Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Hamburgery warzywno-fasolowe

Tekst i foto anna 18-02-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty50 min.niska

Składniki:

2 szklanki fasoli Kidney lub ciecierzycy, 1 szklanka kabaczka, 1 marchew, 1/2 cebuli, 1/2 szklanki bulionu, 1 łyżka świeżych lub sproszkowanych ziół (kolendra, szałwia, tymianek, bazylia, imbir, natka pietruszki, mięta, czosnek), 1/2 szklanki brązowego ryżu, pestki słonecznika, 4 pełnoziarniste bułki.

Jak przyrządzić:

Fasolę namoczyć na parę godzin, ugotować. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę i ugotować na parze. Ugotować ryż. Wszystko przestudzić. Rozgnieść fasolę, domieszać pozostałe składniki i uformować kotlety. Piec przez 25 minut w temperaturze 200 stopni, aż się zarumienią. Przekroić bułki, włożyć kotleciki do środka i podpiekać jeszcze 5 minut.

Jak podawać?

Najlepiej zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Uwagi:

Kotleciki smakują też wyśmienicie z sosem z awokado.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.