Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Hawryłki

Tekst i foto Fredziszczonka 17-09-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
-7 złprosty15 min.-

Składniki:

ser biały, mięta (świeża), sól, pieprz, śmietana 18%, oliwa z oliwek, liście sałaty.

Jak przyrządzić:

30 dag sera białego rozdrabniamy w miseczce, dodajemy posiekaną świeżą miętę (pół garści) do tego soli i pieprzu według uznania, ale musi być ostre, na koniec śmietana 2 łyżki. Łączymy razem wszystko. Formujemy małe kuleczki i układamy na liściach sałaty, polewamy delikatnie oliwą z oliwek.

Potrzebne przybory:

Miska, tłuczek do ziemniaków.

Uwagi:

Świetne do piwka, ale na śniadanie też rewelacja. Danie to pochodzi prawdopodobnie z kuchni łemkowskiej... oliwa z oliwek to udoskonalenie, bo w starym przepisie polewane były słoniną stopioną ze skwarkami (bleeee)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.