowiem po wierzchy unosi się tłuszcz z bardzo skondensowanym aromatem papryki. Solidny łyk takiej czerwonej miksturki grozi popaleniem kubków smakowych i gardła ;-) ) Podawać gorącą. Smacznego!

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:

Zupa jest przepyszna, aromatyczna, pięknie kolorowa (dominuje oczywiście jaskrawa czerwień papryki) najlepsza następnego dnia, ale zaraz po przyrządzeniu też pycha. Polecam na chłodne i mroźne dni, bardzo rozgrzewa.

Można przygotować wersję bez mięsa dla jaroszy. Też pycha. Postępujemy wówczas identycznie, jedynie pomijając mięso.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.03.2006 Krisz

@Gyuri: Szerintem meg ugy jo, ahogy leirja. Szerintem ne koss bele, mert ertelmetlen, ahany haz, annyi szokas, ugye? ;P

Zgłoś 25.10.2005 Salmon

Swietne.Jadlem te potrawe parexxxx.Dodalem do tego czosnek(ktory dodaje prawie do wszystkich potraw),korzen pietruszki drobno posiekanej + pokrojona w kostke cukinie.Czy na obiad,czy na kolacje... Pokaż więcej

Swietne.Jadlem te potrawe parexxxx.Dodalem do tego czosnek(ktory dodaje prawie do wszystkich potraw),korzen pietruszki drobno posiekanej + pokrojona w kostke cukinie.Czy na obiad,czy na kolacje,czy na party - tak goscie - jak i domownicy,chwala.A nawet posunalem sie dalej i zamiast miesa dalem pokrojonego w kostke - halibuta.Trzeba pilnowac by sie nie rozlecial.Nie gotowac dluzej jak do 15 min.W goracej zalewie -czekajac na rozlanie- dojdzie do wlasciwej miekkosci. Palce - oppss! - lyzke lizac :-)

Zgłoś 25.10.2005 klifee

Cześć Salomon!

Dzięki za pomysł, z rybką jeszcze nie jadłam, ale założę się, że pycha. Ryba bardzo pasuje do wszystkiego co paprykowe, dowodem zupa rybacka. Wypróbuję na pewno.

Poz... Pokaż więcej

Cześć Salomon!

Dzięki za pomysł, z rybką jeszcze nie jadłam, ale założę się, że pycha. Ryba bardzo pasuje do wszystkiego co paprykowe, dowodem zupa rybacka. Wypróbuję na pewno.

Pozdrowienia

Zgłoś 27.10.2005 klifee

można (ale nie trzeba) chwilę poddusić z cebulą i dopiero zalać wodą, uważaj jednak, żeby się papryka nie przypaliła, bo zgorzknieje. Zupa gotuje się dość długo, poza tym w chwili, gdy wrzucasz ... Pokaż więcej

można (ale nie trzeba) chwilę poddusić z cebulą i dopiero zalać wodą, uważaj jednak, żeby się papryka nie przypaliła, bo zgorzknieje. Zupa gotuje się dość długo, poza tym w chwili, gdy wrzucasz warzywa, mięso musi być już prawie zupełnie miękkie, więc nie ma obaw, że w finale będzie twarde.

Służę radą w każdej chwili.

Powodzenia :)

Zgłoś 27.10.2005 klifee

Muszę jeszcze dodać, że co do ilości ziemniaków, to 6-7 w przypadku, kiedy są nieduże, jeśli masz duże ziemniaki, wówczas 3-4 starczą. Potrzebny jest duży garnek. No i ilość wody trzeba sobie re... Pokaż więcej

Muszę jeszcze dodać, że co do ilości ziemniaków, to 6-7 w przypadku, kiedy są nieduże, jeśli masz duże ziemniaki, wówczas 3-4 starczą. Potrzebny jest duży garnek. No i ilość wody trzeba sobie regulować, według uznania, ale to już można zrobić na końcu, przed soleniem i ewentualnym dodapryczaniem :)

Zgłoś 05.11.2005 karolina

to ja pytałam o gotowanie mięska dzięki za odpowiedz:) z braku wieprzowinki zrobiłam z piersi kurczaka - wyszło suuuuuuper i o dziwo wszystkim domownikom smakowało no i robiło się całkiem szybko... Pokaż więcej

to ja pytałam o gotowanie mięska dzięki za odpowiedz:) z braku wieprzowinki zrobiłam z piersi kurczaka - wyszło suuuuuuper i o dziwo wszystkim domownikom smakowało no i robiło się całkiem szybko, dzięki za przepis polecam innym dla potwierdzenia dodam, że już niedługo znowu robię te zupkę :)

Zgłoś 07.11.2005 klifee

haha.. cieszę się bardzo, że smakowało. Zupka nie ma szans się znudzić. Wegetariańska wersja też bardzo dobra - polecam. A jeśli lubisz węgierską kuchnię, to polecam mój przepis na leczo, który... Pokaż więcej

haha.. cieszę się bardzo, że smakowało. Zupka nie ma szans się znudzić. Wegetariańska wersja też bardzo dobra - polecam. A jeśli lubisz węgierską kuchnię, to polecam mój przepis na leczo, który jest w dziale "dania główne". Smacznego! Pozdrawiam.

Zgłoś 02.12.2005 dora

witam, ja wlasnie dzis ugotowalam te zupke, pychota. moj maz jest Wegrem takze bardzo sie ucieszyl na widok tradycyjnej potrawki. pozdrawiam pa pa

Zgłoś 22.02.2006 monia

Czesc;Zupka na prawde dobra!Robilismy ja nie dawno,a dzisiaj robimy ja z mezem jeszcze raz. Oprucz tych wszystkich wymienionych skladnikow dodajemy pieczarki,swieza papryke i czerwona fasole.Sma... Pokaż więcej

Czesc;Zupka na prawde dobra!Robilismy ja nie dawno,a dzisiaj robimy ja z mezem jeszcze raz. Oprucz tych wszystkich wymienionych skladnikow dodajemy pieczarki,swieza papryke i czerwona fasole.Smakuje na prawde SUUUPERR!Dziekuje i zachecam do sprubowania..mnian

Zgłoś 22.03.2006 kliffe

W dziale "dania glowne" znajdziecie moj przepis na leczo:)

Szkoda ze jeszcze nie sezon na papryke, ale juz niedlugo. Radze poczekac do lata, zimowa papryka nie dosc ze okrutnie ... Pokaż więcej

W dziale "dania glowne" znajdziecie moj przepis na leczo:)

Szkoda ze jeszcze nie sezon na papryke, ale juz niedlugo. Radze poczekac do lata, zimowa papryka nie dosc ze okrutnie droga to i bez smaku. Chcialam jeszcze dodac, ze rodzaj papryki, o jakim pisalam w przepisie na leczo mozna dostac w Warszawie w sklepach sieci Lidl, latem nawet niedroga.

Wszystkim zycze smacznego i pozdrawiam.

Zgłoś 26.02.2006 wodomaniaczka

Dzieki za przepis, palce lizac, zrobilam ja troche po swojemu, zamiast miesa dalam boczek, dodalam tez papryke i czerwona fasole, wyszlo super, zwlaszcza na drugi dzien bylo pycha! :)))

Zgłoś 27.02.2006 aga

Super przepis. Mój Pan zażyczył sobie ostatnio jakąś treściwą zupkę, więc wypróbowałam przepis i trafilam w sedno. Nie mógł się najeść. Dodałam jedną surową paprykę, którą pokroiłam w cieniutkie... Pokaż więcej

Super przepis. Mój Pan zażyczył sobie ostatnio jakąś treściwą zupkę, więc wypróbowałam przepis i trafilam w sedno. Nie mógł się najeść. Dodałam jedną surową paprykę, którą pokroiłam w cieniutkie paseczki i selera naciowego.

Zgłoś 13.03.2006 Gyuri

Tylko nie częstuj tym węgra(marchew błeee) , reakcja może być odwrotna do oczekiwanej (wymioty) i zmień nazwę , ponieważ potrawa ta nie ma nic wspólnego z węgierskim gulaszem

Zgłoś 13.03.2006 Gyuri

Skoro tak bardzo sprofanowałaś węgierski gulasz dodając do niego marchew , pietruszke i nać selera , powinnaś zaproponować żeby ten gotowy wynalazek posypać jeszcze tartą czekoladą (SMACZNEGO)<... Pokaż więcej

Skoro tak bardzo sprofanowałaś węgierski gulasz dodając do niego marchew , pietruszke i nać selera , powinnaś zaproponować żeby ten gotowy wynalazek posypać jeszcze tartą czekoladą (SMACZNEGO)

Zgłoś 16.03.2006 Ewunek

Zupa świetna, chociaż dość długo się gotuje efekt jest wart zachodu. Nie powtarzajcie tylko mojego błędu: wkroiłam połowę kilograma mięsa, ale nie zmniejszyłam ilości ostrej papryki. Wyszedł pra... Pokaż więcej

Zupa świetna, chociaż dość długo się gotuje efekt jest wart zachodu. Nie powtarzajcie tylko mojego błędu: wkroiłam połowę kilograma mięsa, ale nie zmniejszyłam ilości ostrej papryki. Wyszedł prawdziwy ogień, ale i tak nic nie zostało na następny dzień :) Do autora: jeśli na Czarnej Oliwce są jeszcze inne Twoje przepisy, daj znać - na pewno będą świetne. Pozdrawiam

Zgłoś 22.03.2006 kliffe

W dziale "dania glowne" znajdziecie moj przepis na leczo:)

Szkoda ze jeszcze nie sezon na papryke, ale juz niedlugo. Radze poczekac do lata, zimowa papryka nie dosc ze okrutnie ... Pokaż więcej

W dziale "dania glowne" znajdziecie moj przepis na leczo:)

Szkoda ze jeszcze nie sezon na papryke, ale juz niedlugo. Radze poczekac do lata, zimowa papryka nie dosc ze okrutnie droga to i bez smaku. Chcialam jeszcze dodac, ze rodzaj papryki, o jakim pisalam w przepisie na leczo mozna dostac w Warszawie w sklepach sieci Lidl, latem nawet niedroga.

Wszystkim zycze smacznego i pozdrawiam

Zgłoś 23.03.2006 Krisz

@Gyuri: Szerintem meg ugy jo, ahogy leirja. Szerintem ne koss bele, mert ertelmetlen, ahany haz, annyi szokas, ugye? ;P

Zgłoś 05.06.2006 Nika

zrobiłam tę zupę w sobotę - jest poprosy przepyszna. Tak dobrej zupy już dawno nie jadłam, polecam każdemu ; nawet teraz mam na nią ochotę.

Zgłoś 08.10.2006 Ariadna

Zrobiłam tę zupę z tydzień temu, wyszła przepyszna. Jedliśmy ją 2 dni. Nie mogłam sie natomiast powstrzymać od dodania czerwonej papryki. BYŁA NIEBIAŃSKA. Polecam wszystkim z całego serca...

... Pokaż więcej

Zrobiłam tę zupę z tydzień temu, wyszła przepyszna. Jedliśmy ją 2 dni. Nie mogłam sie natomiast powstrzymać od dodania czerwonej papryki. BYŁA NIEBIAŃSKA. Polecam wszystkim z całego serca...

Zgłoś 16.12.2006 Moniczka

przepis jest super wyjaśniony! a czy można jeszcze tu znaleźć jakieś Twoje przepisy (oprócz tego i na leczo)?

Zgłoś 19.12.2006 klifee

W dziale "Dania główna" jest jeszcze jeden mój przepis (a właściwie nie mój, a mojej węgierskiej teściowej) - Kapusta zapiekana z mięsem (po węgiersku). Całej mojej polskiej rodzinie d... Pokaż więcej

W dziale "Dania główna" jest jeszcze jeden mój przepis (a właściwie nie mój, a mojej węgierskiej teściowej) - Kapusta zapiekana z mięsem (po węgiersku). Całej mojej polskiej rodzinie danie to ogromnie smakuje. Zachęcam do spróbowania.

Zgłoś 25.01.2008 rybka

zupa gulaszowa na wieprzowinie, koń by się uśmiał...

Zgłoś 17.05.2008 toki

Zupa węgierska na wieprzowinie to po prostu żart.

Zgłoś 15.11.2009 jj

mój węgier palce oblizuje i mówi że smakuje jak u mamy:)

Zgłoś 08.09.2010 ta_ona

A ja jadłam na Węgrzech zupę gulaszową, w której na 100% była wieprzowina i marchew (i to w porządnej restauracji, za porządną cenę). Poza tym "gulasz węgierski", a "zupa gulaszow... Pokaż więcej

A ja jadłam na Węgrzech zupę gulaszową, w której na 100% była wieprzowina i marchew (i to w porządnej restauracji, za porządną cenę). Poza tym "gulasz węgierski", a "zupa gulaszowa po węgiersku" to było zupełnie co innego, więc nie rozumiem po co takie komentarze... Przepis na pewno wypróbuję :)

Zgłoś 29.10.2010 Colombo

Może to jest potrawa pyszna ale ja to inaczej gotuję .

Mięso podsmażam z przyprawami , jak mięso puści "soczek" wrzucam

resztę warzyw jak wymieniono up :) I to wszystko... Pokaż więcej

Może to jest potrawa pyszna ale ja to inaczej gotuję .

Mięso podsmażam z przyprawami , jak mięso puści "soczek" wrzucam

resztę warzyw jak wymieniono up :) I to wszystko podsmażam dolewam pól szklanki 1/2 wina czerwonego wytrawnego i to wszystko razem duszę.

Zgłoś 29.10.2010 Colombo/2

Może to jest potrawa pyszna ale ja to inaczej gotuję . Mięso podsmażam z przyprawami , jak mięso puści "soczek" wrzucam resztę warzyw jak wymieniono up :) I to wszystko podsmażam dolew... Pokaż więcej

Może to jest potrawa pyszna ale ja to inaczej gotuję . Mięso podsmażam z przyprawami , jak mięso puści "soczek" wrzucam resztę warzyw jak wymieniono up :) I to wszystko podsmażam dolewam pól szklanki 1/2 wina czerwonego wytrawnego i to wszystko razem duszę.aż wino wyparuje mięso jest uduszone

do wywaru dodaje mięso i duszę pod koniec

wrzucam ziemniaki paprykę w kostkę na sam koniec.daje pomidory z puszki

doprawiam ,papryka ,papryka ostra cukier

wszystkie kroisz małą kostkię