Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Gulasz z żołądków

04.02.2009

Od kiedy mięs na rynku w bród, rzadko korzystamy z dawnych przepisów zamieniających tak zwane podroby w pyszne mięsne dania. Jednym z tradycyjnych przepisów jest gulasz z kurzych żołądków, które potrafią smakować jak najlepsza cielęcina. Warto żołądki zareklamować, bo w przeciwieństwie do innych zwierzęcych wnętrzności nie gromadzą w sobie toksyn i po niewielkiej obróbce są bardzo zdrowe i pożywne.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
815 złprosty90 min.średnia

Składniki:

1 kg oczyszczonych kurzych żołądków,
1 duża cebula,
1 łyżka smalcu,
sól, pieprz i ostra papryka.

Jak przyrządzić?

Żołądki myjemy, doczyszczamy i kroimy, tylko te większe, na pół.

Gotujemy w garnku wodę i kiedy będzie wrzała, wrzucamy mięso.

Po około 5 minutach na powierzchni wytworzy się piana.

Odlewamy wodę i płuczemy żołądki w ciepłej wodzie.

Przekładamy je do czystego garnka i zalewamy taką ilością wody, by jej powierzchnia przykrywała kawałki mięsa.

Całość wstawiamy na mały ogień.

W międzyczasie kroimy cebulę w dużą kostkę i smażymy ją przez chwilę na smalcu.

Dodajemy ją do garnka wraz z solą, pieprzem i ostrą papryką.

Gotujemy do miękkości, mniej więcej godzinę.

Jak podawać?

Gulasz z żołądków jest uniwersalny - pasuje do ryżu, makaronu, ziemniaków i prawie wszystkich kasz.

Najlepszym zaś dodatkiem są ogórki kiszone i kiszona kapusta.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.11.2009 Oskar77

PROŚCIEJ - SMACZNIEJ i NIE DODAWAĆ CEBULI!

1 litr wody i ze 3 kostki rosołowe,

1kg opłukanych żołądków,

mąka i śmietana do zaprawienia

duża ilość koperku,

albo ... Pokaż więcej

PROŚCIEJ - SMACZNIEJ i NIE DODAWAĆ CEBULI!

1 litr wody i ze 3 kostki rosołowe,

1kg opłukanych żołądków,

mąka i śmietana do zaprawienia

duża ilość koperku,

albo oprócz koperku można dodatkowo 2 -5 łyżeczek chrzanu tartego ze słoiczka

Gotujemy żołądki do miękkości w bulionie (możemy obgotowane pokroić drobniej), dodajemy mąkę ze śmietaną na sam koniec dużo koperku, ewentualnie też chrzanu.

jak coś to sól i pieprz dla kosmetyki smakowej.

BĘDZIE PYSZNIE!

Zgłoś 08.12.2009 smile

Ja ostatnio zrobiłam żołądki duszone w winie z czerwoną cebulką, czosnkiem i ostrą papryczką. Mąż był zachwycony !

Zgłoś 13.10.2009 Tim

Mniami, serio mówię, Mniami. Żołądeczki pyszna sprawa. Polecam i życzę smacznego. Pozdrawiam, kucharz z miłości do gotowania.