Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Hiszpańska zupa z pomidorami i z czosnkiem

Tekst i foto martaaa 16-02-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-5? złprosty30 min.?

Składniki:


1 duża cebula pokrojona w cienkie plasterki,
4 rozgniecione lub posiekane ząbki czosnku,
2 duże ziemniaki pokrojone w cienkie półplasterki,
40 dag pomidorów z puszki (ewentualnie świeże pomidory lub koncentrat),
1 litr wywaru z jarzyn (może być kostka),
2 łyżki oliwy,
1 łyżeczka papryki w proszku (ostrej),
1 łyżeczka listków tymianku lub pół łyżeczki suszonego,
2-3 łyżki mąki,
sól i pieprz

Jak przyrządzić:


W dużym rondlu rozgrzać oliwę, włożyć cebulę, czosnek, ziemniaki, wsypać paprykę. Podsmażać na średnim ogniu przez 5 minut, mieszając. Cebula powinna się zeszklić, a nie zrumienić. Dodać pomidory i tymianek, wlać wywar, przykryć rondel i gotować wszystko na małym ogniu 15-20 minut. Ziemniaki muszą być miękkie. W kubku rozmieszać mąkę z wodą i wlać do zupy. Gotować parę minut, żeby zupa zgęstniała. Ewentualnie przyprawić do smaku.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Podawać posypaną odrobiną świeżego lub suszonego tymianku.

Uwagi:


Bardzo smaczna zupka, jak ktoś lubi czosnek. Mniam, mniam. Smacznego.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.02.2006 jolcia

te ziemniaczki to smazymy jak frytki czy normalnie gotujemy

Zgłoś 28.02.2006 martaaa

Wszystko dokładnie jest napisane. Na rozgrzana oliwę wrzucić cebulę, czosnek i ziemniaki. Wszystko to PODSMAŻAĆ mieszając( 5 minut). Później wlewa się wywar. Powodzenia.

Zgłoś 02.05.2006 -Weronika-

Bardzo szybka, prosta, a przede wszystkim pyszna zupka:)

Zgłoś 25.06.2006 m_onk

Rewelacyjna... pyszna... polecan wszystkim!!!! pozdrawiam!!!

Zgłoś 16.07.2006 aaniusia

Właśnie zjadłam tą zupkę i jestem zachwycona! Przepyszna pomidorowa, pikantna jak lubię i z ziemniaczkami. Mniam. Więcej takich przepisów proszę.

Zgłoś 20.07.2006 ena

Naprawdę smaczna!

Zgłoś 03.08.2006 zg4gusia

czy ta zupka bedzie dobra z ryzem??zamiat ziemniaczkow?? a pomidorki swieze od razu do garnka, czy na patelni??

Zgłoś 03.08.2006 martaaa

Pomidory odrazu do garnka. A czy będzie dobra z ryżem? Nie próbowałam, ale w sumie tradycyjna pomidorowa z ryżem jest ok, więc może ta też będzie dobra.

Zgłoś 09.10.2006 Gugunia

Właśnie pichci mi się w garncu i pachnie niesamowicie! Już ostatnia faza... Za chwile będę zajadać. Bardzo prosty przepis, no i smak fantastyczny! Dziękuję i polecam gorąco wszystkim :)

... Pokaż więcej

Właśnie pichci mi się w garncu i pachnie niesamowicie! Już ostatnia faza... Za chwile będę zajadać. Bardzo prosty przepis, no i smak fantastyczny! Dziękuję i polecam gorąco wszystkim :)

Zgłoś 14.11.2006 Weterano

zupka PYCHA proponuje dac pol lyzeczki ostrej papryki a dodac jeszcze troche papryki chili :D normalnie pieklo i niebo w gebie zarazem :D zajadac zajadac

Zgłoś 05.11.2006 Gosia

Pycha :D:D I łatwo sie robi. Jedyny minus to to ze teraz jestem terroryzowana przez braci i chlopaka zeby ją robic jak najczesciej, wiec i dzis stoje za garami... Dobrze ze nie zajmuje to duzo c... Pokaż więcej

Pycha :D:D I łatwo sie robi. Jedyny minus to to ze teraz jestem terroryzowana przez braci i chlopaka zeby ją robic jak najczesciej, wiec i dzis stoje za garami... Dobrze ze nie zajmuje to duzo czasu ;))) Pzdr

Zgłoś 11.01.2007 Bartol

Ja spróbuje dodać do tego jeszcze kiełbaske chorizo,mam nadzieje że będzie super;)

Zgłoś 22.03.2007 Dominika

Ta zupka to mistrzostwo świata! PRZEWSPANIAŁA ! leciutko przepis zmodyfikowałam dodając do niej na końcu kawałeczki mięska z wcześniej ugotowanego wywaru i odrobinę bazyli . Od tej pory to jest ... Pokaż więcej

Ta zupka to mistrzostwo świata! PRZEWSPANIAŁA ! leciutko przepis zmodyfikowałam dodając do niej na końcu kawałeczki mięska z wcześniej ugotowanego wywaru i odrobinę bazyli . Od tej pory to jest moja ulubiona zupka :D :P :* :)

Zgłoś 11.07.2011 Sabina

Wczoraj zrobiłam tą zupkę ze świezymi pomidorami, dałam więcej czosnku niż w przepisie bo my jestesmy czosnko-wyżeraczami :D I według mnie tą zupę trzeba dośc dobrze posolić i wtedy jest rewelac... Pokaż więcej

Wczoraj zrobiłam tą zupkę ze świezymi pomidorami, dałam więcej czosnku niż w przepisie bo my jestesmy czosnko-wyżeraczami :D I według mnie tą zupę trzeba dośc dobrze posolić i wtedy jest rewelacyjna, u nas na koniec na talerz z zupą dodawalismy starty ser żółty - rewelacja - w domu się objadalismy a co ważne ta zupa jest zdrowa :)

Zgłoś 27.12.2010 justyna

Szczerze mówiąc zupka pycha ale dla dzieci to nie bardzo bo za ostra ale jak się nie doda papryki to nawet dzieciom smakuje.Naprawdę pychota

Zgłoś 19.02.2008 misia

po samym przeczytaniu slinka leci. Jutro gotuje!!!!!!!!!!!

Zgłoś 20.02.2008 dud1982

Niech mnie kule bija. Wstaje od komputera i biegne gotowac. Niech ktos trzyma za mnie kciuki.

Zgłoś 26.02.2008 mako83

zupa faktycznie super, orginalny smak nadaje jej tymianek, Tylko uwazalabym na te "lyzeczke papryki ostrej" - nastepnym razem dodam jej troche mniej, bo zupka byla faktycznie dobrze pi... Pokaż więcej

zupa faktycznie super, orginalny smak nadaje jej tymianek, Tylko uwazalabym na te "lyzeczke papryki ostrej" - nastepnym razem dodam jej troche mniej, bo zupka byla faktycznie dobrze pikantna:)

Zgłoś 15.12.2009 kasia

zupka super! ja dodaje oliwki lub kapary pod koniec- rewelacja. kiedys dodalam krewetki to w ogole byla bomba. pycha!

Zgłoś 27.01.2010 pablo

przepis super,czesto gotuje ta zupe,dodatkowo mozna dodac podmazonego miesa mielonego lub wedzonej kielbasy pokrojonej w kostke,wtedy wymiata :) dzieki za przepis,pozdrawiam serdecznie