Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Gulaszowo-grzybowa ze smaczkami

Tekst i foto Nana 24-09-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
420 złśredni40 min.średnio dużo

Składniki:

- 1 kg karkówki (lub innego podobnego mięska),
- 2 duże cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- olej,
- przyprawy (zwł. bazylia, prowansalskie, papryka),
- 2 kieliszki białego winka,
- 40 dkg fasolki szparagowej,
- 4 ziemniaki,
- 1/2 kg pieczarek,
- boczniaki (tackę lub jeśli luzem ok. 40 dkg),
- 1 czerwona papryka,
- 1 zielona papryka,
- 1 żółta papryka.

Jak przyrządzić:

Mięsko umyć, pokroić w gulaszowe lub ciut większe kawałki, obierając z błon. Na rozgrzaną patelnię wlać olej, podsmażyć pokrojone z półtalarki cebule. Wrzucić zmiażdżony lub posiekany czosnek. Podkręcić ogień, dorzucić mięso, energicznie mieszać obsmażając mięsko dokładnie. Po chwilce wlać dwie szklanki wody i niech się to dusi bez przykrycia na małym ogniu jakieś 15 min.
W tym czasie obrać i pokroić w kosteczkę ziemniaki, fasolkę obrać z końcówek, przekroić na pół - wrzucić to razem do garnuszka z osoloną wodą na ok. 10 min.
Podduszonę mięso z cebulką i czosnkiem przerzucić do gara, znów dolać szklankę wody oraz całość pokrojonych w ćwiartki pieczarek. Dodać ugotowaną fasolkę i ziemniaki. Na patelni, na tłuszczu od mięsa podsmażyć pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokruszone boczniaki.
Wrzucić to do mięska, wlać wino, dodać przyprawy i niech dochodzi jeszcze z 10 min.

Potrzebne przybory:

Garnek mały i duży, patelnia.

Jak podawać?

W michach, z chlebkiem (mogą być grzanki) posmarowanym masłem.

Uwagi:

W zależności od ilości płynów wychodzi gulasz lub zupa - esencjonalna, pyszna, uwielbiana u mnie w domu.
Ew. można w trakcie wyjąć mięso, wszystko inne zmiksować i do tego kremu wrzucić mięsko z powrotem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.09.2004 Nana

Co nie starczylo odwagi na popis? Tumanie!!!

Zgłoś 13.10.2004 gremi

Jakas przecudaczna zupa

Zgłoś 15.10.2004 Nana (ta prawdziwa, a nie ta w komentarzu powyżej)

ale za to przepyszna...

Zgłoś 16.04.2005 RodrigeZ

powiem tak - żonka zrobiła nie zagłębiając się w kolory papryki niezłe - jak macie duży garnek to można na 3 dni zrobić ... PYCHA

Zgłoś 28.01.2005 Jovanka

Zupa jest rewelacyjna, sama taką gotuję! Polecam wszystkim.

Zgłoś 28.01.2005 jola

pycha.

Zgłoś 29.03.2005 Bartolini Bartłomiej

zupka pychotka,tylko to wino wolałem wypić...

Zgłoś 04.06.2005 magda

zupa zawalista wlasnie takiej szukalam , a te glupie komentarze to chyba od tych co nie umieja gotowac i ... dzieki

Zgłoś 16.01.2006 piciu

może to być niezłe jedzonko

Zgłoś 23.03.2006 asiola

ZUPKA SUPER!!!