Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Gulasz jesienny

15.09.2011

Solidny jesienny posiłek bogaty w kolorowe warzywa i sporą dawkę mięsa. A dokładnie kawał wieprzowiny z łopatki. Szybko ulega termicznej obróbce i wspaniale komponuje się białym winem, także półsłodkim. Kolorowe papryki tworzą bazę smakową, warto użyć ich kilka, by dominowały nad resztą warzyw.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
635 złśredni60 min.średnia

Składniki:


1 kg łopatki wieprzowej,
2 duże cebule,
3 papryki (czerwona, zielona i żółta),
1 cukinia,
2 pomidory,
4 ząbki czosnku,
1 szklanka wina białego półsłodkiego,
4 łyżki oleju,
¼ łyżeczki słodkiej papryki,
sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Mięso myjemy, oczyszczamy z tłuszczu i kroimy w kostkę.

Obsmażamy na patelni na 2 łyżkach oleju i przekładamy do rondla.

Wstawiamy na mały ogień.

Cebulę kroimy w kostkę , na pozostałym oleju szklimy ją na patelni i przekładamy do rondla.

Dodajemy wino oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Przykrywamy, zmniejszamy ogień i dusimy 20 minut.

Paprykę, cukinię i obrany ze skórki pomidor kroimy w kostkę i dokładamy po 20 minutach do mięsa.

Doprawiamy papryką, solą i pieprzem.

Dusimy jeszcze pół godziny.

Pod koniec duszenia, kiedy mięso będzie miękkie, jeszcze raz doprawiamy.

Jak podawać?

Podajemy z ryżem lub ziemniakami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.09.2011 Anka

zrobiłam, świetny :)

Zgłoś 18.09.2011 Maria

Wygląda smakowicie i pewnie bardzo dobre. Dobry pomysł na jesienny obiad.

Zgłoś 20.09.2011 alma

wypróbuję

Zgłoś 16.10.2011 hasia

Jak patrzę na takie jedzonko,to chce mi się jeść!!!!!!

Zgłoś 12.01.2012 Asia

Moja rodzina woli drób, ale zrobiłam przepis z udźca indyczego (Indykpol) i również wyszło b. dobre, a do tego jeszcze zdrowsze:)