Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Gyros a la Jaruś

Tekst i foto Jaruś 10-12-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6-1015 złprosty40 min.?

Składniki:

3 piersi kurczaka, kapusta pekińska, kukurydza z puszki, 2 cebule, ogórki konserwowe (mniej więcej półlitrowy słoik), keczup łagodny lub ziołowy Kotlin, majonez dekoracyjny Winiary, przyprawa gyros, olej.

Jak przyrządzić:

Piersi kurczaka myjemy i czyścimy, usuwając wszelkiego rodzaju niechciane elementy typu błonki czy tłuszcz. Kroimy na drobne, mniej więcej półtoracentymetrowe kawałeczki i zasypujemy je przyprawą. Ja sypię całą paczkę na 3 piersi, ale dla niektórych może się wydać to zbyt pikantne. Odstawiamy na jakiś czas, aby mięso przeszło przyprawami. Można wsypać przyprawę od razu na patelnię, gdy smażymy mięso, ale wtedy tak nie przejdzie. W międzyczasie kroimy cebulę i ogórki w drobną kostkę i mieszamy ze sobą. Siekamy drobno kapustę. Mieszamy majonez z keczupem, robiąc sos. Co do proporcji - własna inwencja twórcza. Każdy lubi inaczej. Gdy mięso już troszkę poleży, smażymy je delikatnie na patelni, aby nie było twarde ani gumowe i nabrało ładnego koloru. Ok. 25 minut w zupełności powinno wystarczyć. I teraz najlepsza część. Bierzemy jakąś miseczkę i na dno kładziemy całe mięso. Smarujemy je sosem. Na sos - kukurydza. Na kukurydzę sos. Na sos - ogórki z cebulą i znowu sos i na to wszystko kapusta. Uwaga! Mięso nie może być zbyt gorące, ponieważ majonez może się ściąć. Nigdy mi się to nie zdarzyło, ale mojej znajomej, której poleciłem przepis, tak. Potrawa robi furorę na każdej imprezie. Polecam w 100%.

Potrzebne przybory:

deska, nóż, patelnia, mieszadełko do patelni, miska

Czas przygotowania:

Z uwagi na to, że mięso musi poleżeć, podałem tylko czas przygotowania samej potrawy.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.03.2007 smakuś

Zgłoś 12.02.2007 MARCELINA

PYSZNE , DZIĘKI ZA PRZEPIS

Zgłoś 11.12.2006 kata25

To jest naprawde pyszne!!!!!!!!!!!

Z tym ze moja mama dodaje jeszcze do tego warstwe pieczarek(pokrojonych w kosteczke i podsmazonych)

SMACZNEGO!!!!!!... Pokaż więcej

To jest naprawde pyszne!!!!!!!!!!!

Z tym ze moja mama dodaje jeszcze do tego warstwe pieczarek(pokrojonych w kosteczke i podsmazonych)

SMACZNEGO!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 06.02.2007 Pauliszon

Dzisiaj to zrobie:). Brzmi dumnie... nie powiem:))

Zgłoś 23.12.2006 aga

czy chodzi o podwójne piersi????????

Zgłoś 25.12.2006 Jaruś

Nie chodzi o pojedyncze. Ale im wiecej tym lepiej ;)

Zgłoś 11.01.2007 Japonka

smakowite!! to już wiem skąd mama wzięła ten przepis ;)

Zgłoś 06.01.2007 nie wazne

Aga gdyby chodzilo o podwojne to Jarus by to napisal :)

Zgłoś 15.06.2007 Jaruś

Chodzi o pojedyncze. Ale jak już tu ktos wspomniał - im więcej tym lepiej :)

Smacznego.

Zgłoś 07.11.2007 jowital

ja robie troszeczke inaczej! Mieso smaze i ukladam na dnie miski; pozniej warstwa cebulki, ogórka i na góre połowa sosu (2 małe jogurty nat. zmieszany z 6-8 łyżkami majonezu + 1-2 ząbki czosnku,... Pokaż więcej

ja robie troszeczke inaczej! Mieso smaze i ukladam na dnie miski; pozniej warstwa cebulki, ogórka i na góre połowa sosu (2 małe jogurty nat. zmieszany z 6-8 łyżkami majonezu + 1-2 ząbki czosnku, odrobina soli i pieprzu, mozna dodac tez koperek - ja to wszystko miksuję). Na warstwie sosu układam kukurydze czasami tez czerwona fasole, pomidory; na sam wierzch drobno pokrojona kapusta pekińska (mała) - najlepiej wczesniej zmiekczyc ja troche solą i na koncu polewany to resztą sosu. Jak dla mnie pycha. Nie dodaje ketchupu do sałatki, bo strasznie go nie lubie :)

Zgłoś 04.04.2008 Iga

Brzymi bardzo fajnie,ale jak to najlepiej podac??tak z miski?

Zgłoś 05.04.2008 kinia

Przepis wyglada na smaczny bardzo,ale chciałam zapytac jak to podac??

Zgłoś 08.04.2008 jola

to jest super salatka smakuje pysznie.

Zgłoś 15.05.2008 Tomek

mi to się wydaje że powinno sie to podawać z frytkami lub z zapiekanymi ćwiartkami ziemniaków a nawet z ryżem powinno smakować. Jutro testuje

Zgłoś 18.07.2008 Thoron

Danie robię w zasadzie tak samo, tyle, że z kurczakiem obchodzę się inaczej. Jak już podsmażę piersi na patelni zalweam je 1 szklanką wrzątku w której przez 5 min. "zaparzałam" przypra... Pokaż więcej

Danie robię w zasadzie tak samo, tyle, że z kurczakiem obchodzę się inaczej. Jak już podsmażę piersi na patelni zalweam je 1 szklanką wrzątku w której przez 5 min. "zaparzałam" przyprawę Gyros pod przykryciem. wszystko razem się gotuje na patelni, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Wtedy mięso wydaje się być bardziej kruche i chyba po prostu lepsze. Dalej robię identycznie jak w przepisie. Jest wyśmienite!