Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Gulaszowa z Balatonu

Tekst i foto Spanker 06-02-2010

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
ok. 5 litrów-prosty60 min.-

Składniki:

1 kg mięsa wołowego (może być wieprzowe jeśli ktoś woli), 7-8 średniej wielkości ziemniaków, 3 duże cebule, 150 g koncentratu pomidorowego, 3 łyżki musztardy sarepskiej, mielona papryka ostra i słodka, sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

Mięso kroimy na drobniejsze kawałki i podsmażamy ma patelni, zarumienione mięso przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w krążki i podsmażamy na tym samym tłuszczu co mięso, zeszkloną cebulę przekładamy do garnka z mięsem, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy już mięso będzie miękkie, wrzucamy do garnka obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, dodajemy koncentrat pomidorowy i do smaku musztardę. Zupa powinna być ostra, mieć wyrazisty smak i gęstszą konsystencję. Najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień po ugotowaniu.

Uwagi:

Jest to przepis na zupę gulaszową dla smakoszy, w której nie ma zbędnych składników (takich egzotycznych jak kukurydza czy pieczarki, które są składnikami niektórych zamieszczonych tu przepisów. Nie dodaje się również świeżej papryki ani innych dodatków nie wymienionych w przepisie). Przepis jest autorski, dochodziliśmy do niego metodą prób i błędów wielokrotnie eksperymentując z różnymi składnikami i ich proporcjami dążąc do idealnego smaku. Punktem wyjścia był smak zupy gulaszowej serwowanej w nieistniejącej już szczecińskiej restauracji Balaton, gdzie zupę podawano w podgrzewanych kociołkach. Nasz przepis zapewnia identyczny smak. Życzymy smacznego.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.01.2011 portowiec

chodziłem do Balatonu na zupe...

Zgłoś 28.04.2011 Spanker

Widzę, że niektórzy mają kłopoty ze zrozumieniem prostego tekstu. Nigdzie nie jest napisane, że należy gotować 60 minut. Tyle czasu zajmuje cała operacja. Łącznie z przygotowaniem składników, ob... Pokaż więcej

Widzę, że niektórzy mają kłopoty ze zrozumieniem prostego tekstu. Nigdzie nie jest napisane, że należy gotować 60 minut. Tyle czasu zajmuje cała operacja. Łącznie z przygotowaniem składników, obraniem cebulki, pokrojeniem mięsa i innymi niezbędnymi działaniami. Jeśli komuś uda się to zrobić szybciej, to może na koniec umyć naczynia i ten czas doliczyć. Pozdrawiam wszystkich, którym smakowało.

Zgłoś 10.04.2011 krystyna

Jak to mozliwe ze czas przgotowanie 60 minut.Wolowina po takim czasie gotowania twarda jest ja kamien.

Zgłoś 03.10.2013 tomek

Chciałbym się spytać ile wody należy użyć i ile mniej więcej mielonej papryki (ostrej oraz słodkiej) należy dodać. Dziękuje za pomoc.