Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Hinduskie curry z kurczaka

Tekst i foto Zuza Gałuszka 11.03.2013

Samodzielne przygotowanie pasty curry wciąga. W ofercie polskich sklepów można znaleźć wiele niesamowitych przypraw składających się na curry. A bazą jest zmiażdżony w moździerzu czosnek i korzeń imbiru. Jeśli więc macie w domu to starodawne urządzenie, przyrządzenie pasty curry stanie się proste i super szybkie. Do potrawy można dodać mleko kokosowe albo kokosowy tłuszcz, śmietankę lub wiórki. Smak będzie łagodniejszy, a aromat niesamowicie kuszący.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
620 złśredni60 min.średnia

Składniki:

6 udek kurzych,
1 łyżeczka soli,
1 łyżka kurkumy,
1 łyżka mąki,
4 łyżki oleju,
1 duża cebula,
4 ząbki czosnku,
5 dag świeżego korzenia imbiru,
2 papryczki chili,
3 łyżeczki nasion kolendry,
2 łyżeczki kuminu,
2 łyżeczki garam masala,
1 łyżeczka cynamonu,
1 puszka pomidorów bez skóry,
½ szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki),
3 łyżki mleka kokosowego,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Mąkę mieszamy na talerzu z solą i kurkumą.

Oczyszczone udka panierujemy w tej mieszance i obsmażamy na oleju przez kilka minut z każdej strony.

Udka przekładamy do dużego rondla.

Cebule kroimy na kawałki i obsmażamy w tłuszczu po kurczaku.

Ją także przekładamy do rondla.

W moździerzu gnieciemy najpierw przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir a następnie wszystkie przyprawy (chili, kolendra, kumin, garam masala, cynamon, pieprz).

Powstałą pastę dodajemy do garnka, dolewamy 3 łyżki wody, bulion i pomidory z puszki i całość mieszamy, podgrzewamy.

Gdy się zagotuje, wkładamy udka i dusimy ok. 45 minut.

Pod koniec duszenia dodajemy mleko kokosowe, mieszamy.

Jak podawać?

Podajemy z ryżem w towarzystwie jogurtu z niewielką ilością posiekanych świeżych ogórków.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.04.2013 smakoszka

Jak potrawa jest odjazdowa,tylko zajmuje więcej czasu ,to żaden gość się nie odzywa. Niech posmaży i spróbuje.Smacznego

Zgłoś 18.06.2013 gość

Slam dunkin like Shqaullie O'Neal, if he wrote informative articles.

Zgłoś 18.06.2013 gość

I have been so bwidelered in the past but now it all makes sense!

Zgłoś 18.06.2013 gość

This is way bteetr than a brick & mortar establishment.

Zgłoś 18.06.2013 gość

This piece was a liefajcket that saved me from drowning.

Zgłoś 10.04.2014 a556677_ba

asdsa ddqw dqw qw dq qw d