Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Hummus

Tekst i foto hoshi* 14-05-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty10 min.mało

Składniki:

- puszka cieciorki,
- czosnek,
- oliwa z oliwek,
- cytryna,
- pieprz cayenne,
- imbir,
- jogurt naturalny.

Jak przyrządzić:

1. cieciorkę odsączamy, wrzucamy do miksera, dodajemy oliwe z oliwek (łyżka, może dwie), sok z 1 cytryny, pieprz, sól i imbir - wszystko miksujemy na gładką masę.
2. dodajemy łyżkę naturalnego jogurtu i znów miksujemy, lae na bardzo wolnych obrotach i krótko.

Potrzebne przybory:

Mikser.

Jak podawać?

Świetnie się sprawdza jako dip, najlepiej komponuje się ze swierzą marchewką i selerem naciowym.
Ze świeżym chlebem smakuje równie rewelacyjnie!

Uwagi:

Sprawdziłam - najlepiej sie do tego nadaje jogurt naturalny bakomy - ma najlepszą konsystencję.
Sam hummus powinien mieć konsystencję rzadszej pasty.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.06.2004 Kamikaze

Nie moze miec konsystencji rzadszej. Ma sie nadawac na nabieranie na chleb. I po co ten jogurt?????

Zgłoś 26.07.2004 gosia

Zapomniala pani o ziarnach sezamu! to bardzo wazny skladnik,ktory nalezy zmiksowac razem z cieciorka! Jogurtu nie dodaje sie do hummusu!!!!!

Zgłoś 06.08.2004 maguri

Salam! Do humusu nie dodaje się jogurtu ani żadnych innych produktów mlecznych. Błąd w sztuce. Podobno żeby zrobic naprawdę dobry humus trzeba długo próbowac i eksperymentować z proporcjami skał... Pokaż więcej

Salam! Do humusu nie dodaje się jogurtu ani żadnych innych produktów mlecznych. Błąd w sztuce. Podobno żeby zrobic naprawdę dobry humus trzeba długo próbowac i eksperymentować z proporcjami skałdników (słyszałem o wersji z białym pieprzem nigdy z pieprzem cayenne ani inną ostrą przyprawą - pieprzem lub papryką, choć oczywiści emozna próbować). Ziaren sezamu z tego co wiem tez nie dodaje się do humusu, choć trop jest dobry bo używa się - tahini *(tahina) czyli masła sezamowego (ostatecznie jesli ktos ma wyjatkowo efektywny mikser osiągnie zbliżony rezultat). Ja to robię tak:

1. kupuję suszoną ciecierzycę (8 pln/kg np. w sklepie przy restauracji libańskiej Aisza na wprost Biblioteki Narodowej, analogicznie koło libańskiej Samiry kawałek dalej lub gdziekolwiek ale w w/w miejscach sadobre falafle, zwłaszcza Aisza)... ale do rzeczy

2. moczymy 1 szkl. suchej cieciorki przez noc, generalnie im dlużej tym lepiej, nie dłużej niz dobę, dobrze jest zmienić wodę. Po namoczeniu gotujemu ciecierzycę do miękkości - to troche potrwa ok 40 -5- min. WODY NIE SOLIMY!!! WYWAR PO GOTOWANIU ZACHOWUJEMY!!!

pozostałe składniki: czosnek - ok. 2-3 duzych zabków, 2- 3 (jeżeli sa b. małe) cytryny/limonki, tahini - masło sezamowe ok 4 dużych stołowych łyżek, oliwa z oliwek, sól (ok. 1 łyżeczka generalnie trzeba próbować), ew. wywar z got. ciecierzycy i tyle.

UGOTOWANA CIECIORKA I WYWAR MUSZA BYĆ OSTUDZONE!!!

3. Moja metoda - wyciskam cytryny, sok miksuję z lekko posiekanym czosnkiem i solą. Zaczynam dodawać ugotowane ziarna cieciorki i jeżeli całośc jest za gęsta, dodaję wywar z gotowania, niemniej zasdada jest taka, że im go mniej tym lepiej.

4. Dodajemy tahini i oliwę z oliwek i miksujemy na kremową masę.

5. poł godziny oczekiwania kiedy humus leży sobie w lodówce amy gryziemy pazury. et voila

NAJLEPIEJ SMAKUJE Z CIEPŁYMI PITAMI (w Aiszy pojawiły się razowe - pyyycha), świeżymi warzywami (marchew, seler naciowy choc wszystko jest dobre mo że oprócz kiszonych ogórków itp. ale juz za to marynowana w całosci rzepa zabarwiona buraczkami... - Allah akbar!!! i OLOWKI Z MIGDAŁAMI!!!), i dopiero co usmażonymi falafelami.

Pozdrawiam i życzę smacznego. Służę przepisami.

Maguri Da Vegan

Zgłoś 01.09.2004 kac

maguri,zamieszkaj ze mna!!! ;]

Zgłoś 04.11.2004 hummus maker

tak, ale zapomniał Pan nie tylko o tahinie, ale także o dodaniu gotowanej cebuli razem z zieloną pietruszką. Uwaga: za każdym razem hummus jest nieco inny i na tym polega tajemnica tej przeurocz... Pokaż więcej

tak, ale zapomniał Pan nie tylko o tahinie, ale także o dodaniu gotowanej cebuli razem z zieloną pietruszką. Uwaga: za każdym razem hummus jest nieco inny i na tym polega tajemnica tej przeuroczej potrawy. Jeść mozna z surową cebulą, pomidorem, ogórkiem kiszonym, pitą + w pobliżu sos sojowy. Ale niekoniecznie.

Zgłoś 09.01.2005 przemek

zapomniałeś dodać maguri że gotując ciociorke dobrze jest dodać sody oczyszczonej do wody, znacznie poprawia to smak hummusa. A co do konsumpcji to z dużą ilością oliwy z oliwek, naci pietruszki... Pokaż więcej

zapomniałeś dodać maguri że gotując ciociorke dobrze jest dodać sody oczyszczonej do wody, znacznie poprawia to smak hummusa. A co do konsumpcji to z dużą ilością oliwy z oliwek, naci pietruszki i posypaną ostrą papryką.

Pozdrawiam.

Zgłoś 15.03.2005 maguri

"tak, ale zapomniał Pan nie tylko o tahinie, ale także o dodaniu gotowanej cebuli razem z zieloną pietruszką. Uwaga: za każdym razem hummus jest nieco inny i na tym polega tajemnica tej prz... Pokaż więcej

"tak, ale zapomniał Pan nie tylko o tahinie, ale także o dodaniu gotowanej cebuli razem z zieloną pietruszką. Uwaga: za każdym razem hummus jest nieco inny i na tym polega tajemnica tej przeuroczej potrawy. Jeść mozna z surową cebulą, pomidorem, ogórkiem kiszonym, pitą + w pobliżu sos sojowy. Ale niekoniecznie."

B.R.E.D.N.I.E !

gotowana cebula? pietruszka? Kiszony ogorek? Sos sojowy?

Chyba jestes za bardzo, na sile, zafascynowany kuchnia fusion....

Zgłoś 20.04.2005 atra

do maguri: twój przepis z tego co mnie nauczył zaprzyjażniony Pers jest zgodny z oryginałem. Ta cebula i ogórki to rzeczywiście jakieś bzdury. W moim mieście są jednak problemy aby dostać tahini... Pokaż więcej

do maguri: twój przepis z tego co mnie nauczył zaprzyjażniony Pers jest zgodny z oryginałem. Ta cebula i ogórki to rzeczywiście jakieś bzdury. W moim mieście są jednak problemy aby dostać tahini. Kupuję więc prażone ziarna sezamu i mielę w młynku do kawy na papkę. W tej postaci dodaję do całości potrawy!

Zgłoś 02.05.2005 Renka

tahini bez problemu tak samo jak cieciorke można dostać w sklepach z bio - żywnością jak róónież w niektórych sklepach z przyprawami

Zgłoś 08.05.2005 Josek

[i]"kupuję suszoną ciecierzycę (8 pln/kg np. w sklepie przy restauracji libańskiej Aisza na wprost Biblioteki Narodowej, analogicznie koło libańskiej Samiry kawałek dalej lub gdziekolwiek a... Pokaż więcej

[i]"kupuję suszoną ciecierzycę (8 pln/kg np. w sklepie przy restauracji libańskiej Aisza na wprost Biblioteki Narodowej, analogicznie koło libańskiej Samiry kawałek dalej lub gdziekolwiek ale w w/w miejscach sadobre falafle, zwłaszcza Aisza)... ale do rzeczy"[/i]

Czy mogę prosić o podanie dokładnego adresu Aisha, bo na przeciwko Bibioteki Narodowej (przy Al. Niepodległości) nie moge znaleźć.

Będę też wdzięczny za adres sklepu w W-wie gdzie możnaby kupić tahini. :)

Zgłoś 04.06.2005 maguri

Marhaba!

Aisza nie miesci sie juz naprzeciwko Biblioteki Narodowej, przy Al. Niepodlegslości - jest tylko mala restauracja/sklep na ul. Wspolnej 65a. Kuchnia libijska. Tahini tam jest na... Pokaż więcej

Marhaba!

Aisza nie miesci sie juz naprzeciwko Biblioteki Narodowej, przy Al. Niepodlegslości - jest tylko mala restauracja/sklep na ul. Wspolnej 65a. Kuchnia libijska. Tahini tam jest na 100%.

Polecam takze restauracje Samira, ktora szeroko sie teraz reklamuje i stala sie sama dla siebie klasa wsrod restauracji arabskich. Kuchnia libanska. Al. Niepodleglosci 213. Bardzo dobrze wyposazony sklep. Mozna kupic swiezutki hummus, mutabal, harisse. Pycha. Do 17 czerwca znizka 15% na wszystko. Kulu halal. Tamam. Ma'salama.

Zgłoś 17.06.2005 Ania

Drogi Maguri jeśli chcesz zrobić coś dobrego dla wegetarian o wrażliwym podniebieniu, to wrzuć kilka ciekawych przepisów. Będę czekać z niecierpliwością:)Pozdrawiam.

Zgłoś 23.08.2005 Lali

A czy ktos moze mi wyjasnić jedną rzecz: czym się różni cieciorka od ciecierzycy? Bo już się pogubiłam... to to samo, czy nie to samo... a jak nie to samo, to z czego jest prawdziwy hummus

... Pokaż więcej

A czy ktos moze mi wyjasnić jedną rzecz: czym się różni cieciorka od ciecierzycy? Bo już się pogubiłam... to to samo, czy nie to samo... a jak nie to samo, to z czego jest prawdziwy hummus

Zgłoś 25.08.2005 maguri

Marhaba!

ciecierzyca=cieciorka=groch wloski=garbanzo bean=cheackpea

hummus robi sie wlasnie z tego

Ma'salama

Zgłoś 28.09.2005 .......

moim zdaniem :> chodzilo Ci o harrire...tradycyjna arabska zupe...pracowalam w restauracji arabskiej w londynie i wiem dobrze ze cos takiego jak harissa nie istnieje :>

Zgłoś 30.10.2005 LaVa

It's called 'chickpeas' not 'cheackpeas'....

Zgłoś 07.11.2005 kuba

widze ze wesolo wam.dzisiaj zrobnilem humus z sezamem i czekam na efekty,jak bedzi et aki jak w tel avivie to znaczy ze sie nadaje...

Zgłoś 11.12.2005 piotr

A ja polecam hommos z Petry jest supr

Zgłoś 04.02.2006 pasekafla

Przywiozłem Harisse z LIbii jest troszkę słabsza od tunezyjskiej. Dajcie jakiś namiar gdzie ją kupić.

pozdrawiam

Zgłoś 12.03.2006 2lazy2die

W Israel podaje się humus z ziarnami pinii. To jest to!

Zgłoś 16.03.2006 maya

no dobra houmus jest a wie ktos moze jak robi sie moutabel pozdrawiam

Zgłoś 17.05.2006 maguri

harisse tunezyjska, taka naprawde klasyczna niemal, przy czym wcale ostra kupic mozna w sklepach markpol (przynajmniej, w W-wie, w sklepie przy stacji metra stokosy byla na 100%). Niemniej nie j... Pokaż więcej

harisse tunezyjska, taka naprawde klasyczna niemal, przy czym wcale ostra kupic mozna w sklepach markpol (przynajmniej, w W-wie, w sklepie przy stacji metra stokosy byla na 100%). Niemniej nie jest to najlepsza z tunezyjskich hariss, ale chyba jedyna dostepna. Mozna jeszcze sprawdzic w samirze za biblioteka narodowa. I wlasnie, mutabal to najlepiej brac wlasnie z samiry. Humus rowniez. Swieze i dobre.

Natomiast mutabal, jesli juz robie, to robie tak: myje baklazany, nakuwam, smaruje oliwa i wsadzam do piekarnika nagrzanego mniej wiecej na 180-200 stopni. To nie jest tak istotne bo i tak baklazan musi sie "spiec", pomarszczyc, stac sie calkowicie miekki. I naprawde musi sie DOBRZE upiec, to moze trwac i godzine albo lepiej. Potem go wyjmujemy, przecinamy (dobrze jest dac mu ostygnac), wydlubujemy miekki juz miasz, mieszamy go z wycisnietym/bardzo drobno pokrojonym czosnkiem, (jesli trzeba, miasz rozdrabniamy, ale idealny powinien byc upieczony tak, ze bedzie niemal plynny - kwestia wlasciwego upieczenia/praktyki/wyczucia), dodajemy sol, mieszamy, dodajemy tahini (maslo sezamowe - mozna kupic w m.in. w samirze), oliwe z oliwek, sok z cytryny i mieszamy. Dobrze jak sobie chwile polezy w lodowce. No i jemy. Z pita, oliwkami, salatkami, marynowana rzepa, co kto lubi.

Zgłoś 25.08.2006 xxx

do Maguri:

do Hummusu dodaje się jogurt, aby nie był suchy i zbity, robią tak w Maroku i wielu innych krajach

Zgłoś 07.10.2006 PRAWDZIWA Martana

A JA WAS ZNAWCY OSWIECE - HOMMOS, HUMUS ITD (ZALEZY W JAKIM JEZYKU PISZEMY) TO NIC INNEGO JAK PASTA MIGDALOWA Z DODATKIEM CIECIORKI I RESZTY PODAWANYCH PRZEZ WAS SKLADNIKOW. MOWIAC KROTKO HUMUS ... Pokaż więcej

A JA WAS ZNAWCY OSWIECE - HOMMOS, HUMUS ITD (ZALEZY W JAKIM JEZYKU PISZEMY) TO NIC INNEGO JAK PASTA MIGDALOWA Z DODATKIEM CIECIORKI I RESZTY PODAWANYCH PRZEZ WAS SKLADNIKOW. MOWIAC KROTKO HUMUS BEZ MIGDALOW TO WODKA BEZALKOHOLOWA I KREDKI BEZ GRAFITOW - NIE ISTNIEJE.

Zgłoś 27.07.2011 iboga

potwierdzam, Fugu ma racje, 4 składniki

Zgłoś 30.10.2006 buzzgrow

humus by MAGURI świetny! dzięki za ten przepis!!! juz pare razy tak robilem, zmieniając lekko proporcje. PYCHA!

Zgłoś 01.12.2006 baran-ski

witam, chwilowo mieszkam w londynie i humus jadam na codzien, na opakowaniu jest wymieniony procentowy sklad tego cudownego "czegos", a oto i on: cieciorka 33%, olej slonecznikowy, swi... Pokaż więcej

witam, chwilowo mieszkam w londynie i humus jadam na codzien, na opakowaniu jest wymieniony procentowy sklad tego cudownego "czegos", a oto i on: cieciorka 33%, olej slonecznikowy, swierzy sok z cytryny, tahini 8% (maslo sezamowe), woda, swierzy czosnek, sol morska.

Zgłoś 03.02.2007 Wlodek_Wu

Hummus- c.d. Trochę nostalgii ... Spędziłem cztery lata w Iraku, budując potęgę śp. S.H. Doskonale pamiętam hummus w miseczkach, polany oliwą i czasami posypany zieleniną, podawany do fast-foodó... Pokaż więcej

Hummus- c.d. Trochę nostalgii ... Spędziłem cztery lata w Iraku, budując potęgę śp. S.H. Doskonale pamiętam hummus w miseczkach, polany oliwą i czasami posypany zieleniną, podawany do fast-foodów, czyli baranich szaszłyków (kostki mięsa), takich pieczonych na kawałku pręta metalowego nad prymitywnym przenośnym paleniskiem, a do tego jeszcze z niebieskiej plastikowej beczki barwione na żółto kiszone warzywa - kalafiory, rzepa, marchew, rzodkiew (jak nasza czerwona, ale wielkości mandarynki). Smak niezapomniany do dziś, a jak wtedy żartowaliśmy, inspekcji z naszego Sanepidu samo wejście do takiego "lokalu" mogło grozić nagłym zejściem. Ale przeżyliśmy. Miejscowości, gdzie podróżując jadaliśmy takie pyszności, wymienia się dziś w komunikatach wojennych i relacjach CNN.

Zgłoś 09.07.2009 niewazne

a na cholere tu ten jogurt? profanacja jakas

Zgłoś 22.02.2008 Asia.

przepisu super, ale jak kisić te warzywka tak samo jak nasze ogórki i kapustkę??

Zgłoś 21.04.2008 mikesz

Świetny humus jadłem w Restauracji Śpiewających Kelnerów na Smoczej 27, mają tam też i falafel, thinę........

Zgłoś 19.12.2010 basia

Do Hoshi i Baranskiego.Swiezy i jeszcze raz swiezy.Oprocz ksiazki kucharskiej obok komputera powinien tez lezec slownik ortograficzny.

Zgłoś 03.08.2010 vika

wrocilam wlasnie z bliskiego wschodu; w malych knajpkach w ktorych podaje sie wylacznie humus (takich do ktorych mozesz wejsc i zamowic tylko jedno danie, nie jest specjalnie pieknie, ale humus ... Pokaż więcej

wrocilam wlasnie z bliskiego wschodu; w malych knajpkach w ktorych podaje sie wylacznie humus (takich do ktorych mozesz wejsc i zamowic tylko jedno danie, nie jest specjalnie pieknie, ale humus pyszny, bywalismy zwykle jedynymi niearabami w knajpce), na talerzyku obok do kazdej miseczki z humusem byl talerzyk z piklami, papryczkami, czasem takze surowa cebula; na kolejnym talerzyczku pietruszka, a na kolejnym cos w rodzaju harissy (ale nie taka jaka zwykle jest w tunezji czy maroku), wiec nie wyglada to na calkowita bzdure z ta cebula czy ogorkami, zalezy gdzie sie jada; mi to nie pasowalo, ale arabowie wcinali z tym;

Zgłoś 19.08.2010 fugu

Jaki imbir ??? jaki jogurt ??? co to ma wspolnego z humusem ?? humus ma 4 skladniki -cieciorka,tahini,czosnek,sok z cytryny i to wszystko !!! dziekuje

Zgłoś 27.12.2011 Nadia

maguri - smakuje prawie tak samo jak w Libanie;) mieszkam daleko od wszelkich restauracji libańskich, a tak bardzo brakuje mi smaków z dzieciństwa.....

Zgłoś 19.11.2011 malin-kaa

Hummus robię w domu od kilku lat - wypróbowałam chyba wszystkie sposoby podania. Ostatnio z braku czasu i wygodnictwa zaczęłam kupować hummus gotowy ( znalazłam w markecie ML, w Rembertowie). Pr... Pokaż więcej

Hummus robię w domu od kilku lat - wypróbowałam chyba wszystkie sposoby podania. Ostatnio z braku czasu i wygodnictwa zaczęłam kupować hummus gotowy ( znalazłam w markecie ML, w Rembertowie). Produkt jest sygnowany marką whomus http://www.whomus.pl/wheretobuy/-można go kuć w wielu sieciówkach i sklepach osiedlowych (przynajmniej tak piszą na stronce) Jest naprawdę smaczny i kremowy - bez konserwantów i dodatków, nie za tłusty i nie za słony. Świetnie nadaje sie jako "baza" do różnych past. Polecam zmiksowany z grillowana papryką albo wymieszany z pestkami granatu i chilli.

Zgłoś 19.11.2011 malin-kaa

Hummus robię w domu od kilku lat - wypróbowałam chyba wszystkie sposoby podania. Ostatnio z braku czasu i wygodnictwa zaczęłam kupować hummus gotowy ( znalazłam w markecie ML, w Rembertowie). Pr... Pokaż więcej

Hummus robię w domu od kilku lat - wypróbowałam chyba wszystkie sposoby podania. Ostatnio z braku czasu i wygodnictwa zaczęłam kupować hummus gotowy ( znalazłam w markecie ML, w Rembertowie). Produkt jest sygnowany marką whomus -można go kuć w wielu sieciówkach i sklepach osiedlowych (przynajmniej tak piszą na stronce) Jest naprawdę smaczny i kremowy - bez konserwantów i dodatków, nie za tłusty i nie za słony. Świetnie nadaje sie jako "baza" do różnych past. Polecam zmiksowany z grillowana papryką albo wymieszany z pestkami granatu i chilli.

Zgłoś 24.02.2013 ANTONIO

najlepszy hummus w Akko u Saida POLECAM

Zgłoś 15.04.2013 gość

yjurb76rytbyu7gweejfswtkeauftryuqjghwrytuqgwytriyqt46375t7y36t78o2