Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Hawajski kurczak

Tekst i foto Narjess 28-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
420 złśredni30 min.niska

Składniki:

Cztery filety z piersi kurczaka,
puszka ananasa w plastrach,
dwa małe kalafiory romanesco (zielone),
zioła prowansalskie,
sos słodko-kwaśny ostry lub łagodny - wedle gustu,
opcjonalnie wiórki kokosowe

Jak przyrządzić:

Mięso zbić i posypać ziołami prowansalskimi (opcjonalnie można też dodać wiórki kokosowe). Gotować na parze ok. 25 min. Pod koniec gotowania położyć na każdej piersi plasterek ananasa.
Kalafior gotować na parze ok. 15 min. Po ugotowaniu podzielić na połówki.
Kurczaka polać sosem lub podać sos osobno.

Jak podawać?

Filet położyć na talerzu, na nim plasterek ananasa, obok kalafior. Można od razu polać sosem słodko-kwaśnym lub podać sos na stół.

Uwagi:

Wiórków kokosowych można też użyć do posypania już po ugotowaniu kurczaka - można też nie używać ziół, jedynie samych wiórków.
Potrawę tę bardzo lubią dzieci.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.07.2006 Doti

Może zrobię...:) ale sam przepis brzmi zachęcająco:) nie jestem tylko przekonana co do tych wiórek....

Zgłoś 11.11.2008 m

Jadłam wersje z wiórkami i mimo iz ich nie lubie to w polączeniu z tym daniem to poprostu pychotka :)