Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Hołojec

Tekst i foto anukla 24-11-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty30 min.?

Składniki:

- ziemniaki,
- 2-3 cebule,
- śmietana,
- ocet,
- sól.

Jak przyrządzić:

Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki, solimy i smażymy na patelni do momentu aż się całkowicie rozpadną i wszystko zmieni się w jedną masę.
Kroimy cebulkę w kostkę, solimy, dodajemy ocet i zostawiamy na chwilkę, aby się przegryzło. Dodajemy śmietanę i ewentualnie trochę przegotowanej wody, gdyby calość była zbyt gęsta (chodzi o to, aby miało to konsystencje zupy). Musi to byc dość wyraźne w smaku kwaśno-octowe.

Jak podawać?

Na talerzu ziemniaki, w misce rzeczony Hołojec. Na łyżkę porcję usmażonych ziemniaków, maczamy w Hołojcu obficie zagarniajac cebulkę. Czynnosci powtarzamy do wyczerpania składnikow ;-)
Pycha!

Uwagi:

Jest to raczej potrawa dla miłośników cebuli, a o nazwę mnie nie pytajcie, bo to potrawa wymyślona przez mojego dziadka i on rownież chyba tę nazwe stworzył.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.07.2003 Marita

W moim rodzinnym domu pod nazwą hołojecto był świeży ogórek drobno pokrojony, jajka na twardo .przegotowana woda /lub sok z kiszonych ogórków/ sól, ocet lub cytryna ,szczypiorek lub cebulka i w... Pokaż więcej

W moim rodzinnym domu pod nazwą hołojecto był świeży ogórek drobno pokrojony, jajka na twardo .przegotowana woda /lub sok z kiszonych ogórków/ sól, ocet lub cytryna ,szczypiorek lub cebulka i wszystko zaprawione śmietaną. Podawano w kubkach do drugiego dania z ziemniakmi. !!! Na gorące dni i młode ziemniaczki pycha. !!!

Zgłoś 25.04.2003 Tess

Nazwa jest mi znana z rodzinnego domu (prawdę mówiąc dlatego tu zajrzałam), ale zamiast cebuli dodawało się sam szczypiorek , reszta się zgadza. Już dawno tego nie jadłam ale pamiętam, że było p... Pokaż więcej

Nazwa jest mi znana z rodzinnego domu (prawdę mówiąc dlatego tu zajrzałam), ale zamiast cebuli dodawało się sam szczypiorek , reszta się zgadza. Już dawno tego nie jadłam ale pamiętam, że było pyszne , najlepiej z odsmażanymi ziemniakami

Zgłoś 06.12.2002 mycha

Przepis bardzo ciekawy, lubię tak eksperymentować. Napewno wypróbuję.

Zgłoś 26.11.2002 anukla

nie, jak najbardziej surowe bo wtedy robi sie taka fajna chrupiaca skorka ale ugotowane tez moga byc wtedy potrawe sie szybciej przygotuje

Zgłoś 26.11.2002 justineee

ugotowane ziemniaki smażymy?

Zgłoś 04.12.2003 paula

jasne że ugotowane ziemniaki mozna odsmazyć są pycha jak się przypieka i są chrupiące(najlepiej wychodzi to mojemu chłopakowi i babci;) a co do tej potrawy to muszę wypróbować, z ziemniaków możn... Pokaż więcej

jasne że ugotowane ziemniaki mozna odsmazyć są pycha jak się przypieka i są chrupiące(najlepiej wychodzi to mojemu chłopakowi i babci;) a co do tej potrawy to muszę wypróbować, z ziemniaków można zrobić naprawdę dobre tanie żarcie mój dziadek robił kiedyś "kapustę ziemniaczaną" ale musiałabym go spytać o przepis

pozdrawiam i smacznego

Zgłoś 12.07.2004 marek

w moim domu potrawa znana pod nazwą ''figlusy''tylko ziemniai są ugotowane lub usmażone w kawałkach a nie na masę ale na prawdę świetnie smakują

Zgłoś 19.04.2005 Klimcio

U mnie pod nazwa holojec to sa swieze albo kiszone ogorki pokrojone w kostke i do tego zimna woda moze byc z kranu troche smietany sol, pieprz, ocet do smaku i cebulka w drobna kosteczke i najle... Pokaż więcej

U mnie pod nazwa holojec to sa swieze albo kiszone ogorki pokrojone w kostke i do tego zimna woda moze byc z kranu troche smietany sol, pieprz, ocet do smaku i cebulka w drobna kosteczke i najlepiej smakuje dobrze schlodzony

Zgłoś 15.02.2006 abrusia

a czy ktos moglby mi powiedziec skad ta potrawa pochodzi? czy jest polska, czy tez z innych stron?

Zgłoś 09.08.2005 Kasia

U mnie to się nazywało hołodziec i zaliczaliśmy to do chłodników

Zgłoś 23.06.2008 Ania

Holojec (nie wiem, co to znaczy ale nazwa brzmi nieco wschodnio)to w moim domu po prostu chlodnik na kwasnym mleku z ogorkami, koperkiem, cebula, szczypiorem i rzodkiewka. no i oczywiscie ziemni... Pokaż więcej

Holojec (nie wiem, co to znaczy ale nazwa brzmi nieco wschodnio)to w moim domu po prostu chlodnik na kwasnym mleku z ogorkami, koperkiem, cebula, szczypiorem i rzodkiewka. no i oczywiscie ziemniaki polane skwarkami - bije wszystkie inne letnie dania!

Zgłoś 20.07.2008 hania z podlasia

Hołojec to potrawa z podlasia.Robi się to tak:kroimy drobno cebulkę ze szczypiorkiem i wrzucamy do miski,wsypujemy troszkę soli i rozcieramy łyżką aby wydobyć smak.Następnie dodajemy 2-3 łyżki k... Pokaż więcej

Hołojec to potrawa z podlasia.Robi się to tak:kroimy drobno cebulkę ze szczypiorkiem i wrzucamy do miski,wsypujemy troszkę soli i rozcieramy łyżką aby wydobyć smak.Następnie dodajemy 2-3 łyżki kwaśnej śmietany,ok. łyżki octu i posiekane w kostkę świeże ogóreczki.Wszystko dokładnie mieszamy.Dolewamy zimnej wody (najlepiej z butelki).Całość ma mieć słono-kwaskowaty smak.Jest to tradycyjny dodatek do młodych gotowanych ziemniaczków samych lub z dodatkiem kotletów schabowych czy mielonych.Popijamy suche jedzonko jak kompotem.PYCHA.

Zgłoś 24.10.2009 michursky

jakos z mazurami mi sie kojarzy ;)