Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Hiszpanski Omlet Tortilla

Tekst i foto Tomasz Finn 12-08-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty60 min.?

Składniki:

- 3 surowe umyte ziemniaki,
- 1 duza cebula,
- 1 male opakowanie Chorizo (hiszpanska kielbacha),
- 3 jajka,,
- sol, pieprz,
- olej z oliwek.

Jak przyrządzić:

Tak, wiec na glebokiej blasze do pieczenia ulozyc na przemian warstwami pokrojone w plastry ziemniaki i cebule ples pokrojona kielbase (mozna równiez uzyc cienka polska kielbase z posypaniem ostrej papryki miedzy warstwami, nie zapomnij kazdej warstwy polac olejem wluz do piekarnika 180`C na okolo 40 min az ziemniaki i cebula rozmiekna troszeczke. Teraz zalej calosc rozbitymi jajkami, dodaj sol i pieprz i pod grill az jajka sie upjeka (nie spal - musza byc koloru jasno zlotego), ostroznie przerzuć nz druga strone i zrób to samo. Serwuj z bagietka salatko pomidorami jesli lubisz pycha. Smacznego!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.09.2003 Agniulka

Bierzesz drugą patelnię, przykrywasz nią i przewracasz.

Wersję z piekarnikiem też pierwsze słyszę

Zgłoś 15.12.2003 jasiu

no i co sie czeoiacie,pomysl z pirkarnikiem jest bardzo dobry mozna przygotowac wieksza ilosc

Zgłoś 12.09.2004 grooha

Już lecę do sklepu po hiszpańska kiełbasę!!!!Napewno znajde w każdym sklepie!!!Na bank...

Zgłoś 09.11.2004 aga

hiszpanska kielbasa o ktorej mowa w przepisie jest np. w auchanie. wiec nie powinno byc trudno z jej kupieniem:)

Zgłoś 24.01.2005 BENI

Do tortilla de patata nie jest potrzebne choroiso, wystarczą ziemniaki,cebula i jajka. Wersja z piekarnikiem jest mi znan, robi sie tak w restauracjach, gdy nie ma czasu na "pieprzenie"... Pokaż więcej

Do tortilla de patata nie jest potrzebne choroiso, wystarczą ziemniaki,cebula i jajka. Wersja z piekarnikiem jest mi znan, robi sie tak w restauracjach, gdy nie ma czasu na "pieprzenie" się z przewracaniem,tym bardziej że tortilla winna być gruba, a grubszą tortille trudniej przewrócić. Ważne jest żeby wkładać do piekarnika patelnie bez rączki,albo taką która nie ma rączki plastikowej, bo się rostopi.

Zgłoś 01.02.2005 elova

Przepis interesujący, przez dodanie chorizo. Ale z tym przewracaniem tortilli na drugąstrone, nie ma problemów, jesli patelnie przykryje sie duza przykrywka lub duzym talerzem (zaroodpornym-najl... Pokaż więcej

Przepis interesujący, przez dodanie chorizo. Ale z tym przewracaniem tortilli na drugąstrone, nie ma problemów, jesli patelnie przykryje sie duza przykrywka lub duzym talerzem (zaroodpornym-najlepiej) i poprostu zsunie sie z talerza tortille na patelnie stroną do smazenia. Pozdrowinka, smacznego.

Zgłoś 02.02.2005 karola

jadlam tortille w roznych zakatkach Hiszpanii, nikt nie dodawal kielbasy:(

pozdrawiam

Zgłoś 02.02.2005 karola

A podstawa tego dania jest to, ze to wlasnie podsmazone ziemniaki wrzucamy do roztrzepanych jaj, jak to sie zetnie, dopiero wlewamy na patelnie, tak to wyglada prawidlowo.

Zgłoś 03.02.2005 niebieska

zgadzam sie

Zgłoś 04.02.2005 BENI

masz racje karola. ziemniaki do jajek wtedy lekko się zetnie a potem na patelnie. jak już wyżej pisałem teraz można, jak ktoś chce i mu się spieszy, dla przyśpieszenia całej procedury włożyć do ... Pokaż więcej

masz racje karola. ziemniaki do jajek wtedy lekko się zetnie a potem na patelnie. jak już wyżej pisałem teraz można, jak ktoś chce i mu się spieszy, dla przyśpieszenia całej procedury włożyć do piekarnika aby tortilla się szybciej scieła. To sztuczka stosowana w wiekszości restaracji, nie dotyczy to tylko tortilli, tak tez robi się z włoską frittatą

Pozdrawiam cię Karolo.

Zgłoś 03.03.2005 Patri

po 1:jesli ktos chce robic w piekarniku nie ma problemu po 2:dodanie chorizo takze nie stanowi problemu ogolnie wersji tortilli jest cale mnostwo przy czym faktem jest ze ta zwana "espa&... Pokaż więcej

po 1:jesli ktos chce robic w piekarniku nie ma problemu po 2:dodanie chorizo takze nie stanowi problemu ogolnie wersji tortilli jest cale mnostwo przy czym faktem jest ze ta zwana "española"jest tylko z ziemniakami i cebula(i nie kazdy cebule dodaje...choc osobiscie tak wole),jezeli chcecie zrobic tortille szybko imniej tlusto polecam uzyc wczesniej upieczonych w folii ziemniakow-pokroic wymieszac z podsmazona cebulka pieprzem sola i rozmaconymi jajkami w misce.Oczywiscie to tylko sugerencje...ja jednak najbardziej lubie tortille ze szpinakiem...by moze zdobede sie kiedys na odwage by ja zamiescic pozdrawiam!

Zgłoś 10.05.2005 ana

jesli macie problem z przekladaniem tortilli kupcie patelnie dwustronna:) w hiszpani w kazdym bazarku a u nas w wiekszych sklepach!!!

Zgłoś 07.09.2005 Martana

A ja dodalam dobrej jakosci salami, bo akurat bylo "na skladzie" i wyszlo poprostu smaczne. To jest prosta i kaloryczna potrawa, dobra dla ludzi aktywnych. Jestem aktywna, moj facet te... Pokaż więcej

A ja dodalam dobrej jakosci salami, bo akurat bylo "na skladzie" i wyszlo poprostu smaczne. To jest prosta i kaloryczna potrawa, dobra dla ludzi aktywnych. Jestem aktywna, moj facet tez, wiec nie tyjemy od tego a brzuszki mamy zawsze pelne i zadowolone.

Zgłoś 04.10.2005 Marek

Wlasnie zjadlem, wyszlo naprwde super, uzylem zwyklej kielbasy, ktora pokroilem w plasterki posypalem slodka papryka i skropilem oliwa, taka lekka marynata:)

Zgłoś 06.10.2005 darek

CHORIZO ! "Martana" ma rację bo chorizo to typowe hiszpańskie salami wytwarzane z chudego mięsa wieprzowego oraz ze słoniny, pikantne i czerwonego koloru ze względu na dodatek czerwone... Pokaż więcej

CHORIZO ! "Martana" ma rację bo chorizo to typowe hiszpańskie salami wytwarzane z chudego mięsa wieprzowego oraz ze słoniny, pikantne i czerwonego koloru ze względu na dodatek czerwonej mielonej papryki (pimentón). Za; "Co i jak jeść w Hiszpanii" Ana Vazquez ,wyd. Langenscheidt

Zgłoś 19.05.2006 sylwia

hmm do tej tortilli nie potrzebna jest 2 patelnia wystarczy zwykly talerz, nie musi byc z kiełbasą wystarcza odpowiednie proporcje tyle samo ziemniakow co jaj. A tak swoja droga do niej mozna uż... Pokaż więcej

hmm do tej tortilli nie potrzebna jest 2 patelnia wystarczy zwykly talerz, nie musi byc z kiełbasą wystarcza odpowiednie proporcje tyle samo ziemniakow co jaj. A tak swoja droga do niej mozna używac roznych składnikow np papryke czy cukinie według uznania.Zycze smacznego