Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Halibutos los Wypasos

Tekst i foto dragonfly_olga 10-08-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprostyok. 20 min.średnia

Składniki:

Halibut świeży lub mrożony (dzwonka najprawdopodobniej),
natka pietruszki,
odrobina kolendry i rozmarynu,
oliwa z oliwek lub olej,
cebula,
cytryna,
masło,
sól,
pieprz (zwykły lub cayenne),
czosnek (niekoniecznie),
troszkę vegety (niekoniecznie).

Jak przyrządzić:

Halibuta rozmrozić, umyć w zimnej wodzie i odsączyć. Lekko posmarować oliwą z oliwek lub olejem (najlepiej użyć w tym celu pędzelka do oleju). Natrzeć solą, pieprzem i ziołami.
Rybę ułożyć na folii aluminiowej (posmarowanej masłem) razem z posiekaną w tzw. piórka cebulą (piórka: nie do końca półplasterki). Pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku sypiemy razem z cebulą. Cebulę i czosnek posypujemy solą i pieprzem cayenne lub vegetą. Zamykamy folię tak, by łatwo można było ją otworzyć...
Tak przygotowaną rybę kładziemy na ruszcie. Pieczemy, co jakiś czas zaglądając i sprawdzając jej stan. Kiedy zauważymy, że ryba nam dochodzi, otwieramy na chwilkę nasz pakunek i tak zostawiamy, by trochę mocniej się podpiekła...
Zabieramy rybę z rusztu. Układamy na talerzu, cebulę z czosnkiem wysypujemy w jednym miejscu. Na rybie układamy ładną gałązkę pietruszki (w celach dekoracyjnych raczej) i dwa półplasterki cytryny.

Potrzebne przybory:

Folia aluminiowa, ruszt, szczypce do ściagnięcia ryby z grilla.

Uwagi:

Dobrze smakuje z frytkami, lekkimi sałatkami lub surówkami i sosem czosnkowym. Dla bardziej dbających o linię polecam zamiast frytek pieczywo z grilla z masłem czosnkowym.

Jeżeli pogoda popsuje nam plany związane z grillem, to przyprawioną rybę wystarczy upanierować i usmażyć w oleju na patelni. Też jest pyszna.

Czas przygotowania:

Zależy od ciśnienia atmosferycznego ( czyli od wielkości płomieni) i wysokości rusztu nad rozżarzonymi węgielkami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.08.2005 Devil Marcin

Hmm...brzmi bardzo apetycznie, musze kiedyś spróbować:) Uwielbiam ryby ale nie jadłem nigdy żadnej z Grila:)

Zgłoś 19.08.2005 Miodek

Pyszotka!Wczoraj grillowałem i zrobiłem właśnie rybkę w ten sposób.Warto,naprawdę warto.Przepis pierwsza klasa!!!

Zgłoś 19.08.2005 dragonfly

Ja ostatnio zrobiłam w ten sposób inną rybkę... Grenadier... mmmm... każda rybka z grilla poprostu rozpada się w ustach... aha... jesli nie przepadamy za ziołami i doświadczeniami z nimi polecam... Pokaż więcej

Ja ostatnio zrobiłam w ten sposób inną rybkę... Grenadier... mmmm... każda rybka z grilla poprostu rozpada się w ustach... aha... jesli nie przepadamy za ziołami i doświadczeniami z nimi polecam również wypróbowaną zapewne mieszankę do potraw z grilla...

Zgłoś 25.01.2010 Goras

hmmm ... pycha ...

wiem bo jadlem i wcale nie musi byc z grilla, i wcale nie halibutos ale sposob zapiekania jest super dla kazdej rybki...

kocham Cie dragonfly!!!

Zgłoś 01.09.2010 los

Świeży halibut hahahaha, przecież to nie nasza ryba