Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Igusiowe gołąbki

Tekst i foto Igusiowa mama 23-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
8? złprosty45 min.?

Składniki:

młoda kapusta, ryż, ziarno słonecznika, warzywa gotowane na parze (mała marchew, brokuły, zielona fasolka etc.) lub mięso mielone, pomidory do sosu, czosnek, przyprawy (sól, pieprz, mięta suszona, ostra lub słodka papryka, kurkuma, oregano)

Jak przyrządzić:

Liście kapusty myjemy i parzymy we wrzątku.
Gotujemy ryż al dente.
Gotujemy warzywa na parze.
Mieszamy ryż z ziarnem słonecznika i z warzywami (lub mięsem) oraz przyprawami.
Liście kapusty napełniamy farszem i zamykamy za pomocą wykałaczek.
Układamy w garnku pierwsze dwa liście kapusty na dnie, a potem na nich układamy gotowe gołąbki.
Na gołąbki wylewamy pomidory krojone i wyciśnięty czosnek.
Dolewamy trochę wody i wszystko gotujemy ok. godziny, jeśli z mięsem, lub krócej, jeśli z warzywami.

Potrzebne przybory:

garnek do gotowania na parze lub tylko wkładka (sitko) nakładana lub wkładana do garnka

Jak podawać?

Podawać polane sosem i z listkami bazylii do dekoracji.

Uwagi:

Mój roczny synek Igo wyjątkowo je lubi. Pozdrawiamy.

Czas przygotowania:

Gołąbki gotujemy ok. godziny, jeśli są mięsne, a jeśli z warzywami na parze, to ok. 30 min.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.02.2007 No,

Ale pyszne,Ale kto by chciał zjesć ige