Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Gulasz wiosenny

Tekst i foto Zuza Gałuszka 03.05.2013

Kolorowa potrawa z dużą ilością świeżego szczypiorku, piersią z kurczaka moczoną wcześniej w occie jabłkowym. Papryka w trzech kolorach, szczypiorek, tarty imbir i odrobina przecieru pomidorowego nadają potrawie ostrości i sprawiają, że kurczak smakuje wybornie. Paleta kolorów i smaków idealna na wiosenny obiad.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
420 złśredni90 min.średnia

Składniki:

70 dag piersi kurczaka, 1 papryka zielona, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, ½ pęczka szczypiorku, 1 cebula, 1/3 szklanki octu jabłkowego, 1 szklanka bulionu warzywnego, mały kawałek imbiru, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, ½ marchewki, ½ szklanki oleju, sól, papryka słodka, pieprz chili.

Jak przyrządzić?

Piersi myjemy i kroimy na kawałki. Zalewamy octem jabłkowym. Zostawiamy 2 łyżki octu, będą potrzebne przy smażeniu cebuli. Imbir ścieramy na drobnej tarce, czosnek przeciskamy przez praskę. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy czosnek, cebulę i szklimy, zalewamy resztą octu i dusimy przez chwilę. Gdy płyn odparuje, wrzucamy cebulę do rondla. Na patelni zaś, na odrobinie oleju, smażymy starty imbir, dorzucamy mięso, cały czas mieszamy, gdy się zarumieni, przekładamy do rondla. Startą marchewkę smażymy przez minutę na odrobinie oleju a następnie, na reszcie oleju kawałki papryki. Je także przekładamy do rondla. Całość podgrzewamy na małym ogniu. Wlewamy bulion, przecier, doprawiamy papryką oraz chili i dusimy ok. 1 godzinę. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekany szczypiorek.

Jak podawać?

Gulasz podajemy z ryżem lub ziemniakami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.05.2013 gość w dom

Chyba Cię Zuza pogięło...Pół szklanki octu jabłkowego dodanego do mięsa sprawi,że będzie ono niejadalne! Odnoszę wrażenie,że ten przepis to jest Twój wymysł i liczysz na to,że jakiś internauta t... Pokaż więcej

Chyba Cię Zuza pogięło...Pół szklanki octu jabłkowego dodanego do mięsa sprawi,że będzie ono niejadalne! Odnoszę wrażenie,że ten przepis to jest Twój wymysł i liczysz na to,że jakiś internauta to przyrządzi i podzieli się negatywnymi wrażeniami smakowymi.

Zgłoś 13.05.2013 gość

Smaczne danie świeże w smaku. Można paprykę dodać później, tak by się nie rozgotowała i pozostała chrupiąca. Wcale nie jest za dużo octu, dzięki temu smakuje dość autentycznie po Azjatycku.

... Pokaż więcej

Smaczne danie świeże w smaku. Można paprykę dodać później, tak by się nie rozgotowała i pozostała chrupiąca. Wcale nie jest za dużo octu, dzięki temu smakuje dość autentycznie po Azjatycku.

Zgłoś 01.06.2013 gość

Pewnie ta osoba nie odróżnia octu jabłkowego od zwykłego :D

Zgłoś 23.06.2013 gość

A po co 1/2 szklanki oleju?!?!

Zgłoś 19.06.2013 gość

Samantho, Mopsiku beza rzeczywiście czaesm nie wychodzi ważne, żeby mocno ubić białka i dość długą ją suszyć w piekarniku Jeśli boicie się, że nie wyrośnie podobno można w sklepach int... Pokaż więcej

Samantho, Mopsiku beza rzeczywiście czaesm nie wychodzi ważne, żeby mocno ubić białka i dość długą ją suszyć w piekarniku Jeśli boicie się, że nie wyrośnie podobno można w sklepach internetowych kupić tzw. winian potasu to środek spulchniający

Zgłoś 26.07.2013 gość

dooobre, robiłam wczoraj i dodałam jeszcze ananasa z puszki, wyszło takie słodko-kwaśne, a dzięki namoczeniu kurczaka w occie jabłkowym mięso było miękkie, polecam:)

Zgłoś 08.07.2016 gość

Wygląda dobrze, ale ja i tak wolę klasyczny węgierski gulasz, tj. choćby tutaj: http://pancook.pl/gulasz-wegierski/. Jestem osobą, która lubi klasykę. A takie dania jak gulasz, muszą być wykonan... Pokaż więcej

Wygląda dobrze, ale ja i tak wolę klasyczny węgierski gulasz, tj. choćby tutaj: http://pancook.pl/gulasz-wegierski/. Jestem osobą, która lubi klasykę. A takie dania jak gulasz, muszą być wykonane klasycznie.