Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Hamburgery Piotrowskich

Tekst i foto Sieniatorrr 01-12-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
dowolnie? złprosty30 min.ktoś to jeszcze liczy!???!

Składniki:

-wołowina mielona
-jajo
-bułka tarta
-cebula
-czosnek
-pieprz
-sól
-pomidory
-sałata
-jogurt naturalny
-majonez
-ew. keczup (ble)
-bułki-polskie, duze w kaształcie "dupki", bez ulepszaczy i innych syfexów

Jak przyrządzić:

1. Robimy kotlety:
-mięsko mieszamy z: jajkiem, czosnkiem, cebulą, solimy i pieprzymy, dodajemy bułke tartą i wyrabiamy.
Kiedy osiągniemy konsystencję pozwalającą na wrzut kotlecików na grilla formujemy je w hamburgery.

2. Robimy sos:
Do jogurtu (150-200g) dodajemy stołową łyżkę majonezu, czosnek, sól i pieprz ew. szczypiorek drobno posiekany, ale wtedy nie posypujemy pomidorków cebulą!

3. Kroimy pomidorki, siekamy sałątę -najlepiej lodową, kroimy cebulkę, ew. szczypiorek.

Robimy Hamburgera:
-kotlety grillujemy,
-bułki grillujemy(po 5 sekund z każdej strony, przyciskając lekko łopatką do rusztu, najlepiej do płyty)

Jak podawać?

Na talerzu, ze śliniakiem!

Uwagi:

rada:
Nie przeginajcie z sosem.
Nie używajcie keczupu, chyba ze jestescie uzależnieni: -(

Bon Apetit

PS
Przepis zawdzięczamy moim przyjaciołom, których wygnało na pustynię.
POZDRAWIAM ICH SERDECZNIE

Czas przygotowania:

Kotlety robic tak zeby nie wyschły! - kilka minut na dobrze rozgrzanym grillu!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.12.2004 Piotrowscy

Do sosu mozna jeszcze dodac posiekany koperek.

Pozdrawionka z pustyni dla autora przepisu. Dzieki!!!!

Zgłoś 15.03.2005 ola

Zgłoś 19.02.2006 gajka

to są zwykłe mielone ,które sie nie nadają na griala, bo się lepią.Na 1kg mielonej wołowiny,2 duże cebule uduszone na 2łychach smalcu ,do tego2,5 szkl uotowanej zmielonej soji jub granul... Pokaż więcej

to są zwykłe mielone ,które sie nie nadają na griala, bo się lepią.Na 1kg mielonej wołowiny,2 duże cebule uduszone na 2łychach smalcu ,do tego2,5 szkl uotowanej zmielonej soji jub granulat sojowy namoczyny w wodzie. masę przyprawiamy magiii czarnym pieprzemi to wszystko. nic się nie rozwala i nie przywiera ,bo ruszt smarujemy pędzelkiem olejem

Zgłoś 20.07.2005 Kaja

Co nalezy zrobic,zeby kotlety nie przyklejaly sie do rusztu?ja probowalam juz i folii aluminiowej i tylko samego rusztu i zawsze sie przyklejaja,pozdrawiam

Zgłoś 15.08.2005 galaxy

albo kotlety przed położeniem posmarować oliwą albo ruszt posmarować oliwą (pędzelek mały wskazany) i kłaść kotlety napewno sie nie przywrą

Zgłoś 24.08.2005 Masturbator

Zrobilem i nie moge tego zezrec nie wiem co mam robic boje sie tego dotknac Pomozcie!!!!

Zgłoś 02.09.2005 ania ffm

a ja bym sie chciala dowiedziec jak smakuje ten sos, bo mam jutro mala imprezke z robimy chamburgery a nie mam pom yslu na sos

pozdrawiam

Zgłoś 11.01.2006 Martana

Hehe, wszystkim wszystko przywiera a moze by tak raz w zyciu pojsc po rozum do glowy i umyc powierzchnie na ktorej grillujemy, czy to patera czy druciki... Poza tym przepis mi sie podoba, jest k... Pokaż więcej

Hehe, wszystkim wszystko przywiera a moze by tak raz w zyciu pojsc po rozum do glowy i umyc powierzchnie na ktorej grillujemy, czy to patera czy druciki... Poza tym przepis mi sie podoba, jest komercyjny, amerykanski i bardzo ostatnio la mode;)

Zgłoś 05.05.2006 Hubert

ja mam dla was lepszy pomysł pójdźcie do MC,DONALD i tam kupcie hamburgera

Zgłoś 16.07.2006 lysy19

jestem za. powinnismy sami robic hamburgery ,to nas taniej wynosi i wiemy co jemy.

Zgłoś 27.04.2007 ISSIA

NIC NIE POWIEM BO NIEJADŁAM! JEST DZIŚ 27 KWIECIEŃ 2007 I JEST PIOTEK A JA JUTRO W SOBOTE ROBIE Z RODZICAMI GRILA NA TARASIE! TO SPRÓBUJE TO ZROBIC

Zgłoś 25.07.2008 Kucharz Informatyk

Zrobilem i prosze o POMOC!!!Tego cholerstwa ani nie da sie zeżreć ani odkleić od patelni. Smaruje olejem, smalcem a to gówxo przylepiło się jakbym super-glue smażył! Diabli mnie już biorą.

... Pokaż więcej

Zrobilem i prosze o POMOC!!!Tego cholerstwa ani nie da sie zeżreć ani odkleić od patelni. Smaruje olejem, smalcem a to gówxo przylepiło się jakbym super-glue smażył! Diabli mnie już biorą.

Zgłoś 19.09.2009 edzia

a nie lepiej troche obsmazyc te kotlety,a potem połozyc na grilu,zeby przeszły jego zapachem? wtedy chyba sie nie przyklei:)

pozdrawiam wszystkich.