Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Gulasz z żołądków drobiowych

Tekst i foto izolda 13-01-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty120 min.?

Składniki:

0,5 kg żołąków drobiowych, 1 - 2 pęczki koperku, 0,5 małego kubka kwaśnej śnietany (18%), 2 płaskie łyżki mąki, listek laurowy, 2 - 3 ziarenka ziela angielkiego, Delikat do zup, sól, pieprz

Jak przyrządzić:

Żołądki myjemy, sprawdzamy czy nie ma żółtych kawałków skóry i podobnych "śmieci", wszystkie paskudztwa usuwamy. Mięsko zalewamy wodą, tyle żeby bylo przykryte i stawiamy na ogniu. Po zagotowaniu zbieramy pianę, wrzucamy listek laurowy, ziele angielskie i 2 łyżeczki Delikatu. Zmniejszamy gaz i gotujemy 2 godziny. Pod koniec gotowania rozrabiamy śmietanę z odrobiną wody i śmietaną, siekamy koperek. Gdy żołądki są już miękkie wlewamy mączno - śmietanową miksturę do mięska, zagotowujemy i sprawdzamy czy nie trzeba dosolić i dopieprzyć. Po doprawieniu wyłączamy gaz, wsypujemy koperek i mieszamy. Smacznego :)

Potrzebne przybory:


Jak podawać?

Z ziemniaczkami i mizerią :)

Uwagi:

Koperek daję dopiero po wyłączeniu ognia żeby nie stracił swojego pięknego, zielonego koloru, wtedy też aromat jest bardziej intensywny. Delikat oczywiście nie jest niezbędny, też staram sie unikać chemii podczas gotowania. Gulasz można ugotować także na naturalnym drobiowym rosole, będzie jeszcze smaczniejszy. Ja z braku czasu zazwyczaj zastępuję go niestety Delikatem.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.01.2005 dorota

NO na pewno smaczne, już mi ślinka cieknie. Chętnię skorzystam z przepisu pozdrawiam:)

Zgłoś 26.01.2005 Maja

Mój kochany mąż uwielbia żołądki drobiowe ale dotąd nie wiedziałam w jaki sposób mu je przygotować - teraz go miło zaskoczę przygotowując mu jego przysmak według tego przepisu. O wyniku jeszcze ... Pokaż więcej

Mój kochany mąż uwielbia żołądki drobiowe ale dotąd nie wiedziałam w jaki sposób mu je przygotować - teraz go miło zaskoczę przygotowując mu jego przysmak według tego przepisu. O wyniku jeszcze napiszę :-)

Zgłoś 21.02.2005 gaugan

kochani do tego przepisu na gulasz potrzeba odrobinkę zielonego lubczyku gwarantowane wrażenia smakowe

Zgłoś 24.10.2005 krzysztof

z żołądków są swietne flaczki trzeba je pokroić w pasemka a reszta dodatków tak fak do flaków majeranek gałka itd

Zgłoś 14.11.2005 izolda

Witam

Zgadzam sie ze z zoladkow sa swietne flaczki, z tym ze ja zawsze mieszam, tzn czesc dodaje normalnych flakow a czesc drobiowych zoladkow ( z tym ze gotuje je osobno a na koniec wrzu... Pokaż więcej

Witam

Zgadzam sie ze z zoladkow sa swietne flaczki, z tym ze ja zawsze mieszam, tzn czesc dodaje normalnych flakow a czesc drobiowych zoladkow ( z tym ze gotuje je osobno a na koniec wrzucam do jednego garnka ) a reszta to juz tradycyjnie i wg uznania.

Pozdrawiam

Zgłoś 28.11.2005 gosia

moj mąż rowniez uwielbia zaladki i tez go mam ochote mile zaskoczyc:)pozdarwiam

Zgłoś 02.02.2011 ginger

Proponuję dodać do tego jeszcze dwa ząbki czosnku drobno posiekane, oczywiście pod koniec gotowania. Dodaje aromatu i podawać z kiszoną kapustą (kapusta kiszona, cebula, pieprz, sól)

Zgłoś 07.01.2006 dzika

Dzieki za przepis wlasnie gotuje żołądki mam nadzieje ze będą smaczne.Jeszcze napisze o wrazeniach smakowych

Zgłoś 10.02.2006 z+

to nie gulasz TYLKO POTRAWKA Z ŻOŁĄDKÓW!!

Zgłoś 18.07.2006 Rysiek

Właśnie gotuję żołądki z tego przepisu, zapowiada się apetycznie.

Zgłoś 06.08.2006 Kasia

Nie mam wiele doświadczenia w gotowaniu, a ten przepis wydał mi się bardzo łatwy więc go sprawdziłam. Tak mi zasamkowało, że dziś robię gulasz po raz kolejny :D

Zgłoś 15.08.2006 annnia

zaraz je będziemy robić jak będą smaczne to napiszemy papaa pozdro

Zgłoś 10.10.2006 sueno

Pycha, moj Mezczyzna patrzy na mnie z uwielbieniem :)

Zgłoś 26.11.2006 jacus

naprawde super a ja wcieram troszke marchewki

Zgłoś 28.11.2006 Renia

Pamiętam z dzieciństwa jak moja mama robiła pyszny gulasz z żoładków. Teraz jestem daleko od niej, mieszkam z narzeczonym a kuchnia należy do mnie. Akurat zachciało mi się takiego gulaszu ale ni... Pokaż więcej

Pamiętam z dzieciństwa jak moja mama robiła pyszny gulasz z żoładków. Teraz jestem daleko od niej, mieszkam z narzeczonym a kuchnia należy do mnie. Akurat zachciało mi się takiego gulaszu ale nie byłam pewna czy dobrze pamietam przepis mamusi więc zasiadłam do kompa i szukam przepisu. I oto jest, przepis jak mojej mamusi. Teraz to wiem! Idę do slepu po żołądki :-)

Zgłoś 24.01.2011 agnieszka

Dziś ugotowałam żołądki z tego przepisu tylko ,ze z kilograma bo lubimy i mozemy duzo zjeśc i wyszły naprawde super.Polecam ten przepis i dziekuję autorowi!

Zgłoś 21.01.2007 didi

zoladki kroje na male kawalki

Zgłoś 07.06.2007 eM

a ja zrobiłam ten gulasz z serc drobiowych, również wyszedł wyśmienity, gotowałam w szybkowarze

Zgłoś 19.04.2007 danciaaaaaaaaaaaaaaaaaa

po raz pierwszy gotuje zołądki mężowi sie zachciało wiec cyk i znalazłam przepis jak bedzie smakował dam znać papa

Zgłoś 21.06.2007 Zazula

Ja najpierw przesmażam cebulkę na tłuszczyku, potem dodaję oczyszczone i umyte żołądki, trochę soli , podlewam wodą i duszę. Dodaję listek laurowy, odrobinkę papryki w proszku (tu opcje wedle u... Pokaż więcej

Ja najpierw przesmażam cebulkę na tłuszczyku, potem dodaję oczyszczone i umyte żołądki, trochę soli , podlewam wodą i duszę. Dodaję listek laurowy, odrobinkę papryki w proszku (tu opcje wedle uznania jak mniemam ).Na koniec oczywiście zabielam śmietaną z maką .Jeśli trzeba - maggi,lub sos sojowy (moi lubią trochę bardziej słono, co zwalczam !!).Nikt jakoś nie wspomniał o sosiku. A sosu musi być u nas sporo, bo w tym , co zostaje, lubimy potem na kolację maczać chlebek i zajadać.

Zgłoś 21.06.2007

Dodam jeszcze, że świetnie smakują z kaszą gryczaną na sypko !!

(u nas do tego funkcjonuje kiszony ogórek )

Zgłoś 19.10.2007 Robert

Witam wszystkich jestem na tej stronie poraz pierwszy imam nadzieję, że nie ostatni. Własnie dzisiaj mam ochotę na żołądki drobiowe inaczej mam pewnośćże dzięki Wam się uda.

Pozdrawiam R... Pokaż więcej

Witam wszystkich jestem na tej stronie poraz pierwszy imam nadzieję, że nie ostatni. Własnie dzisiaj mam ochotę na żołądki drobiowe inaczej mam pewnośćże dzięki Wam się uda.

Pozdrawiam Robert

Zgłoś 13.02.2010 Jacek

Od jakiegoś czasu chodzą za mną takie żołądki - co się odwrócę, to są:) Chyba się w końcu zmobilizuję, tym bardziej że przepis prosty, a takie są z reguły najlepsze. Za jacus'iem pewnie też... Pokaż więcej

Od jakiegoś czasu chodzą za mną takie żołądki - co się odwrócę, to są:) Chyba się w końcu zmobilizuję, tym bardziej że przepis prosty, a takie są z reguły najlepsze. Za jacus'iem pewnie też dodam marchewkę - w podobnych potrawach sprawdza się smakowo i kolorystycznie - wiadomo, że najpierw "jemy oczami". A tak zupełnie od siebie - pewnie tuż przed końcem gotowania, oprócz podanych przypraw, użyję odrobiny cukru i soku z cytryny. Zaznaczam - odrobiny. Nie dla zmiany charakteru potrawy - jedynie dla jego subtelnego podkreślenia.

Zgłoś 03.11.2007 ARTIX

Właśnie gotuję żołądki wg. tego przepisu. Kurczęcie są maleńkie więc kupiłem indycze :) kawał mięcha :), myślę że niebo w gębie będzie :)

Zgłoś 01.12.2007 pisak18

robie ,sprobuje dzieki

Zgłoś 16.12.2007 maria 352

własnie gotujemy z mężem żołądki i korzystamy z Waszych przepisów

i mam nadzieję,że potrawka z żołądków będzie pyszna

Zgłoś 18.12.2007 Pola

Bardzo bardzo bardzo dobre:)niesamowite, jakby to mój Tata powiedzial: "ZALIWAJKA"hihi. Dziękuję i pozdrawiam.

Zgłoś 22.01.2008 GrzechO

Zazdroszczę Waszym facetom....bo mi żadna kobieta nie ugotuje żołądków wiec zrobiłem to sam....

I są rewelacyjne....: 1.5 żoładków, 2 x mrożona włoszczyzna, 2 cebule, listek, pieprz (nies... Pokaż więcej

Zazdroszczę Waszym facetom....bo mi żadna kobieta nie ugotuje żołądków wiec zrobiłem to sam....

I są rewelacyjne....: 1.5 żoładków, 2 x mrożona włoszczyzna, 2 cebule, listek, pieprz (niestety czarny) ... do podsmażonej cebulki dodaję pocięte żoładki, dusze , póżniej włoszczyżna, duszę , por, duszę, troche sosu seczuańskiego, koperku, pietruszki, .duszę.... i butelczyna Martini Rosso .;-) Uwaga. nie dolewać Marini do gulaszu!!!

Gdy butelka Martini jest juz prawie pusta gulasz z żołądków jest GOTOWY....;-) Ot i po ceałej ceremonii.

Gdzie te kobiety....?

Zgłoś 07.02.2008 gabrycha

prosty przepis ale super smakuje wlasnie skonczylam jestem w szoku bo czesto przy takich sosach mi sie smietana wazyla a dzis nie danie bomba tylko szkoda ze tyle czasu trzeba przygotowywac pozd... Pokaż więcej

prosty przepis ale super smakuje wlasnie skonczylam jestem w szoku bo czesto przy takich sosach mi sie smietana wazyla a dzis nie danie bomba tylko szkoda ze tyle czasu trzeba przygotowywac pozdrawiam

Zgłoś 07.05.2008 ewcia

gotuje ale tam jest pomylka dwa razy o smietanie na koniec a nic o mace

Zgłoś 07.05.2008 ewcia

gotuje ale tam jest pomylka dwa razy o smietanie na koniec a nic o mace

Zgłoś 31.10.2009 Adam

Uwielbiam żoładki i właśnie mam zamiar je sobie przyżądzić według tego przepisu

Zgłoś 19.11.2009 ktos

taka mala dygresja..nawet na małym ogniu gotujac 2 godziny to trzeba chyba kilka razy dolewac wody,

Zgłoś 12.05.2009 bolo

to wielka lipa

Zgłoś 21.10.2009 Krystynka78

Ja robię żoładki raz drobiowe a innym indycze. Po oczyszczeniu podsmażam na patelni z cebulą i do szybkowaru, zalewam wodą. Po zagotowaniu zbieram szumowine, dodaję listek laurowy, ziele angiels... Pokaż więcej

Ja robię żoładki raz drobiowe a innym indycze. Po oczyszczeniu podsmażam na patelni z cebulą i do szybkowaru, zalewam wodą. Po zagotowaniu zbieram szumowine, dodaję listek laurowy, ziele angielskie, delikat i majeranek. Jak będą mięciutkie doprawiam solą i pieprzem a następie trochę mąki z wodą. Paaaaalce lizać. Nawet dzieci to lubią ;))))

Zgłoś 19.11.2009 ktos

taka mala dygresja..nawet na małym ogniu gotujac 2 godziny to trzeba chyba kilka razy dolewac wody,

Zgłoś 29.09.2009 marteczka

lubię gotować ale żołądków jescze nie robiłam. Na prośbę pewnego Pana :) jutro będę z tym walczyła i mam nadzieję że dobrze mi to wyjdzie, bo nie chciałam bym źle wypaść...

tak więc przep... Pokaż więcej

lubię gotować ale żołądków jescze nie robiłam. Na prośbę pewnego Pana :) jutro będę z tym walczyła i mam nadzieję że dobrze mi to wyjdzie, bo nie chciałam bym źle wypaść...

tak więc przepis zapamiętuję a jak wyjdzie... to się pochwalę :)

Zgłoś 16.09.2009 Agusna

takie przepisy uwielbiam proste szybkie i smakowite :P:P

Zgłoś 19.12.2009 bogo

smaczne polecam innym pozdrawiam dzieki

Zgłoś 06.01.2010 korol007

ja dzisiaj pierwszy raz bede robił żołądki myśle, że wyjdzie mi to smakowicie, według tej receptury :)))))

Zgłoś 19.01.2010 lena

zoładki w kazdej postaci sa super, moj mąż ma obsesje na ich punkcie...az ,milo sie robi kiedy mnie chwali

Zgłoś 29.04.2010 kika

a z czym to jeść?? pieczywo ok, ale np ziemniaki? ryż? kasza?

Zgłoś 11.03.2011 Krzysztof

żołądki również uwielbiam - sam robię. Przepis niezły - tylko na początku zrobiłbym inaczej. Tzn. żołądki we wrzątku przegotować przez 10 min. Wylać wszystko i dopiero oczyścić, umyć i znowu do ... Pokaż więcej

żołądki również uwielbiam - sam robię. Przepis niezły - tylko na początku zrobiłbym inaczej. Tzn. żołądki we wrzątku przegotować przez 10 min. Wylać wszystko i dopiero oczyścić, umyć i znowu do garnka. Nic się nie pieni, nie ma przykrego zapachu itd.

Zgłoś 13.11.2010 ELIKA

Ja też mieszkam w Hiszpanii i ja znalazłam tu śmietanę taką jak we Włoszech specjalnie do gotowania. Nadaje się doskonale do sosów i zup.

Zgłoś 17.09.2011 Eni ŁDZ

Ja do tego po godzinie gotowania dodałam włoszczyznę :) mniam mniam ! cena obiadu nie przekroczyła 7 zł !

Zgłoś 18.09.2010 anuszka

gotuje zoladki na duzym ogniu. jak sie zagotuja zmniejszam ogien, dodaje odrobiny sody /zmiekcza mieso/ jak sa miekkie dodaje kostki rosolowej oraz pokrojona w cwiartki cebule oraz papryke w pa... Pokaż więcej

gotuje zoladki na duzym ogniu. jak sie zagotuja zmniejszam ogien, dodaje odrobiny sody /zmiekcza mieso/ jak sa miekkie dodaje kostki rosolowej oraz pokrojona w cwiartki cebule oraz papryke w paseczkach, najlepiej w roznych kolorach. na koniec doprawiam maggi, sola, pieprzem oraz slodko-ostrym chili w plynie. zalewam gesta smietana, posypuje pietruszka. nie dodaje maki. swietnie smakuje z kopytkami. mozna tez podawac z gotowanymi ziemniakami czy makaronem . uwaga : cebuli i papryki ma byc duzo.

Zgłoś 13.11.2010 ELIKA

Ja gotuję w garnku pod ciśnieniem i od chwili zagotowania wystarczy 45 min. na małym ogniu.A przepis jest prosty i bardzo smaczny.Wypróbowałam i wyszło wspaniale. Dziękuję ;o)

Zgłoś 05.10.2010 morena

przepis rewelacja,a ze mieszkam w hiszpani i tu nie ma smietany 18%wiec musiałam dac słodka,ale powiem cos pysznego..

Zgłoś 04.06.2012 Przemek

Moj ukochany chlopak ,rowniez uwielbia zoladki ,dzisiaj z tego przepisu robie po raz pierwszy ,mam nadzieje ze bedzie pyszne.

Zgłoś 22.11.2011 urmika

Ja dodaję 2 małe marchewki,pokorojone w kostkę oraz 4 pieczarki,przesmazone z cebulką na patelni. Pycha!

Zgłoś 01.02.2012 rene

Przepis prosty ale super,tylko ja dodałem jeszcze pieczarki i dużo cebulki i gotowałem tak długo aż cebula sie rozpadła.

Ciekawe tylko czy żonce będzie smakować ?

Pozdrawiam

... Pokaż więcej

Przepis prosty ale super,tylko ja dodałem jeszcze pieczarki i dużo cebulki i gotowałem tak długo aż cebula sie rozpadła.

Ciekawe tylko czy żonce będzie smakować ?

Pozdrawiam

Zgłoś 17.02.2012 Nikt

Skończcie z tymi zdrobnieniami w tekstach przepisów.Żałosne.

Zgłoś 30.04.2012 ryszard

łatwy i wspaniały przepis.