Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Hamburger - historia prawdziwa

Tekst i foto Adaho 27-01-2010

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty20 min.-

Składniki:

Burger:
1 kg mięsa wołowego, 1 kostka masła, sól, pieprz.

Sos:
100 g majonezu, 100 g ketchupu, 50 g musztardy, 50 g dżemu z czarnej porzeczki (koniecznie).

Bułki do hamburgerów, ogórki konserwowe, pomidory świeże, cebula, sałata.

Jak przyrządzić:

Burgery:
Mięso wołowe zmielić lub posiekać i wyrobić (krótko) z masłem. Uformować burgery - ok. 1.5 - 2 cm grubości. W każdym zrobić na środku niewielkie wgłębienie aby podczas smażenia lub grillowania nie puchły do formy kuli:). Grillując lub smażąc na patelni posypujemy grubo mieloną solą i pieprzem.

Sos:
Mieszamy ketchup, majonez, musztardę i dżem z czarnej porzeczki. To tyle.

Bułki rozcinamy na pół i grillujemy (w domu podgrzewam je na tosterze) ok. 2 minuty. Nakładamy na spód bułki sos, potem sałatę, na to usmażonego burgera na burgera ponownie sos, plastry ogórków konserwowych, plastry pomidora (pomidora kroimy prostopadle do osi szypułki, nie wzdłuż, tak nie puszcza soku i ma ładniejszy wygląd :) oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przykrywamy gorącym wieczkiem bułki. Można hamburgera tuningować grillowanym bekonem i plasterkiem sera. Podawać z frytkami (najlepiej z ziemniaków a nie z torebki) i sałatką Coleslaw. Ja dodaję jeszcze parę butelek schłodzonego piwa.
Tak to robiliśmy w Houston, więc jeśli ktoś ma jakiś problem...
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 01.02.2010 ela

ciekawie wyglada)

Zgłoś 01.02.2010 GaGa

Rewelacja! Robię jutro! Mniam!!! :)

Zgłoś 23.12.2010 Adaho

o rzeszty >> masło jest po to aby w początkowej fazie trzymało mięso w kupie - potem i tak na grilu się trochę wytapia ale hamburger pozostaje w całości - uważam to za lepszy pomys... Pokaż więcej

o rzeszty >> masło jest po to aby w początkowej fazie trzymało mięso w kupie - potem i tak na grilu się trochę wytapia ale hamburger pozostaje w całości - uważam to za lepszy pomysł niż dodawanie jajka czy (o zgrozo!) wymoczonej buły :P

Zgłoś 06.10.2010 o rzeszty

tuningowac? coz za slownictwo :D :D pierwszy raz slysze, zeby mieso na hamburgery mieszac z czymkolwiek, np. z maslem, ale jestem w stanie uwierzyc, ze niektorzy ludzie tak robia ;) szczegolnie ... Pokaż więcej

tuningowac? coz za slownictwo :D :D pierwszy raz slysze, zeby mieso na hamburgery mieszac z czymkolwiek, np. z maslem, ale jestem w stanie uwierzyc, ze niektorzy ludzie tak robia ;) szczegolnie w houston :D :D