Gulasz z żołądków drobiowych
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
4 | ? zł | prosty | 120 min. | ? |
Składniki:
0,5 kg żołąków drobiowych, 1 - 2 pęczki koperku, 0,5 małego kubka kwaśnej śnietany (18%), 2 płaskie łyżki mąki, listek laurowy, 2 - 3 ziarenka ziela angielkiego, Delikat do zup, sól, pieprzJak przyrządzić:
Żołądki myjemy, sprawdzamy czy nie ma żółtych kawałków skóry i podobnych "śmieci", wszystkie paskudztwa usuwamy. Mięsko zalewamy wodą, tyle żeby bylo przykryte i stawiamy na ogniu. Po zagotowaniu zbieramy pianę, wrzucamy listek laurowy, ziele angielskie i 2 łyżeczki Delikatu. Zmniejszamy gaz i gotujemy 2 godziny. Pod koniec gotowania rozrabiamy śmietanę z odrobiną wody i śmietaną, siekamy koperek. Gdy żołądki są już miękkie wlewamy mączno - śmietanową miksturę do mięska, zagotowujemy i sprawdzamy czy nie trzeba dosolić i dopieprzyć. Po doprawieniu wyłączamy gaz, wsypujemy koperek i mieszamy. Smacznego :)Potrzebne przybory:
Jak podawać?
Z ziemniaczkami i mizerią :)Uwagi:
Koperek daję dopiero po wyłączeniu ognia żeby nie stracił swojego pięknego, zielonego koloru, wtedy też aromat jest bardziej intensywny. Delikat oczywiście nie jest niezbędny, też staram sie unikać chemii podczas gotowania. Gulasz można ugotować także na naturalnym drobiowym rosole, będzie jeszcze smaczniejszy. Ja z braku czasu zazwyczaj zastępuję go niestety Delikatem.Czas przygotowania:

Naleśniki z parówkami
Pomysł na tanie wakacyjne danie. Jego koszt zależy od jakości parówek, ale kupując nawet wersję luksusową, możemy przygotować obiad dla 4 osób za kilka złotych. Dodatki na pewno jakieś mamy, musztardę, ketchup, majonez i wszelkie inne sosy, które zwykle znaleźć można nawet w opustoszałej lodówce. Kto miałby ochotę urozmaicić naleśniki, może do parówki dołożyć kawałek sera, smażoną cebulę, pieczarki, a nawet usmażony wcześniej boczek.

Marokańska zupa Harira
W gorące dni warto korzystać z przepisów kuchni egzotycznej. Po pierwsze dlatego, że w ciepłych krajach najlepiej wiedzą, co jeść w czasie upałów, a po drugie, by prostym sposobem odbyć kulinarną podróż do miejsc, do których znowu nie pojechaliśmy tego lata. Harira to wynalazek kuchni marokańskiej. Wysokokaloryczna zupa o ognistym i głębokim smaku. Wszystkie składniki są dostępne w polskich sklepach.
Komentarze
Zgłoś 24.01.2005 dorota
NO na pewno smaczne, już mi ślinka cieknie. Chętnię skorzystam z przepisu pozdrawiam:)
Zgłoś 26.01.2005 Maja
Mój kochany mąż uwielbia żołądki drobiowe ale dotąd nie wiedziałam w jaki sposób mu je przygotować - teraz go miło zaskoczę przygotowując mu jego przysmak według tego przepisu. O wyniku jeszcze ... Pokaż więcej
Mój kochany mąż uwielbia żołądki drobiowe ale dotąd nie wiedziałam w jaki sposób mu je przygotować - teraz go miło zaskoczę przygotowując mu jego przysmak według tego przepisu. O wyniku jeszcze napiszę :-)
Zgłoś 21.02.2005 gaugan
kochani do tego przepisu na gulasz potrzeba odrobinkę zielonego lubczyku gwarantowane wrażenia smakowe
Zgłoś 24.10.2005 krzysztof
z żołądków są swietne flaczki trzeba je pokroić w pasemka a reszta dodatków tak fak do flaków majeranek gałka itd
Zgłoś 14.11.2005 izolda
Witam
Zgadzam sie ze z zoladkow sa swietne flaczki, z tym ze ja zawsze mieszam, tzn czesc dodaje normalnych flakow a czesc drobiowych zoladkow ( z tym ze gotuje je osobno a na koniec wrzu... Pokaż więcej
Witam
Zgadzam sie ze z zoladkow sa swietne flaczki, z tym ze ja zawsze mieszam, tzn czesc dodaje normalnych flakow a czesc drobiowych zoladkow ( z tym ze gotuje je osobno a na koniec wrzucam do jednego garnka ) a reszta to juz tradycyjnie i wg uznania.
Pozdrawiam
Zgłoś 28.11.2005 gosia
moj mąż rowniez uwielbia zaladki i tez go mam ochote mile zaskoczyc:)pozdarwiam
Zgłoś 02.02.2011 ginger
Proponuję dodać do tego jeszcze dwa ząbki czosnku drobno posiekane, oczywiście pod koniec gotowania. Dodaje aromatu i podawać z kiszoną kapustą (kapusta kiszona, cebula, pieprz, sól)
Zgłoś 07.01.2006 dzika
Dzieki za przepis wlasnie gotuje żołądki mam nadzieje ze będą smaczne.Jeszcze napisze o wrazeniach smakowych
Zgłoś 10.02.2006 z+
to nie gulasz TYLKO POTRAWKA Z ŻOŁĄDKÓW!!
Zgłoś 18.07.2006 Rysiek
Właśnie gotuję żołądki z tego przepisu, zapowiada się apetycznie.
Zgłoś 06.08.2006 Kasia
Nie mam wiele doświadczenia w gotowaniu, a ten przepis wydał mi się bardzo łatwy więc go sprawdziłam. Tak mi zasamkowało, że dziś robię gulasz po raz kolejny :D
Zgłoś 15.08.2006 annnia
zaraz je będziemy robić jak będą smaczne to napiszemy papaa pozdro
Zgłoś 10.10.2006 sueno
Pycha, moj Mezczyzna patrzy na mnie z uwielbieniem :)
Zgłoś 26.11.2006 jacus
naprawde super a ja wcieram troszke marchewki
Zgłoś 28.11.2006 Renia
Pamiętam z dzieciństwa jak moja mama robiła pyszny gulasz z żoładków. Teraz jestem daleko od niej, mieszkam z narzeczonym a kuchnia należy do mnie. Akurat zachciało mi się takiego gulaszu ale ni... Pokaż więcej
Pamiętam z dzieciństwa jak moja mama robiła pyszny gulasz z żoładków. Teraz jestem daleko od niej, mieszkam z narzeczonym a kuchnia należy do mnie. Akurat zachciało mi się takiego gulaszu ale nie byłam pewna czy dobrze pamietam przepis mamusi więc zasiadłam do kompa i szukam przepisu. I oto jest, przepis jak mojej mamusi. Teraz to wiem! Idę do slepu po żołądki :-)
Zgłoś 24.01.2011 agnieszka
Dziś ugotowałam żołądki z tego przepisu tylko ,ze z kilograma bo lubimy i mozemy duzo zjeśc i wyszły naprawde super.Polecam ten przepis i dziekuję autorowi!
Zgłoś 21.01.2007 didi
zoladki kroje na male kawalki
Zgłoś 07.06.2007 eM
a ja zrobiłam ten gulasz z serc drobiowych, również wyszedł wyśmienity, gotowałam w szybkowarze
Zgłoś 19.04.2007 danciaaaaaaaaaaaaaaaaaa
po raz pierwszy gotuje zołądki mężowi sie zachciało wiec cyk i znalazłam przepis jak bedzie smakował dam znać papa
Zgłoś 21.06.2007 Zazula
Ja najpierw przesmażam cebulkę na tłuszczyku, potem dodaję oczyszczone i umyte żołądki, trochę soli , podlewam wodą i duszę. Dodaję listek laurowy, odrobinkę papryki w proszku (tu opcje wedle u... Pokaż więcej
Ja najpierw przesmażam cebulkę na tłuszczyku, potem dodaję oczyszczone i umyte żołądki, trochę soli , podlewam wodą i duszę. Dodaję listek laurowy, odrobinkę papryki w proszku (tu opcje wedle uznania jak mniemam ).Na koniec oczywiście zabielam śmietaną z maką .Jeśli trzeba - maggi,lub sos sojowy (moi lubią trochę bardziej słono, co zwalczam !!).Nikt jakoś nie wspomniał o sosiku. A sosu musi być u nas sporo, bo w tym , co zostaje, lubimy potem na kolację maczać chlebek i zajadać.
Zgłoś 21.06.2007
Dodam jeszcze, że świetnie smakują z kaszą gryczaną na sypko !!
(u nas do tego funkcjonuje kiszony ogórek )
Zgłoś 19.10.2007 Robert
Witam wszystkich jestem na tej stronie poraz pierwszy imam nadzieję, że nie ostatni. Własnie dzisiaj mam ochotę na żołądki drobiowe inaczej mam pewnośćże dzięki Wam się uda.
Pozdrawiam R... Pokaż więcej
Witam wszystkich jestem na tej stronie poraz pierwszy imam nadzieję, że nie ostatni. Własnie dzisiaj mam ochotę na żołądki drobiowe inaczej mam pewnośćże dzięki Wam się uda.
Pozdrawiam Robert
Zgłoś 13.02.2010 Jacek
Od jakiegoś czasu chodzą za mną takie żołądki - co się odwrócę, to są:) Chyba się w końcu zmobilizuję, tym bardziej że przepis prosty, a takie są z reguły najlepsze. Za jacus'iem pewnie też... Pokaż więcej
Od jakiegoś czasu chodzą za mną takie żołądki - co się odwrócę, to są:) Chyba się w końcu zmobilizuję, tym bardziej że przepis prosty, a takie są z reguły najlepsze. Za jacus'iem pewnie też dodam marchewkę - w podobnych potrawach sprawdza się smakowo i kolorystycznie - wiadomo, że najpierw "jemy oczami". A tak zupełnie od siebie - pewnie tuż przed końcem gotowania, oprócz podanych przypraw, użyję odrobiny cukru i soku z cytryny. Zaznaczam - odrobiny. Nie dla zmiany charakteru potrawy - jedynie dla jego subtelnego podkreślenia.
Zgłoś 03.11.2007 ARTIX
Właśnie gotuję żołądki wg. tego przepisu. Kurczęcie są maleńkie więc kupiłem indycze :) kawał mięcha :), myślę że niebo w gębie będzie :)
Zgłoś 01.12.2007 pisak18
robie ,sprobuje dzieki
Zgłoś 16.12.2007 maria 352
własnie gotujemy z mężem żołądki i korzystamy z Waszych przepisów
i mam nadzieję,że potrawka z żołądków będzie pyszna
Zgłoś 18.12.2007 Pola
Bardzo bardzo bardzo dobre:)niesamowite, jakby to mój Tata powiedzial: "ZALIWAJKA"hihi. Dziękuję i pozdrawiam.
Zgłoś 22.01.2008 GrzechO
Zazdroszczę Waszym facetom....bo mi żadna kobieta nie ugotuje żołądków wiec zrobiłem to sam....
I są rewelacyjne....: 1.5 żoładków, 2 x mrożona włoszczyzna, 2 cebule, listek, pieprz (nies... Pokaż więcej
Zazdroszczę Waszym facetom....bo mi żadna kobieta nie ugotuje żołądków wiec zrobiłem to sam....
I są rewelacyjne....: 1.5 żoładków, 2 x mrożona włoszczyzna, 2 cebule, listek, pieprz (niestety czarny) ... do podsmażonej cebulki dodaję pocięte żoładki, dusze , póżniej włoszczyżna, duszę , por, duszę, troche sosu seczuańskiego, koperku, pietruszki, .duszę.... i butelczyna Martini Rosso .;-) Uwaga. nie dolewać Marini do gulaszu!!!
Gdy butelka Martini jest juz prawie pusta gulasz z żołądków jest GOTOWY....;-) Ot i po ceałej ceremonii.
Gdzie te kobiety....?
Zgłoś 07.02.2008 gabrycha
prosty przepis ale super smakuje wlasnie skonczylam jestem w szoku bo czesto przy takich sosach mi sie smietana wazyla a dzis nie danie bomba tylko szkoda ze tyle czasu trzeba przygotowywac pozd... Pokaż więcej
prosty przepis ale super smakuje wlasnie skonczylam jestem w szoku bo czesto przy takich sosach mi sie smietana wazyla a dzis nie danie bomba tylko szkoda ze tyle czasu trzeba przygotowywac pozdrawiam
Zgłoś 07.05.2008 ewcia
gotuje ale tam jest pomylka dwa razy o smietanie na koniec a nic o mace
Zgłoś 07.05.2008 ewcia
gotuje ale tam jest pomylka dwa razy o smietanie na koniec a nic o mace
Zgłoś 31.10.2009 Adam
Uwielbiam żoładki i właśnie mam zamiar je sobie przyżądzić według tego przepisu
Zgłoś 19.11.2009 ktos
taka mala dygresja..nawet na małym ogniu gotujac 2 godziny to trzeba chyba kilka razy dolewac wody,
Zgłoś 12.05.2009 bolo
to wielka lipa
Zgłoś 21.10.2009 Krystynka78
Ja robię żoładki raz drobiowe a innym indycze. Po oczyszczeniu podsmażam na patelni z cebulą i do szybkowaru, zalewam wodą. Po zagotowaniu zbieram szumowine, dodaję listek laurowy, ziele angiels... Pokaż więcej
Ja robię żoładki raz drobiowe a innym indycze. Po oczyszczeniu podsmażam na patelni z cebulą i do szybkowaru, zalewam wodą. Po zagotowaniu zbieram szumowine, dodaję listek laurowy, ziele angielskie, delikat i majeranek. Jak będą mięciutkie doprawiam solą i pieprzem a następie trochę mąki z wodą. Paaaaalce lizać. Nawet dzieci to lubią ;))))
Zgłoś 19.11.2009 ktos
taka mala dygresja..nawet na małym ogniu gotujac 2 godziny to trzeba chyba kilka razy dolewac wody,
Zgłoś 29.09.2009 marteczka
lubię gotować ale żołądków jescze nie robiłam. Na prośbę pewnego Pana :) jutro będę z tym walczyła i mam nadzieję że dobrze mi to wyjdzie, bo nie chciałam bym źle wypaść...
tak więc przep... Pokaż więcej
lubię gotować ale żołądków jescze nie robiłam. Na prośbę pewnego Pana :) jutro będę z tym walczyła i mam nadzieję że dobrze mi to wyjdzie, bo nie chciałam bym źle wypaść...
tak więc przepis zapamiętuję a jak wyjdzie... to się pochwalę :)
Zgłoś 16.09.2009 Agusna
takie przepisy uwielbiam proste szybkie i smakowite :P:P
Zgłoś 19.12.2009 bogo
smaczne polecam innym pozdrawiam dzieki
Zgłoś 06.01.2010 korol007
ja dzisiaj pierwszy raz bede robił żołądki myśle, że wyjdzie mi to smakowicie, według tej receptury :)))))
Zgłoś 19.01.2010 lena
zoładki w kazdej postaci sa super, moj mąż ma obsesje na ich punkcie...az ,milo sie robi kiedy mnie chwali
Zgłoś 29.04.2010 kika
a z czym to jeść?? pieczywo ok, ale np ziemniaki? ryż? kasza?
Zgłoś 11.03.2011 Krzysztof
żołądki również uwielbiam - sam robię. Przepis niezły - tylko na początku zrobiłbym inaczej. Tzn. żołądki we wrzątku przegotować przez 10 min. Wylać wszystko i dopiero oczyścić, umyć i znowu do ... Pokaż więcej
żołądki również uwielbiam - sam robię. Przepis niezły - tylko na początku zrobiłbym inaczej. Tzn. żołądki we wrzątku przegotować przez 10 min. Wylać wszystko i dopiero oczyścić, umyć i znowu do garnka. Nic się nie pieni, nie ma przykrego zapachu itd.
Zgłoś 13.11.2010 ELIKA
Ja też mieszkam w Hiszpanii i ja znalazłam tu śmietanę taką jak we Włoszech specjalnie do gotowania. Nadaje się doskonale do sosów i zup.
Zgłoś 17.09.2011 Eni ŁDZ
Ja do tego po godzinie gotowania dodałam włoszczyznę :) mniam mniam ! cena obiadu nie przekroczyła 7 zł !
Zgłoś 18.09.2010 anuszka
gotuje zoladki na duzym ogniu. jak sie zagotuja zmniejszam ogien, dodaje odrobiny sody /zmiekcza mieso/ jak sa miekkie dodaje kostki rosolowej oraz pokrojona w cwiartki cebule oraz papryke w pa... Pokaż więcej
gotuje zoladki na duzym ogniu. jak sie zagotuja zmniejszam ogien, dodaje odrobiny sody /zmiekcza mieso/ jak sa miekkie dodaje kostki rosolowej oraz pokrojona w cwiartki cebule oraz papryke w paseczkach, najlepiej w roznych kolorach. na koniec doprawiam maggi, sola, pieprzem oraz slodko-ostrym chili w plynie. zalewam gesta smietana, posypuje pietruszka. nie dodaje maki. swietnie smakuje z kopytkami. mozna tez podawac z gotowanymi ziemniakami czy makaronem . uwaga : cebuli i papryki ma byc duzo.
Zgłoś 13.11.2010 ELIKA
Ja gotuję w garnku pod ciśnieniem i od chwili zagotowania wystarczy 45 min. na małym ogniu.A przepis jest prosty i bardzo smaczny.Wypróbowałam i wyszło wspaniale. Dziękuję ;o)
Zgłoś 05.10.2010 morena
przepis rewelacja,a ze mieszkam w hiszpani i tu nie ma smietany 18%wiec musiałam dac słodka,ale powiem cos pysznego..
Zgłoś 04.06.2012 Przemek
Moj ukochany chlopak ,rowniez uwielbia zoladki ,dzisiaj z tego przepisu robie po raz pierwszy ,mam nadzieje ze bedzie pyszne.
Zgłoś 22.11.2011 urmika
Ja dodaję 2 małe marchewki,pokorojone w kostkę oraz 4 pieczarki,przesmazone z cebulką na patelni. Pycha!
Zgłoś 01.02.2012 rene
Przepis prosty ale super,tylko ja dodałem jeszcze pieczarki i dużo cebulki i gotowałem tak długo aż cebula sie rozpadła.
Ciekawe tylko czy żonce będzie smakować ?
Pozdrawiam
... Pokaż więcejPrzepis prosty ale super,tylko ja dodałem jeszcze pieczarki i dużo cebulki i gotowałem tak długo aż cebula sie rozpadła.
Ciekawe tylko czy żonce będzie smakować ?
Pozdrawiam
Zgłoś 17.02.2012 Nikt
Skończcie z tymi zdrobnieniami w tekstach przepisów.Żałosne.
Zgłoś 30.04.2012 ryszard
łatwy i wspaniały przepis.
Zgłoś 27.06.2016 goÅÄ
f8iAvI jphjobicxwpm, [url=http://sjtmeedvyxlh.com/]sjtmeedvyxlh[/url], [link=http://huxxunvgmgeh.com/]huxxunvgmgeh[/link], http://owmbvehxbgwl.com/
Zgłoś 30.07.2016 goÅÄ
n1scMS ddtdixrbpwyn, [url=http://mehlnwmovsin.com/]mehlnwmovsin[/url], [link=http://tkvpqiekavdv.com/]tkvpqiekavdv[/link], http://ipyettwwjelh.com/
Zgłoś 30.07.2016 goÅÄ
nNo3p1 xzhpofzpvfma, [url=http://wqjzhsybavtu.com/]wqjzhsybavtu[/url], [link=http://yhqmsifvrnux.com/]yhqmsifvrnux[/link], http://moemqhkskunk.com/
Zgłoś 12.08.2016 goÅÄ
VoNn1J tingfjaalqfm, [url=http://xgwgqssxygbd.com/]xgwgqssxygbd[/url], [link=http://libwpgnzbsmu.com/]libwpgnzbsmu[/link], http://obgljtekevmf.com/
Zgłoś 24.08.2016 goÅÄ
8yxTMo knyygjxpeqde, [url=http://bxwcimdszfji.com/]bxwcimdszfji[/url], [link=http://kfftzutcygov.com/]kfftzutcygov[/link], http://lnhiadccfzuq.com/
Zgłoś 11.09.2016 goÅÄ
Z8HA1Q hfqgygbzmypb, [url=http://xhqofotbttwz.com/]xhqofotbttwz[/url], [link=http://eklgyerqnjqj.com/]eklgyerqnjqj[/link], http://vnkbvvctrvmc.com/
Zgłoś 26.09.2016 goÅÄ
4ETgR6 rbeepwtrertf, [url=http://vxcbvqjxjczh.com/]vxcbvqjxjczh[/url], [link=http://yamsvqcgdkjt.com/]yamsvqcgdkjt[/link], http://nkworoebqzco.com/
Zgłoś 03.10.2016 goÅÄ
ShLTWc mllhvfdajsch, [url=http://haiijihzoyke.com/]haiijihzoyke[/url], [link=http://nmiinfeydtna.com/]nmiinfeydtna[/link], http://vsgkmothmokg.com/
Zgłoś 11.12.2016 goÅÄ
PkIawG hwzodzrumvms, [url=http://cfomacmposum.com/]cfomacmposum[/url], [link=http://prwijdoeehmy.com/]prwijdoeehmy[/link], http://xqcbilsquumx.com/
Zgłoś 04.01.2017 goÅÄ
4GdPPN ahybxbsmxehu, [url=http://vjabakopbfft.com/]vjabakopbfft[/url], [link=http://eszwypyzhbik.com/]eszwypyzhbik[/link], http://ltccggepfsam.com/