Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Idealna pizza

Tekst i foto bartłą 01-05-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złśredni60-80 min.wysoka

Składniki:

Ciasto: 70 dag mąki pszennej poznańskiej, 1 białko i 2 żółtka jajek, 1/3 kostki drożdży (30 g), trochę ciepłego mleka, sól, cukier, 2-3 małe ziemniaki, ciepła woda mineralna, oliwa z oliwek. Sos: przecier pomidorowy (najlepiej Pudliszki), czosnek, przyprawa do potraw włoskich, oregano, maggi i cukier. Dodatki dowolne.

Jak przyrządzić:

Stawiamy osoloną wodę na gazie i gotujemy w niej ziemniaki. Do dużej miski wbijamy jedno jajko, z drugiego tylko żółtko, dodajemy ciepłego mleka(pół filiżanki), dodajemy cukier, oliwę (2-3 łyżki) i drożdże. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną rosnąć. Dodajemy sól, ugotowane i rozbite na puree ziemniaki(ostudzone) i powoli mąkę (przesianą). Dodajemy po trochu wody i ugniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji, oprószamy mąką i wrzucamy z powrotem do miski. Zakrywamy szmatką i odkładamy do jakiegoś ciepłego miejsca (ja wstawiam do łazienki). Po 20 min, gdy ciasto ładnie wyrośnie, ugniatamy je jeszcze parę razy i rozciągamy lub wałkujemy do odpowiedniej grubości i wielkości. Przecier wlewamy do miseczki, dolewamy trochę ciepłej wody, cukier, maggi, czosnek, oregano i przyprawy włoskie do smaku. Rozprowadzamy po pizzy. Dodajemy składniki i pieczemy do zarumienienia.

Jak podawać?

Skropioną oliwą z oliwek.

Uwagi:

Dodatki dowolne, ja robię 2 warianty. Wariant I: tuńczyk z puszki, kukurydza z puszki, ser gouda, szynka, ananas z puszki, oregano, pieczarki(poszatkowane). Wariant II (mój ulubiony): kukurydza z puszki, polędwica wołowa pocięta na paseczki grubości ok. 0,5 cm, szynka wędzona, pieczarki poszatkowane, świeże pomidory pocięte na cienkie plasterki, ser gouda, trochę startego drobno parmezanu i sera pleśniowego. Ja robię jeszcze cheesy crust (ser w krawędziach pizzy). Pieczarki lepiej wsadzić na kilka minut do piekarnika przed posypaniem nimi pizzy, żeby trochę wyschły.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.05.2007 rd

sorry, ale co to ma z pizza wspolnego???

Zgłoś 04.05.2007 o rzeszty

pizza z przecierem pomidorowym, przyprawiona glutamianem sodu, jest dla mnie nie tylko nie-idealna, ale nie-jadalna! te inne warianty juz lepsze, takie typowo polskie smaki na pizze, bo nigdzie ... Pokaż więcej

pizza z przecierem pomidorowym, przyprawiona glutamianem sodu, jest dla mnie nie tylko nie-idealna, ale nie-jadalna! te inne warianty juz lepsze, takie typowo polskie smaki na pizze, bo nigdzie indziej chyba z kukurydza nie jadaja albo tunczykiem, ale smaczne. byle by bez przecieru pomidorowego i przypraw glutamianowych ;)

Zgłoś 06.05.2007 glutaminianka

nie wiem czy wiesz ale na ludzkim jezyku dla smaku glutaminianu sa specjalne receptory i jest to smak, którego podswiadomie szukamy,wiec mylisz sie piszac ,ze pizza tego typu nie bedzie idealna ... Pokaż więcej

nie wiem czy wiesz ale na ludzkim jezyku dla smaku glutaminianu sa specjalne receptory i jest to smak, którego podswiadomie szukamy,wiec mylisz sie piszac ,ze pizza tego typu nie bedzie idealna - wrecz przeciwnie bedzie:-)

Zgłoś 09.05.2007 o rzeszty

glutamianko, jezeli o taki ideal chodzi to masz calkowita racje. jednak sa jeszcze ludzie, dla ktorych odeal ordynarny jest odroznywalny od szlachetnego ;)

Zgłoś 01.04.2012 Anka

Ja wraz z mężem jesteśmy uzależnieni od tego przepisu. Ciasto wychodzi pulchne, smaczne a od spodu chrupiące. Ideał jak się patrzy. Sos pomidorowy na spód pizzy również bardzo dobry.