Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Hiszpański kurczak

Tekst i foto Han 25-09-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-5 porcji? złprosty50 min.?

Składniki:

- 3-4 nogi lub 8 udek z kurczaka (moga byc bez skory),
- pęczek zielonej cebulki,
- maly peczek taragonu lub wloskiej zielonej pietruszki,
- 1 lub 2 szklanki bialego wytrawnego wina,
- duza puszka pokrojonych pomidorow,
- maka,
- sol, pieprz, czerwona paryka (moze byc ostra),
- oliwa z oliwek,
- slodka smietana,
- bialy ryz.

Jak przyrządzić:

W duzym garnku rozgrzac oliwe z oliwek. Przygotowac panierke dla kurczka mieszajac make z pieprzem, sola i papryka. Obsypac tym kurczka i wlozyc na goracy olej. Podsmazyc az kurczak bedzie mial zloty kolor i nie bedzie rozowy w srodku. Kiedy gotowy, wyjac z garnka na talerz. Nastepnie wrzucic pokrojona zielona cebulke i taragon lub zielona pietruszke i podsmazyc okolo 1 minute. Wlac polowe szklanki bialego wina i odparowac sos do polowy. Teraz nalezy dodac puszke pomidorow i wlac reszte wina. Odparowac znowu wino i dodac kurczaka. Mozna dolac wody tak zeby kurczak by tylko pokryty sosem (nie za duzo poniewaz sos musi zgestniec). Gotowac okolo 30 minut.
Po ugotowaniu odstawic z ognia i doprawic do smaku sola i papryka. Dodac szklanke slodkiej smietanki i dobrze wymieszac.

Jak podawać?

Podawac na luzku z bialego ryzu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.11.2003 mario

potrawa pewnie pyszna ale Panie kuchmistrzu lóżku pisze się w tem sposób a nie tak jak ty to napisałeś,wstydż się.

Zgłoś 21.05.2005 Maryla

ang. tarragon to po polsku jest estragon

Zgłoś 23.02.2006 tronki

ty slim nie wiadomo co nie krytykuj tak bardzo bo ci tylu zabraknie to ze jadles taka potrawe to nie znaczy ze taz byla znakomicie przyrzadzona( moze smakowala dobrze). Jest wiele sposobuw na z... Pokaż więcej

ty slim nie wiadomo co nie krytykuj tak bardzo bo ci tylu zabraknie to ze jadles taka potrawe to nie znaczy ze taz byla znakomicie przyrzadzona( moze smakowala dobrze). Jest wiele sposobuw na zrobienie kurczaka po hiszpansku i napewno ma inna nazwe. Nawet hiszpan nie gotuje tak samo jednego przepisu jak jego sasiad. Wiec moga sie ruznic. co do wina to tez jestes tempy bo alkohol podczas gotowania paruje. a to ze cie krytykuje to ze mieszkam juz od dawna w madrycie

Zgłoś 04.06.2006 McGregor

wlasnie widac ze mieszkasz w Madrycie....jestes taki sam "chulo" jakbys sie tam urodzil.... y si eres tan "pancho" hijo de.... manda tu alguna receta...a ver si tienes cojon... Pokaż więcej

wlasnie widac ze mieszkasz w Madrycie....jestes taki sam "chulo" jakbys sie tam urodzil.... y si eres tan "pancho" hijo de.... manda tu alguna receta...a ver si tienes cojones...